Baileys & Kahlua tårta

Baka den här goda chokladtårtan smaksatt med Baileys och Kahlua.
Baileys & Kahlua tårta
Tårta med Baileys & Kahlua. Garnerad med vindruvor och flagad choklad.
Timglas Tid: 1 ½ timme effektiv tid
Portioner 12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (128 g): 446 kalorier, 32 g kolhydrater, 32 g fett, 6 g protein

Ingredienser:

Botten:

Fyllning 1:

Fyllning 2:

Garnering:

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i 50 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

    Botten:

  1. Smält chokladen i mikro eller vattenbad.

  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter.

  3. Lägg smör och socker i en bunke och låt gärna stå framme en stund så smöret blir mjukt.

    Rör ihop till en jämn smet med elvisp.

  4. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Vispa gärna 3-5 sekunder med elvisp för varje ägg.

  5. Blanda bakpulver och vetemjöl. (Alternativt vispar du i bakpulvret först, 3-5 sek med elvisp.)

    Häll i detta och den smälta chokladen i smeten. Vispa till en jämn smet, ca 5-10 sekunder med elvisp.

  6. Bred ut smeten i formen.

    Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 50 minuter.

  7. Låt den färdiga tårtbottnen svalna under bakhandduk.

  8. Fyllning:

  9. Tag bort den löstagbara kanten från formen. Skär tårtbottnen i två eller tre delar med hjälp av en brödkniv.

  10. Lyft över den understa delen av tårtbottnen till ett tårtserveringsfat.

    Bred på aprikosmarmeladen. Om du har skurit din tårtbotten i 3 delar lägger du på den mittersta delen.

  11. Vispa grädden. Blanda i Baileys och socker.

    Bred en fjärdedel av gräddblandningen (antingen ovanpå marmeladen om du gjort 2 delar av din tårtbotten eller ovanpå mittendelen om du gjort 3 delar av din tårtbotten).

  12. Lägg på den översta tårtbottnen. Bred på två tredjedelar av gräddblandningen runtom tårtans kant och ovanpå.

  13. Garnering:

  14. Hacka mandeln.

  15. Blanda den hackade mandeln med så mycket av Kahluan att den blir kladdig. Garnera sedan kanten med den (eftersom mandeln är kladdig så fastnar den lätt i grädden, bara att trycka dit).

    Blanda resten av Kahluan med resten av den vispade grädden och bred eller spritsa den ovanpå tårtan.

  16. Garnera med vindruvor och/eller flagad choklad (skär med osthyvel).

planera Planeringstips:

Låt gärna den hackade mandeln stå och safta sig i kahluan några timmar eller över natten så absorberas all vätska av mandeln. På så sätt får mandeln mer kahlua-smak och fäster ännu lättare på sidan av tårtan.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp. Där håller den sig minst 5 dagar, men är godast efter ca 1 dygn så gör gärna tårtan kvällen före servering.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Nyår | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Anna ✏️ Skrivet av Susanne
Tackar! Roligt att höra! :) Fina dekorationer, kul att se!
✏️ Skrivet av Anna
Tårtan är helt klart en hit! Alla älskade den. Här är en bild av hur jag dekorerade den. Tyvärr var inte ljuset så bra på bilden. (Jag länkade till ditt recept också Susanne.)
✏️ Skrivet av Lena
Bakade den till Nyåret och jag säger bara: Sååååå Goooood!
✏️ Skrivet av Krisitna
Tack för svar. Nu bakar jag den här tårtan till nyårsaftonen.
💬 Svar till Kristina ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det går jättebra!

Visa alla kommentarer