Äppelbullar

Baka goda äppelbullar med rivet äpple, smör, socker och kanel som fyllning. Bullarna blir väldigt saftiga, mycket tack vara rivet äpple. Enkelt recept på goda bullar.
äppelbullar
Äppelbullar, goda saftiga kanelbullar med rivet äpple i.
Timglas Tid: ca 2 timmar och 30 min
Portioner 60 st bullar
Näringsvärde Näringsvärde per bulle (36 g): 96 kalorier, 13 g kolhydrater, 4 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Bulldeg:

Fyllning:

Pensling och garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri mjölk och smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i 8-10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke.

    • 50 g jäst för söta degar
    smula jästen
    Smula jästen.
  2. Smält smöret. Tillsätt mjölken, rör om och värm till 37°C (om det inte redan är det).

    smält smöret
    Smält smöret.
    mjölk tillsatt
    Mjölk tillsatt.
  3. Häll lite av degspadet på jästen och rör tills den lösts upp.

    Tillsätt resten av degspadet och rör om.

    lite av degspadet
    Lite av degspadet.
    rör ut jästen
    Rör ut jästen.
  4. Tillsätt strösocker, kardemumma och salt. Blanda.

    socker, kardemumma, salt tillsatt
    Socker, kardemumma, salt tillsatt.
  5. Arbeta in nästan allt vetemjöl tills degen är blank, smidig och släpper bunkens kant. Använd elvisp med degkrokar eller köksmaskin.

    (När du mäter upp vetemjölet använd litermått. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen kommer du ta för mycket mjöl eftersom det packas när du gräver.)

    mjöl i litermått
    Mjöl i litermått.
    arbeta in mjölet
    Arbeta in mjölet.
    degen klar
    Degen klar.
  6. Låt jäsa under lock eller bakhandduk i ca 30-45 minuter tills degen blivit dubbelt så stor.

    (Tiden det tar beror på degvätskans värme och omgivningens temperatur. Ju varmare desto fortare går det. Har degvätskan varit för varm så dör jästen och då jäser det inte alls. Har den däremot varit för kall eller om rummet är svalt så är det bara att utöka jästiden.)

    låt jäsa
    Låt jäsa.
    färdigjäst deg
    Färdigjäst deg.
  7. Gör fyllningen under tiden degen jäser.

    Mät upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt gärna stå framme en stund så att smöret blir mjukt.

    Vispa till en jämn smet, använd gärna elvisp med vispar.

    smör, socker, kanel
    Smör, socker, kanel.
    fyllningen klar
    Fyllningen klar.
  8. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den och dela den i 2 delar om du gör en sats bulldeg.

    degen knådad
    Degen knådad.
    dela i 2 delar
    Dela i 2 delar.
  9. Ta en degdel i taget. Kavla ut till ca 20x50 cm. Bred på hälften av fyllningen (om du gör en sats).

    Skala äpplena och riv med rivjärn över. Fördela gärna äppelrivet jämnt över degen men inte så nära överkanten (om du rullar nerifrån och upp) för att det ska bli lättare att rulla ihop och skära fina bitar.

    (Äppelrivet får snabbt en mörkare färg men det gör inget.)

    degen utkavlad
    Degen utkavlad.
    bred på fyllning
    Bred på fyllning.
    riv äpple
    Riv äpple.
    fördela äppelrivet
    Fördela äppelrivet.
  10. Rulla ihop degen. Skär ca 1,5 cm tjocka bitar. Lägg dem med snittytan uppåt i bullformar så blir det finare bullar och mindre kladdigt.

    rulla ihop
    Rulla ihop.
    skär i bitar
    Skär i bitar.
  11. Låt jäsa 30 minuter under bakhandduk.

    bullarna har jäst
    Bullarna har jäst.
  12. Vispa upp ägget lätt och pensla försiktigt över bullarna så du inte trycker ihop det som jäst. Strö eventuellt över mandelspån eller pärlsocker.

    instruktion steg 12.1 äppelbullar
    Uppvispat ägg.
    pensla bullarna och strö på mandelspån
    Pensla bullarna och strö på mandelspån.
  13. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter tills bullarna fått fin färg.

    färdiggräddade bullar
    Färdiggräddade bullar.
  14. Låt bullarna svalna på galler under bakhandduk.

    Bullar som inte äts upp direkt går bra att frysa när de svalnat helt.

    färdiga äppelbullar
    Färdiga äppelbullar.

glödlampa Tips & tricks:

Vetebullar är godast färska så frys helst in de bullar du inte äter samma dag. Vänta med att frysa in dem tills de svalnat helt.

byt ut Variationstips:

Kanel kan bytas ut mot kardemumma och tvärtom. Fyllningen kan varieras med att strö över socker eller riven mandelmassa. Man kan också blanda smör och kanel och breda på som fyllning och rivet äpple ovanpå. Ungefär 100 g smör och 1 dl socker kan vara lagom för en sats (alltså hälften per utkavlad degbit).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Äppelbullarna håller sig minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Bullar & vetebröd |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Susanne
Receptet är nu omgjort så att bullarna blir mycket saftiga och goda med mycket smak av både kardemumma och kanel. Jag gjorde dem nu i helgen och jag blev väldigt nöjd med resultatet! Gästerna gav också tummen upp! Så testa gärna nu när det är säsong för svenska goda syrliga äpplen! :)
✏️ Skrivet av Mi
Gillar verkligen recepten på den här sidan, och går alltid hit först när jag ska hitta på något gott, men testade detta recept och mina blev inte alls goda, torra och lite smaklösa. Tråkigt. :/ Men tack för en bra sida!