Äppelmaräng

Gammaldags äppelmaräng är både gott och enkelt att göra med äpplen, mandelmassa, äggvitor och socker. Perfekt att göra om du har några äggvitor över.
äppelmaräng
Mycket god gammaldags äppelmaräng som består av äpplen, mandelmassa och maräng.
Timglas Tid: 1 timme varav 30 min i ugnen
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (157 g): 247 kalorier, 38 g kolhydrater, 8 g fett, 4 g protein, 3 g fibrer

Ingredienser:

Serveringsförslag:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smörj en pajform med en klick smör.

  2. Skala äpplena och skär i mindre tunna bitar. Lägg dem i pajformen.

  3. Riv mandelmassan och fördela över äppelbitarna.

    (Jag brukar använda min mandelkvarn till att riva mandelmassan.)

  4. Vispa äggvitorna och tillsätt strösockret, lite i taget under vispningen. Vispa till en blank och fin smet. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det åker ut.

  5. Klicka ut och bred ut marängsmeten ovanpå äpplena och mandelmassan.

  6. Grädda i mitten av ugnen i 150°C tills marängen fått guldaktig färg och äpplena är mjuka, ca 30 minuter. (Känn gärna med en provsticka på äpplena.)

  7. Låt svalna några minuter eller till ljummet och servera med t.ex. vispad grädde, kanelglass eller vaniljglass.

servera Serveringstips:

Servera äppelmarängen nygräddad med t.ex. vispad grädde eller glass till.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven äppelmaräng håller sig i kylskåp och kan återvärmas i mikro på svag värme.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Filip ✏️ Skrivet av Susanne
Äpplen är ju väldigt olika stora, därför har jag angett vikt. Men det är inte jättenoga med den exakta mängden. Man kan ta lite som man tycker. Men jag lägger till antal också i receptet. Men bra att veta kan ju vara att medelstora äpplen som man köper i affären brukar väga 125-150 g. Däremot om man har eget äppelträd så kan ju äpplena vara väldigt små och väga kanske bara 50 g. Som du förstår blir det då stor skillnad i antalet.
✏️ Skrivet av Filip
Tja, jag undrar om du skulle kunna vid äpplen också nämna hur många antal man ska ha. Blir lättare att veta.
✏️ Skrivet av Lantliga köksblandare
Gjort i lördags:) Super gott:) Både barn och vuxna älskade det!

Visa alla kommentarer