Tillbaka till receptet på Hallongrottor i klassiskt format

Hallongrottor - Steg för steg

Hallongrottor är mycket goda små spröda kakor som smälter i munnen, fyllda med hallonsylt. Kakorna är mycket enkla att göra. I mitt recept är det kanel i degen vilket jag tycker blir extra gott.
hallongrottor
Mycket goda småkakor är hallongrottorna som blir riktigt spröda och smälter i munnen.


Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 30 st
laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:


1
instruktion steg 1 hallongrottor
Små bakformar på en plåt.

Ställ ut små bakformar på en plåt. Sätt ugnen på 200°C.

(De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.)


2
instruktion steg 2.1 hallongrottor
Smör och strösocker.
instruktion steg 2.2 hallongrottor
Smör och socker ihopvispat.

Lägg smöret i en bunke och häll på strösocker. Låt det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt.

Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.


3
instruktion steg 3.1 hallongrottor
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel.
instruktion steg 3.2 hallongrottor
Ihopvispat.

Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och kanel och vispa till en jämn smet.


4
instruktion steg 4.1 hallongrottor
Tillsätt vetemjöl.
instruktion steg 4.2 hallongrottor
Arbeta ihop degen. Först blir det små smulor.
instruktion steg 4.3 hallongrottor
Grövre smulor och degen är klar.

Tillsätt vetemjölet. (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.) 

Arbeta ihop till en deg, gärna med elvispen (först blir det små smulor men sedan blir smulorna grövre och större mot slutet och då är degen klar och lätt att arbeta med). 

(Om du inte får degen att gå ihop så har du troligtvis tagit för mycket mjöl, se mättips ovan. Du kan i så fall rädda degen genom att ha i mera smör eller lite vatten.)


5
instruktion steg 5 hallongrottor
Bollar i bakformarna.

Rulla till 30 st bollar (av en sats deg) och lägg i bakformarna.

(Ett tips för att dela degen i 30 lika stora delar är att trycka ihop degen till en degklump och sedan rulla ut den till en avlång rulle och sedan skära i bitar.)


6
instruktion steg 6.1 hallongrottor
Jag använder denna del av fingret för att trycka ut en jämn och fin grop.
instruktion steg 6.2 hallongrottor
Gör en fördjupning.
instruktion steg 6.3 hallongrottor
Hallonsylt i fördjupningarna.

Ta ditt finger (se bild) och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.

Lägg hallonsylt i fördjupningen.


7
instruktion steg 7 hallongrottor
Grädda i ugnen.

Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter.


8
instruktion steg 8.1 hallongrottor
Färdiggräddade hallongrottor.
instruktion steg 8.2 hallongrottor
Servera.

Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.


hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Hallongrottorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.


Skriv en kommentar

Tillbaka till receptet på Hallongrottor i klassiskt format