Lyxig svampsås

Mycket god och svampsås med champinjoner och kantareller. Godast är förstås färsk svamp men när det inte är säsong för kantareller kan man antingen ta annan färsk svamp eller svamp på konservburk.
Lyxig svampsås
Lyxig svampsås är en mycket god sås med kantareller och champinjoner.
Timglas Tid: 25 minuter
Portioner 3-4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 4 portioner (228 g): 382 kalorier, 11 g kolhydrater, 35 g fett, 5 g protein

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Hacka löken fint.

    hackad schalottenlök
    Hackad schalottenlök.
  2. Hetta upp en såskastrull med en klick smör. Lägg i löken och stek så den blir blank och fin på svag-medel värme (det ska inte bli bränt).

    • ca 25 g smör att steka i
    smält smör i såskastrullen
    Smält smör i såskastrullen.
    låt löken steka i smöret
    Låt löken steka i smöret.
    blank och fin färdigstekt lök
    Blank och fin färdigstekt lök.
  3. Borsta och skär svampen i mindre bitar.

    (Använder du konserverad svamp, häll bort spadet och pressa ur svampen så mycket av vätskan som möjligt.)

    färsk svamp i mindre bitar
    Färsk svamp i mindre bitar.
  4. Lägg svampen i kastrullen och låt koka tillsammans på svag värme, ca 10-15 minuter tills det mesta av vätskan som kommer ur svampen kokat bort.

    (Först när du lägger i (färsk) svamp så blir hela kastrullen full med svamp men så småningom sipprar vätskan ur svampen och volymen blir betydligt mindre.)

    svampen i kastrullen
    Svampen i kastrullen.
    vätska sipprar ur svampen och volymen minskar
    Vätska sipprar ur svampen och volymen minskar.
    volymen minskar ännu mer
    Volymen minskar ännu mer.
    svampen är färdigkokt (det mesta av vätskan har kokat bort)
    Svampen är färdigkokt (det mesta av vätskan har kokat bort).
  5. Häll på grädden och kalvfond. Man kan även om man vill blanda i lite vin. Rör om.

    häll på grädden
    Häll på grädden.
    häll på kalvfond
    Häll på kalvfond.
    rör om
    Rör om.
  6. Gör en redning av vetemjöl och vatten. Rör ut vetemjölet i lite vatten så att det blir klumpfritt. (Ta ungefär samma mängd vatten som mjöl så brukar det blir bra.)

    vetemjöl till redningen
    Vetemjöl till redningen.
    vetemjöl och vatten
    Vetemjöl och vatten.
    blanda och redningen är klar
    Blanda och redningen är klar.
  7. Rör ner redningen i såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme under tiden. Såsen tjocknar nu. Låt koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

    (Tänk på att röra om i botten av redningen precis innan du häller i den eftersom vetemjölet snabbt sjunker till botten.)

    rör ner redningen i såsen
    Rör ner redningen i såsen.
    färdig svampsås
    Färdig svampsås.

byt ut Variationstips:

Byt ut kantareller mot valfri svampsort eller (mera) champinjoner. Tillsätt om du vill mer vin eller sherry. Du kan också späda med mer vatten om du vill ha mer sås och hälla i mer smaksättning i form av kalvfond och/eller kryddor. Vill du ha en tjockare sås kan du göra mer redning och blanda i.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Såsen håller sig i kylskåp minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Varma såser |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Peter Andersson
Hej och tack för ett kanonrecept på den Lyxiga svampsåsen. Den var helt underbar god.
💬 Svar till Erik ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du gillar min matblogg och hoppas du tycker om svampsåsen! :)
✏️ Skrivet av Erik
Tack för en bra matblogg, hittade hit idag och ska nog pröva några recept allt eftersom. Men idag blir det svampsås :-)
💬 Svar till Kalle Wahlbro ✏️ Skrivet av Susanne
Det blir nog bra med lite soja! Hoppas du tyckte om såsen, skriv gärna och berätta!
✏️ Skrivet av Kalle Wahlbro
Hej ! Jag tänker göra din sås, men lägga till litet soja...Få se hur det blir..Gott tror Jag!