Apelsinpannacotta

Apelsinpannacotta är en mycket god och enkel dessert på pannacotta med apelsin och choklad. En väldigt fin smakkombination som jag rekommenderar att prova! Köp gärna ekologisk apelsin eftersom man använder både skalet och saften från apelsinen.
apelsinpannacotta
Apelsinpannacotta är en mycket god och enkel dessert med apelsinsmak garnerad med knaprig mörk choklad.
Timglas Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (112 g): 321 kalorier, 15 g kolhydrater, 28 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Tvätta apelsinen och torka den. Riv av skalet med hjälp av ett rivjärn. Tänk på att bara riva bort det yttersta orangea, ej det vita som ger en besk smak.

  2. Pressa ur apelsinsaften. Häll den i en kastrull och tillsätt det rivna apelsinskalet.

    Snitta och gröp ur vaniljkornen ur vaniljstången och lägg alltihop i kastrullen tillsammans med apelsinen. Använder du istället vaniljsocker så lägger du i det istället.

  3. Häll på grädden och tillsätt sockret.

  4. Lägg gelatinbladen i blöt i en djup tallrik.

  5. Låt blandningen i kastrullen koka upp, sänk värmen så det inte kokar över och småkoka ett par minuter.

  6. Tag bort kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen (för att slippa onödig vätska i pannacottan) och vispa ner de urkramade gelatinbladen så att de smälter och blandas med den varma gräddblandningen. 

    (Obs! Viktigt att du tagit bort kastrullen från värmen när gelatinbladen vispas ner, det kan annars skära sig om det kokar med gelatinet i.)

  7. Häll upp i portionsglas. Låt svalna. Ställ sedan i kylen minst 2 timmar tills pannacottan har stelnat.

    (Tips: Använd gärna en s.k. doseringstratt när du häller upp pannacottan för att slippa kladd på kanten av portionsglasen.)

    (Andra kalla utrymmen går också bra t.ex. utomhus på vintern, täck då över eller ställ portionsglasen i en burk med lock.)

  8. När pannacottan stelnat, hacka chokladen grovt och fördela ovanpå.

    Servera direkt eller förvara i kylskåp fram till servering.

LCHF LCHF Tips:

Ersätt sockret med sötningsmedel t.ex. sötströ eller uteslut.

planera Planeringstips:

Gör gärna pannacottan 1-3 dagar före servering. Sätt plastfolie ovanpå och förvara i kylen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pannacottan håller sig minst 5 dygn i kylen.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Gunnel
Jättegott, men apelsinskalet hamnade på botten av glasen. Brukar du sila när du häller upp? Men då blir väl inte apelsinsmaken så framträdande.
✏️ Skrivet av Birgitta
Tänkte göra apelsinpannacotta dubbel sats ,skall även gelantinet dubblas ?
💬 Svar till Paki ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet! Det låter fint, tack för tips!
✏️ Skrivet av Paki
Det var super super gott! Jag kanderade apelsinskal till dekoration!
💬 Svar till Samuel Carlsson ✏️ Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! :)

Visa alla kommentarer