Pommes frites

Gör dina egna goda pommes frites i ugnen. Strimlad potatis som ugnssteks blir jättegott.
pommes frites
Pommes frites tillagade i ugn.
Timglas Tid: 80 minuter varav 55 min i ugnen
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 55 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Välj om möjligt potatisar som är avlånga i formen. Skala potatisarna.

    instruktion steg 1 pommes frites
    Avlånga potatisar.
  2. Skär potatisarna i strimlor med kniv eller använd om du har en s.k. alligator så går det snabbt.

    Lägg potatisstrimlorna i en ugnsform.

    instruktion steg 2.1 pommes frites
    Alligator. Tryck till.
    instruktion steg 2.2 pommes frites
    Färdiga potatisstrimlor.
    instruktion steg 2.3 pommes frites
    I ugnsform.
  3. Ringla olja över potatisstrimlorna och salta. Rör om så att all potatis blir inoljad och får salt på sig.

    instruktion steg 3.1 pommes frites
    Olja och salt.
    instruktion steg 3.2 pommes frites
    Rör om.
  4. Stek i mitten av ugnen i 200°C i ca 55 minuter tills potatisstrimlorna fått fin färg.

    Ta gärna ut efter ca hälften av tiden och rör om.

    instruktion steg 4.1 pommes frites
    Stek i ugnen.
    instruktion steg 4.2 pommes frites
    Färdiga pommes frites.

glödlampa Tips & tricks:

Använd en olja av bra kvalité t.ex. olivolja eller rapsolja. Lägg inte potatisstrimlorna i tjocka lager. Välj hellre en stor ugnsform så att man kan sprida ut potatisstrimlorna mer eftersom bara de översta potatisstrimlorna får färg. Det blir lätt mosigt om man har för tjocka lager potatis.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser.

Se även dessa recept

| Tillbehör |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Peter Andersson
Jag brukar göra för steka pommes i ugn är olja + margarin. Olja är tål hög värme och margarin blir fint färg på pommes.
💬 Svar till Tobias ✏️ Skrivet av Susanne
Mitt bästa tips är att använda bakplåtspapper. Köp gärna sådant på rulle så kan man klippa till så det blir lagom och det är mycket billigare. Annars så är tipset att använda mer olja och verkligen se till att potatisbitarna, särskilt den sida av potatisbitarna som ligger mot botten har olja på sig, smörja med smör har jag inte provat. Ta sedan ut och rör om efter ca 20 minuter och lossa det som börjar fastna redan då och se till att det finns olja i botten så fastnar det inte lika mycket.
✏️ Skrivet av Tobias
Har du något tips på hur man undviker att de bränner fast? Alltid då jag kör potatis i ugnen en längre tid fastnar de i botten och blir mosiga då jag försöker få lös dom. Brukar köra med olja men kan man smörja in med smör också?
💬 Svar till Matgalnatjejen ✏️ Skrivet av Susanne
Jo det brukar man. Det här är pommes frites som man gör i ugnen. Jag kanske ska förtydliga det!
✏️ Skrivet av Matgalnatjejen
Brukar man inte fritera pommes frites ?

Visa alla kommentarer