Tillbaka till receptet på Ajvarkyckling i klassiskt format

Ajvarkyckling - Steg för steg

Jättegod och enkel kycklingrätt som kräver minimalt med arbetsinsats och smakar fantastiskt gott. Passar både som bjudrätt och till att göra matlådor av. Ajvarkycklingen passar dessutom den som följer LCHF eller GI om man väljer rätt tillbehör.
ajvarkyckling
Ajvarkyckling serverad med kokt råris och kokt blomkål, broccoli och morötter.


Timglas Tid: 75 min varav 65 min i ugnen
Portioner 5-6 portioner
glutenfritt Glutenfritt

1
instruktion steg 1 ajvarkyckling
Salta och peppra.

Lägg (tinade) kycklinglårfiléer i en ugnsform. Salta och peppra lite på båda sidor på varje filé.

(Jag använder vanligt salt och grovmalen svartpeppar, lite grann bara.)

(Ugnsformen ska vara så stor att kycklinglårfiléerna får plats i ett lager, detta för att de ska täckas av blandningen man häller över i kommande steg.)


2
instruktion steg 2.1 ajvarkyckling
Mät upp ingredienserna.
instruktion steg 2.2 ajvarkyckling
Blanda.

Mät upp crème fraiche, grädde, mild ajvar relish och honung i en bunke. Pressa i vitlök. Tillsätt salt och vitpeppar. Vispa ihop till en jämn blandning.


3
instruktion steg 3 ajvarkyckling
Häll över kycklingen.

Häll blandningen över kycklingen. Det ska vara så att kycklingbitarna täcks helst helt och hållet.


4
instruktion steg 4.1 ajvarkyckling
In i ugnen.
instruktion steg 4.2 ajvarkyckling
Riven ost.

Ställ in mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.

Riv under tiden osten.

  • ca 100 g (ca 2 dl) riven ost

5
instruktion steg 5.1 ajvarkyckling
Ut från ugnen.
instruktion steg 5.2 ajvarkyckling
Strö över riven ost.

Ta ut ur ugnen och strö över den rivna osten.


6
instruktion steg 6 ajvarkyckling
In i ugnen igen.

Ställ in i mitten av ugnen igen och höj temperaturen till 200°C och låt stå där 20 minuter.

Förbered under tiden de tillbehör du vill ha som t.ex. kokt ris och grönsaker.


7
instruktion steg 7 ajvarkyckling
Färdig ajvarkyckling.

Ajvarkycklingen är klar. Servera med tillbehören.


LCHF LCHF Tips:

Servera utan ris.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj en ajvar utan tillsatser, köp färsk kycklinglårfilé, använd äkta crème fraiche och vispgrädde samt använd en riktig ost som du river själv.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylen där den håller sig minst 5 dygn. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.


Skriv en kommentar

Tillbaka till receptet på Ajvarkyckling i klassiskt format