Rättikagratäng

Recept på supersmarrig rättikagratäng! Smakar som potatisgratäng men man använder rättika istället för potatis och gratängen får därför väldigt lågt kolhydratinnehåll och brukar därför ofta kallas för LCHF-Potatisgratäng.
rättikagratäng
Rättikagratäng, supergott LCHF-alternativ till potatisgratäng.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (369 g): 581 kalorier, 12 g kolhydrater, 53 g fett, 15 g protein
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Skala och skär rättikan i tunna skivor.

  2. Skala löken och skär den i skivor.

  3. Lägg rättikaskivor och lökskivor i en stor kastrull.

    Pressa vitlöksklyftorna däri och tillsätt vispgrädde, salt och vitpeppar.

  4. Låt koka upp och koka på medelvärme ca 15 minuter utan lock.

  5. Häll över allt i en ugnsform. Strö över riven ost.

    (Ugnsformen måste vara så stor att det blir några centimeter kvar upp till kanten eftersom det bubblar upp i ugnen.)

  6. Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 20 minuter tills den fått fin färg.

    Servera med t.ex. en grillad köttbit och grönsallad.

servera Serveringstips:

Passar till allt som potatisgratäng passar till t.ex. grillat eller stekt kött.

GI GI Tips:

Rättikagratäng har lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Rättikagratäng är ett perfekt alternativ till potatisgratäng. Minst lika gott!

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta ost och äkta vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven gratäng i kylen där den håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| LCHF | Tillbehör |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Gunilla Porsvant
Supergott och jätteenkelt att följa receptet
✏️ Skrivet av Bia
Tack! Ett utmärkt recept. Nu blir det god middag!
✏️ Skrivet av KetoMan
Tyvärr så fungerar inte receptet. Inte god. Rättikan blev aldrig mjuk som potatisen blir. Den var seg oavsett hur mycket jag tillagade den. Testat flera gånger.
✏️ Skrivet av Jonas Fransson
Min sambo gjorde denna. Jag tyckte den blev ganska god, men min sambo fick avsmak direkt. Konsistensen är kanon, men rättikan gav en besk eftersmak. Några idéer på hur man blir av med det beska?
✏️ Skrivet av walle
Jag gjorde gratängen med en potatis två Rättika en Zuccini,lite bladspenat, lök o vitlök olivolja och riven ost på slutet. Det blev en fantastisk Lunchrätt

Visa alla kommentarer