Ananastårta
Ingredienser:
Botten:
- 100 g smör
- kokosflingor (till formen)
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 4 dl kokosflingor
- 0,5 dl vetemjöl
Garnering:
- 3 dl vispgrädde
- 1 burk (ca 225 g) krossad ananas
- 1 burk (ca 200 g) ananas i skivor
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 centimeter i diameter
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Gör ananastårta så här:
-
Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret och låt det svalna.
- 100 g smör
-
Smörj en rund form, ca 24 cm i diameter, och beströ den med kokosflingor.
- kokosflingor (till formen)
-
Vispa ägg och socker till en ljus pösig smet med elvisp.
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
-
Vispa ner bakpulver. Kör med elvisp 5 sekunder.
- 0,5 tsk bakpulver
-
Vispa därefter ner kokosflingor och vetemjöl. Kör med elvisp så det blir blandat (ca 20 sekunder).
- 4 dl kokosflingor
- 0,5 dl vetemjöl
-
Tillsätt det smälta smöret Kör med elvisp tills det är blandat (ca 10 sekunder).
-
Häll smeten i formen och bred försiktigt ut den.
-
Grädda i nedersta delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills kakan är klar och har släppt kanten.
-
Låt kakan stå kvar några minuter i formen, stjälp sedan upp den direkt på serveringsfatet.
-
Nagga kakan med en provsticka. Skeda ananasspad (från burken med ananasringar) över kakan.
Låt kakan stå och safta till sig och svalna en timme (eller mer) i rumstemperatur.
-
Vispa grädden tjock. Bred ut grädden över tårtan.
- 3 dl vispgrädde
-
Låt den krossade ananasen rinna av. Lägg den sedan i mitten.
- 1 burk (ca 225 g) krossad ananas
-
Skär ananasskivorna i mindre bitar. Lägg dem med breda sidan utåt på kakans ytterkant.
Tårtan är nu klar att servera men bli ännu godare om du låter den stå och safta till sig minst en timme i kylskåp.
- 1 burk (ca 200 g) ananas i skivor
Tårtbotten:
Garnering:
Hållbarhet och förvaring:
| Påsk | Påsktårta | Tårtor & bakelser |
⭐ webmaster