Hallontoscamuffins
Ingredienser:
Muffins:
Topping:
- ca 100 g hallon
- 50 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk grädde
- 50 g mandelspån
Utrustning:
- 20 st aluminiumformar
- elvisp eller köksmaskin med visp
Ugn:
- Muffins: 200 °C i mitten av ugnen i ca 9-12 minuter med över- och undervärme
- Topping: 200 °C i mitten av ugnen i 6-10 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smält smöret. När drygt hälften smält - ta bort smöret från värmen och låt resten smälta av den befintliga värmen.
- 100 g smör
-
Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker.
Vispa till en ljus pösig smet, gärna med elvisp med vispar.
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
-
Tillsätt bakpulver och vispa så det blir blandat.
- 0,5 tsk bakpulver
-
Tillsätt mjölet och det smälta smöret och rör eller vispa på lägsta hastighet till en jämn smet. Vispa inte mer än att det är blandat.
- 1,5 dl vetemjöl
-
Fördela smeten i aluminiumformar som fylls till ungefär två tredjedelar med smet.
Det är viktigt att du göra detta direkt och ställer in i ugnen direkt om smöret inte är helt avsvalnat eftersom värmen sätter igång jäsprocessen hos bakpulvret.
-
Lägg i 2-3 hallon i varje muffins. Frysta hallon behöver ej tinas.
- ca 125 g hallon
-
Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 9-12 minuter, de ska se halvfärdiga ut, lite färg men inte klara.
Förbered toppingen under tiden.
-
Tina hallonen och mosa med en gaffel.
- ca 100 g hallon
-
Mät upp smör, strösocker, mjöl och grädde i en tjockbottnad kastrull.
Låt smöret smälta och rör om till en jämn smet.
- 50 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk grädde
- 50 g mandelspån
-
Tillsätt mandelspånen. Rör ihop till en jämn smet.
Låt sedan koka upp och låt sjuda några minuter på svag värme så att smeten blir lite tjockare.
-
Fördela de mosade hallonen och därefter toscasmeten på de halvfärdiggräddade muffinsarna.
-
Grädda i ugnen ytterligare cirka 6-10 minuter tills kakorna fått en gyllene färg.
Låt svalna och servera. De kan även frysas in.
Topping:
Tips & tricks:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
Kan jag använda nåt annat än vetemjöl till dessa underbart goda hallonmuffins, nåt som är glutenfritt.
Tack för alla goda recept, en toppensida.
⭐ webmaster
⭐ webmaster