Syltkakor

Jättegoda syltkakor som är enkla att göra med detta recept. Klassiska småkakor som alla gillar, både stora och små. Använd den sylt du föredrar, bara den är fast och inte rinnande.
syltkakor
Goda syltkakor, dessa med hallonsylt som fyllning. En favoritkaka.
Timglas Tid: ca 1 timme + 1 timme i kylen
Portioner ca 40 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (16 g): 71 kalorier, 8 g kolhydrater, 4 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

Fyllning:

laktosfritt Laktosfritt - Smör är i princip laktosfritt, annars finns mjölkfritt smör att köpa.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 10-14 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke.

    Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
  2. Kör ihop till en jämn smet. Använd elvisp med vispar eller matberedare.

    smör och socker ihopvispat
    Smör och socker ihopvispat.
  3. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i ett litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen kommer du troligtvis ta för mycket mjöl eftersom det packas och då kommer det bli svårt att få ihop degen och kakorna blir torrare.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
  4. Kör med elvisp (med vispar) eller matberedare till en deg.

    Först blir det som små smulor i degen som blir större och större och när dessa är hyfsat stora är degen klar.

    (Om det inte blir en deg trots att man bearbetat den med maskin i ett par minuter så har man tagit för mycket mjöl och kan då rädda degen genom att tillsätta mer smör eller lite vatten.)

    degen är klar
    Degen är klar.
  5. Forma degen till en klump. Lägg den på en tallrik och plasta in den med plastfolie.

    Ställ in den i kylskåp ca en timme.

    syltkaksdegen
    Syltkaksdegen.
    syltkakdegen inplastad med plastfolie
    Syltkakdegen inplastad med plastfolie.
  6. Ta fram degen. Dela den (en sats deg) i 40 lika stora bitar. (Om du vill göra detta exakt så kan du använda en hushållsvåg och väga dina degbitar. Mina degbitar vägde 12-13 gram styck.)

    Rulla varje degklump till en boll. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

    rulla till en boll
    Rulla till en boll.
    bollar på en plåt
    Bollar på en plåt.
  7. Gör en fördjupning i varje boll genom att trycka med vikt finger, se bild.

    gör fördjupningen så här
    Gör fördjupningen så här.
    kakor med fördjupning
    Kakor med fördjupning.
  8. Fyll fördjupningen med en fast sylt eller gelé.

    kakor fyllda med sylt
    Kakor fyllda med sylt.
  9. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-14 min.

    Man kan se att de fått lite guldfärg på kanterna när de är klara.

    Låt kakorna svalna på plåten eller på en bänk med plant underlag utan bakhandduk.

    När kakorna svalnat helt kan man lägga dem i en burk. De kan också frysas in i plastpåsar eller burkar. Se fler förvaringstips nedan.

    gräddade syltkakor
    Gräddade syltkakor.

byt ut Variationstips:

Prova olika sorters sylt eller gelé t.ex. vinbärsgelé, hjortronsylt eller blåbärssylt. Tänk bara på att sylten måste vara fast i konsistensen (ej rinnig).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Tänk på att låta kakorna svalna ordentligt först. Förvara sedan i rumstemperatur, gärna i en plåtburk, de håller sig åtminstone 2 veckor. De går också bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Marita
Inget bakpulver?
✏️ Skrivet av Stefan Pettersson
Hej har du något bra recept på mördeg utan socker jag är diabetiker men jag har försökt göra sockerkakor på sötströ men kakan blir smulig och tor har försökt göra hallongrottor på stevia sötströ men det blir bara trort och vill inte hålla ihop har du bra tips?
✏️ Skrivet av kakproffs
om man inte gillar sylt kan man ta röda svarta eller vita vinbär! (supergott!)
✏️ Skrivet av Petter
Tack vare tipset om mjölet och elvispen lyckades jag för första gången med mördegen, tack!
✏️ Skrivet av Aisha
jätte goda



mvh Aisha