Lyxig svampsås
Ingredienser:
- 1 st liten gul lök
- eller 3 st schalottenlökar
- ca 25 g smör att steka i
- 200 g kantareller eller annan svamp
- 200 g färska champinjoner
- 1 msk kalvfond
- 3 dl vispgrädde
- ev. 2 msk vitt vin
- 2 msk vetemjöl
- ca 0,5 tsk salt
- ca 1 krm peppar
Gör så här:
-
Hacka löken fint.
- 1 st liten gul lök
- eller 3 st schalottenlökar
- 1 st liten gul lök
-
Hetta upp en såskastrull med en klick smör. Lägg i löken och stek så den blir blank och fin på svag-medel värme (det ska inte bli bränt).
- ca 25 g smör att steka i
-
Borsta och skär svampen i mindre bitar.
(Använder du konserverad svamp, häll bort spadet och pressa ur svampen så mycket av vätskan som möjligt.)
- 200 g kantareller eller annan svamp
- 200 g färska champinjoner
-
Lägg svampen i kastrullen och låt koka tillsammans på svag värme, ca 10-15 minuter tills det mesta av vätskan som kommer ur svampen kokat bort.
(Först när du lägger i (färsk) svamp så blir hela kastrullen full med svamp men så småningom sipprar vätskan ur svampen och volymen blir betydligt mindre.)
-
Häll på grädden och kalvfond. Man kan även om man vill blanda i lite vin. Rör om.
- 1 msk kalvfond
- 3 dl vispgrädde
- ev. 2 msk vitt vin
-
Gör en redning av vetemjöl och vatten. Rör ut vetemjölet i lite vatten så att det blir klumpfritt. (Ta ungefär samma mängd vatten som mjöl så brukar det blir bra.)
- 2 msk vetemjöl
-
Rör ner redningen i såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme under tiden. Såsen tjocknar nu. Låt koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
(Tänk på att röra om i botten av redningen precis innan du häller i den eftersom vetemjölet snabbt sjunker till botten.)
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Varma såser |
⭐ webmaster
⭐ webmaster