Ugnsstekt kalkonfilé
Ugnsstekt kalkonfilé är superenkelt att göra och köttet blir saftigt och gott och passar till det mesta. Servera med grönsaker, en god sås och t.ex. kokt ris. Använd en stektermometer för perfekt tillagning.
Ugnsstekt kalkonfilé är gott att servera t.ex. med klyftpotatis, potatisgratäng eller kokt ris och grönsaker. En kall citronsås är också gott till.
Tid: 60-90 minuter varav 5 minuters jobb
8 portioner
Ingredienser:
Laktosfritt
Glutenfritt
Utrustning:
Ugn:
Lär dig mer om ugnsinställningar Så gör du med en varmluftsugn
100-125 °C i mitten av ugnen med över- och undervärme
Gör så här:
Salta och krydda i botten av en ugnsform. Lägg i kalkonfiléerna.
Salta och krydda ovanpå. Stick in en köttermometer i mitten av den tjockaste filén.
Kalkonfilé.
Ställ in i mitten av ugnen i 100-125°C och det är färdigt när köttermometern visar 75°C. Det tar ungefär en timme till en och en halv timme.
(Man kan även välja en högre ugnstemperatur som 175°C, då blir det klart på 30 minuter men köttet blir saftigare om man kör på lägre ugnstemperatur.)
Stek i ugnen.
Låt filéerna stå minst en kvart och svalna (gärna längre tid). Skär sedan upp och servera!
Låt svalna.
Skär i skivor.
Serveringstips:
Servera gärna med någon form av potatis, kokt ris eller bulgur och en god sås. Både kalla och varma såser är gott till.
GI Tips:
Kalkonfilé har lågt GI. Välj även tillbehör med lågt GI t.ex. kokt fullkornsbulgur, grönsaker och en sås.
LCHF Tips:
Kalkonfilé är perfekt LCHF-mat. Tänk på att välja tillbehör med lite kolhydrater.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara i kylskåp, hållbarhet ca 1 vecka. Går även att frysa.
✏️ Skrivet av Josefina
2021-10-29 12:40
Hej
Jag letade efter receptet med mager protein för bl.a.till de som lider av gallsten.
Din recept "Ungstekt kalkonfile" blev jättegott och inte alls torr. Serverade med kallcitronsås. Tack.
✏️ Skrivet av StekytaN
2021-01-13 13:17
Lite stekyta hade nog gjort smaken lite finare!