Tillbaka till receptet på Cheesecake i klassiskt format

Cheesecake - Steg för steg

En mycket god frusen cheesecake som är som en glasstårta. Enkel att göra och kan förberedas månader i förväg om man så vill.
Cheesecake
Cheesecake - mycket god frusen glasstårta.


Timglas Tid: 30 min + 4 timmar i frysen
Portioner 6-8 portioner
laktosfritt Laktosfritt - Byt ut grädden mot sojagrädde och färskosten mot t.ex. Oatly "påMackan".
glutenfritt Glutenfritt - Välj glutenfria digestivekex eller andra glutenfria kaksmulor.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:


1
äggvitorna i en bunke
Äggvitorna i en bunke.
äggulorna
Äggulorna.

Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke.

(Den bunke som äggvitorna hälls i måste vara torr och fettfri.)


2
äggulor och socker
Äggulor och socker.
vispa
Vispa.

Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.


3
tillsätt färskosten
Tillsätt färskosten.
blanda
Blanda.

Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet.


4
vispad grädde
Vispad grädde.
tillsätt vispad grädde
Tillsätt vispad grädde.
blanda
Blanda.

Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga.

Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.


5
vispa äggvitorna
Vispa äggvitorna.

Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp.

(Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.)


6
tillsätt äggviteskummet
Tillsätt äggviteskummet.
blandad smet
Blandad smet.

Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.


7
rivet citronskal
Rivet citronskal.
pressa ut citronsaften
Pressa ut citronsaften.
tillsätt citronsaft och citronskal
Tillsätt citronsaft och citronskal.
blanda glass-smeten
Blanda glass-smeten.

Om du vill ha citronsmak: tvätta och riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.

(När du river citronskal: Tänk på att tvätta skalet ordentligt först. Jag använder diskmedel och diskborste. Köp gärna ekologisk citron. Torka av skalet. Riv endast av det yttersta ljusgula, inte det vita för då blir det en besk bismak.)


8
krossa kexen
Krossa kexen.

Krossa kexen. Använd gärna en mortel. Man kan också krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel på en skärbräda.


9
hälften av kaksmulorna
Hälften av kaksmulorna.
häll på glass-smeten
Häll på glass-smeten.
strö över andra hälften av kaksmulorna
Strö över andra hälften av kaksmulorna.

Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten.

Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt.

Strö resten av kaksmulorna ovanpå.


10
serverad cheesecake
Serverad cheesecake.
en tårtbit cheesecake
En tårtbit cheesecake.

Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar.

(Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du av någon anledning vill ta bort den direkt så låt den i så fall stå framme i rumstemperatur minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten, det är annars lätt att den går sönder, var försiktig.)


servera Serveringstips:

Servera gärna med hallon.

byt ut Variationstips:

Byt ut digestivekex mot pepparkakor. Man kan också blanda i blåbär, hallon, jordgubbar och/eller sylt. I kommentarerna till detta recept finns massor av tips så läs gärna dem!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Cheesecaken kan förvaras i frysen 3 månader innan servering.


Skriv en kommentar

Tillbaka till receptet på Cheesecake i klassiskt format