Potatis- och jordärtskocksgratäng

Mycket god och lyxig gratäng med både potatis och jordärtskockor! Passar utmärkt att servera till t.ex. en fin köttbit.
potatis- och jordärtskocksgratäng
Mycket god Potatis och Jordärtskocksgratäng.
Timglas Tid: 1 timme och 20 minuter varav 40 minuters jobb
Portioner 8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri grädde och ost.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Välj en vegetarisk ost.

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i 20-25 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Skala jordärtskockor och potatis. Skär i skivor.

    Lägg över i en gryta. Lägg i rosmarinkvistar.

    instruktion steg 1.1 potatis- och jordärtskocksgratäng
    Skalade jordärtskockor i skivor.
    instruktion steg 1.2 potatis- och jordärtskocksgratäng
    Jordärtskockor, potatis och rosmarin.
  2. Hacka lök. Lägg över löken i grytan och pressa över vitlöken.

    instruktion steg 2 potatis- och jordärtskocksgratäng
    Tillsätt lök och vitlök.
  3. Häll på grädden. Låt koka upp under omrörning och sänk sedan värmen och låt sjuda på svag värme ca 20 minuter utan lock tills potatisen har mjuknat.

    Rör lite då och då så det inte bränner fast i botten.

    Smaka av med salt och citronsaft.

    instruktion steg 3 potatis- och jordärtskocksgratäng
    Häll på grädde. Koka upp.
  4. Häll över i en ugnssäker form. Strö över riven parmesanost.

    Gratinera mitt i ugnen i 225°C i ca 20-25 minuter tills den fått fin färg.

    instruktion steg 4.1 potatis- och jordärtskocksgratäng
    Häll över i en ugnsform.
    instruktion steg 4.2 potatis- och jordärtskocksgratäng
    Strö över riven parmesanost.

servera Serveringstips:

Servera till kött och/eller grönsaker.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven gratäng i kylen där den håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Huvudrätter | Tillbehör | Vegetariskt |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer