Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar - Recept

En len söt vit chokladmousse toppad med sötsyrliga limemarinerade jordgubbar blir en ljuvligt god dessert. Receptet är enkelt att göra och går att förbereda.
limemarinerade jordgubbar med vit chokladmousse
De syrliga limemarinerade jordgubbarna tillsammans med den lena söta vita chokladmoussen är en fantastiskt god kombination.
Timglas Tid: 1 ½ timme, varav 1 timme i kylskåp
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (255 g): 532 kalorier, 34 g kolhydrater, 41 g fett, 6 g protein

Ingredienser:

Vit chokladmousse:

Limemarinad:

Bär:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

    Vit chokladmousse:

  1. Smält chokladen i vattenbad eller i kastrull på svag värme, precis så att chokladen smälter. När den börjar bli mjuk, rör om med en gaffel så märker du när den inte behöver värmas på mer.

    (Det är viktigt att inte värma på för mycket, dels är det risk att chokladen blir för varm och blir kornig och dels ska den inte bli för varm då det kan bli klumpar när den blandas med ägg och grädde som har lägre temperatur.)

  2. Mät upp ägg i en bunke och vispgrädde i en annan bunke.

    Vispa upp ägget med elvisp eller vanlig visp. Vispa därefter grädden ganska löst med elvisp (du behöver ej göra rent visparna mellan).

  3. Tillsätt den smälta chokladen (som ska vara ljummen, ej varm) till det uppvispade ägget under kraftig omrörning eller kör med elvispen på låg hastighet.

    Rör ner vispgrädden lite i taget, rör till en jämn och fin mousse.

  4. Häll upp moussen i fina serveringsglas. Låt stå kallt i kylskåp i minst en timme.

  5. Limemarinad:

  6. Tvätta skalet på limen och torka det.

    Riv skalet av limen. Pressa ut saften. Lägg rivet skal och saften i en bunke (som även ska rymma jordgubbarna senare).

    (Om man vill kan man spara lite av det rivna limeskalet till garnering.)

  7. Blanda limesaft och limeskal med honung.

  8. Skär jordgubbarna i skivor och lägg dem i marinaden. De kan ligga där några timmar om man vill men minst ca 15 minuter.

  9. Vid servering:

  10. Fördela de marinerade jordgubbarna över chokladmoussen. Garnera ev. med rivet limeskal eller citronmeliss. Ät och njut!

    OBS! Marinaden är riktigt god att äta ihop med chokladmoussen så man kan om man vill hälla den över jordgubbarna och chokladmoussen eller hälla den i en serveringsskål och låta de som vill ta av den.

servera Serveringstips:

Garnera med citronmeliss.

planera Planeringstips:

Går bra att göra dagen innan servering och förvara i kylskåp. Vid servering öser man upp jordgubbarna ovanpå moussen.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Nyår | Sommarmat |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Linda
Hej! Tror du det går att ta några fler äggulor istället för hela ägget? Tål inte äggvita
✏️ Skrivet av Diana
Jättebra recept o sida överhuvudtaget! Verkligen bra med bilderna till så man ser hur det ska se ut😊
✏️ Skrivet av Rebecka
Blir detta receptet på mousse såpass stadigt att man kan ha det som ett lager i en tårta? :)
💬 Svar till Anna ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter! Jag håller på att bygga om utskriftsfunktionen och den är inte klar än.
✏️ Skrivet av Anna
Hej! Jag har provat flera recept och tycker mycket om dom. Men idag när jag skulle skriva ut ett nytt recept att testa blev jag lite irriterad. Jag brukar alltid välja att skriva ut recepten utan bilder steg för steg. Det gick inte idag. Receptet blev flera sidor långt. Hemskt onödigt för mig. Varför har du gjort så här? Tacksam om det ändras tillbaka så var och en kan välja det som passar bäst.
mvh Anna

Visa alla kommentarer