Fryst jordgubbstårta med vit choklad

Mycket god och lyxig glasstårta med vit choklad och jordgubbar som går utmärkt att förbereda. Går snabbt att göra och förvaras sedan i frysen.
fryst jordgubbstårta med vit choklad
Fryst jordgubbstårta med vit choklad garnerad med jordgubbar och citronmeliss. Mycket gott och enkelt recept!
Timglas Tid: 40 minuter + 4 timmar i frysen.
Portioner 6-10 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner (119 g): 390 kalorier, 20 g kolhydrater, 33 g fett, 4 g protein

Ingredienser:

Ev: Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Vispa grädden hårt.

  2. Smält vit choklad i vattenbad. Dela gärna chokladen i mindre bitar så går smälter det fortare. Rör om då och då så smälter det fortare. När det nästan smält klart så kan du ta bort bunken ur vattenbadet så smälter det sista av den befintliga värmen så slipper chokladen bli onödigt varm vilket är viktigt när äggen vispas i, i nästa steg.

    (Vattenbad: Koka upp vatten i en kastrull som du låter en rostfri bunke flyta i. Lägg chokladen i den rostfria bunken. Sänk värmen så det sjuder eller fortsätter småkoka. Chokladen smälter av värmen från vattnet, tar ca 5 minuter.)

  3. Vispa ner äggen i den smälta chokladen, ett i taget med elvisp. (Visparna behöver ej rengöras efter att du vispat grädden.)

  4. Blanda i hälften av den vispade grädden. (Vispa på lägsta hastighet med elvispen.)

  5. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm. Ställ den i kylen eller frysen så länge.

  6. Lägg jordgubbar, florsocker och pressad citronsaft i en mixerskål. Mixa till en slät smet.

  7. Blanda ner de mixade jordgubbarna i resten av grädden. (Använd gärna elvispen igen och visparna behöver ej ha rengjorts emellan.)

  8. Häll jordgubbssmeten ovanpå chokladsmeten i formen.

    Dra med en gaffel så att skikten blandas lite grann.

    Ställ in i frysen minst 4 timmar.

    Alternativ: Vill man inte blanda skikten så kan man låta chokladsmeten stå själv i frysen minst en timme innan man häller på jordgubbssmeten.

  9. Ta ut tårtan ur frysen ca 30 minuter före servering och låt stå framme i rumstemperatur, alternativt 1-2 timmar i kylen.

    Garnera med t.ex. färska jordgubbar, citronmeliss eller hyvlad vit choklad (tips: ta en osthyvel och hyvla längs med kanten.)

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd färsk vispgrädde. Vit choklad kan innehålla tillsatser.

planera Planeringstips:

Gör gärna tårtan långt i förväg och förvara i frysen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Sommarmat |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Mira ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra med hallon istället för jordgubbar!
✏️ Skrivet av Mira
Hej behöver svar på det här ganska snabbt, jag ska göra den här till midsommar men gillar inte jordgubbar! Kan man ha hallon istället?
💬 Svar till Inger ✏️ Skrivet av Susanne
Ja fast nej för problemet är att formen går väldigt lätt sönder om du försöker ta bort den när den är fryst. Så mitt råd är att köpa en form till.
✏️ Skrivet av Inger
Hej, behöver tårta till många som man kan göra i förväg. Födelsedagsbuffe för drygt 15 pers. Tänkte prova detta recept. Kan man ta av formen från tartan när den är frusen, och sedan låta tårtan vara kvar i frysen? Jag vill kunna använda formen för att göra fler tårtor. Det fungerar ju inte om tårtan faller isär utan formen som stöd. Tack.
✏️ Skrivet av Sanne
Jag hade färska jordgubbar och 40% grädde. Vispade upp grädden och blandade jordgubbssmeten med grädden innan jag hällde i den i formen. Kanske bättre lycka nästa gång :)

Visa alla kommentarer