Stekt abborre

Stekt abborre är en riktig delikatess, särskilt om man fiskat abborrarna själv!
stekt abborre
Stekt abborre serverad med kokt potatis och smör- och gräddsås samt klippt gräslök.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner ca 150 g abborre per portion

Ingredienser:

Sås:

Tillbehör:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Uteslut ströbröd.

Utrustning:

Gör så här:

  1. Salta och peppra abborrarna inuti och runtom, ta det försiktigt med pepparn, det ska bara var en liten gnutta. Strö ev. även på lite ströbröd.

    instruktion steg 1.1 stekt abborre
    Salta.
    instruktion steg 1.2 stekt abborre
    Peppra.
  2. Hetta upp en stekpanna med ordentligt med smör. Sänk värmen och stek några minuter på varje sida när pannan är varmare så att abborren får lite färg.

    Strö ev. över lite mer ströbröd.

    instruktion steg 2.1 stekt abborre
    Dags att börja steka.
    instruktion steg 2.2 stekt abborre
    Stek abborren.
  3. Stek sedan på svag värme 15-25 minuter så att abborren blir genomstekt utan att bli bränd. Vänd några gånger under tiden så att den blir genomstekt. Lägg på mer smör om det behövs så att inte abborrarna bränner fast i stekpannan.

    När köttet har en vit fast färg och benet lossnar lätt så är abborrarna klara.

    instruktion steg 3 stekt abborre
    Stek på svag värme.
  4. Gör en enkel sås genom att smälta mer smör direkt i stekpannan (gör ej rent emellan) och hälla på vispgrädde efter behag och röra om. Servera gärna med kokt potatis (eller blomkål om du äter enligt LCHF) och gärna något kryddgrönt t.ex. persilja eller gräslök.

servera Serveringstips:

Vill man ha en annan sås kan man servera med crème fraiche eller gräddfil som man kan krydda lite om man vill. Man kan också servera med smält smör smaksatt med pepparrot.

glödlampa Tips & tricks:

Det är viktigt att man har ordentligt med smör när man steker. Tänk på att använda äkta smör och inte margarin för det blir inte alls lika gott.

GI GI Tips:

Stekt abborre har lågt GI så länge man inte panerar abborrarna.

LCHF LCHF Tips:

Stekt abborre (utan panering och ströbröd) är perfekt LCHF mat. Servera med grönsaker istället för potatis. Blomkålsmos passar perfekt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser om du steker i äkta smör.

byt ut Variationstips:

Man kan panera abborrarna genom att först doppa dem i uppvispat ägg och därefter doppa dem i ströbröd. Abborrarna går också att grilla. Grilla på svag värme på samma sätt som man steker dem.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Stekt abborre är godast nystekt men håller sig ca 5 dygn i kylskåp. Ostekt färsk abborre håller sig några dagar i kylskåp men är godast så färsk som möjligt.

Se även dessa recept

| Fisk och skaldjur | LCHF |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer