recepten logo

Wienerstänger

wienerstänger
Enkelt recept på klassiska wienerstänger som är småkakor gjorda på mördeg med hallonsylt och glasyr.

Wienerstänger är goda klassiska småkakor som du bakar enkelt och rationellt med det här receptet.

Tid Tid: 1 timme och 15 min varav 30 min i kylen och 15 min i ugnen

Portioner ca 50 st

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.

vegetariskt Vegetariskt

Du behöver:

Fyllning:

Garnering:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så smöret bli rumsvarmt.

    Rör ihop. Använd gärna elvisp med vispar (som du kan fortsätta använda i alla steg i receptet tills kakdegen är klar).

  2. Tillsätt ägget och bakpulvret och vispa till en jämn smet.

  3. Rör sist i vetemjölet och blanda tills det blir en jämn smet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det.)

    Ställ sedan gärna in degen i kylskåp 30-60 minuter, men man kan hoppa över detta. Men det är lättare att rulla ut degen om den är kall.

  4. För en sats wienerstänger: Dela degen i 3 delar och forma dem till en boll som du sedan rullar ut till smala rullar som är lika långa som bakplåten. (Om degen är för kladdig ta lite vetemjöl på fingrarna och bakbordet.)

    Lägg längderna på bakplåtspapper på en bakplåt.

  5. Gör en fördjupning i mitten av längden. Fyll fördjupningen med sylt.

    (Tänk på att använda en sylt som är fast och inte för rinnig, dock är nog all sylt man köper fast så det är nog mest med egentillverkad sylt man får vara uppmärksam på detta.)

  6. Grädda längderna mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter.

  7. Låt längderna svalna några minuter, de får inte bli kalla innan du breder på glasyren.

  8. Gör glasyren: Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Bred glasyren över sylten.

    Låt sedan kakorna vila ca 10 minuter tills glasyren stelnat lite (så att den inte rinner ner när du sedan skär). Skär längderna i sneda bitar med en vass kniv medan de fortfarande är lite varma. Låt dem sedan kallna på plåten.

    Förvara kakorna i en burk. De går utmärkt att frysa. Lägg gärna bakplåtspapper mellan kak-lagren i burken så kladdar de inte ihop.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 wienerstänger
1 .1 . Smör och strösocker.
instruktion steg 1.2 wienerstänger
1 .2 . Smör och socker blandat.
instruktion steg 2.1 wienerstänger
2 .1 . Tillsätt ägg och bakpulver.
instruktion steg 2.2 wienerstänger
2 .2 . Blanda.
instruktion steg 3.1 wienerstänger
3 .1 . Tillsätt vetemjöl.
instruktion steg 3.2 wienerstänger
3 .2 . Kakdegen klar.
instruktion steg 4.1 wienerstänger
4 .1 . Degen i 3 delar.
instruktion steg 4.2 wienerstänger
4 .2 . Rulla ut till längder.
instruktion steg 4.3 wienerstänger
4 .3 . På bakplåtspapper.
instruktion steg 5.1 wienerstänger
5 .1 . Gör en fördjupning.
instruktion steg 5.2 wienerstänger
5 .2 . Fördjupningarna klara.
instruktion steg 5.3 wienerstänger
5 .3 . Fyll med hallonsylt.
instruktion steg 6 wienerstänger
6 . Grädda i ugnen.
instruktion steg 7 wienerstänger
7 . Färdiggräddade wienerstänger.
instruktion steg 8.1 wienerstänger
8 .1 . Florsocker och vatten blandat.
instruktion steg 8.2 wienerstänger
8 .2 . Bred glasyren över sylten.
instruktion steg 8.3 wienerstänger
8 .3 . Skär i sneda bitar (efter ca 10 min).

byt ut Variationstips:

Hallonsylt kan bytas ut mot jordgubbssylt, apelsinmarmelad eller aprikosmarmelad, så länge sylten/marmeladen är fast och inte för rinnig.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

De håller sig i frysen i 3-6 månader.


Ett recept från recepten.se
URL till detta recept: https://www.recepten.se/recept/wienerstaenger.html
Utskriftsalternativ