Pepparkakscheesecake
Den här ljuvligt goda pepparkakscheesecaken passar perfekt som dessert till jul eller nyår eller lyxigt adventsfika.
Denna cheesecake är frusen vilket innebär att den är som en glasstårta - jättegod och perfekt att förbereda lång tid i förväg!
Cheesecaken består av en pepparkaksbotten som du kan göra med dina favoritpepparkakor, t.ex. skurna pepparkakor. Ovanpå den läggs en len och fin färskost- och gräddkräm smaksatt med lingon som blir till en god och krämig glass i frysen. Toppa med färska frysta lingon (finns att köpa i frysdisken). En riktigt läcker och god tårta!
Ingredienser:
Pepparkaksbotten:
- 200 g pepparkakor
- 75 g smör
Lingonglass:
- 3 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 300 g färskost
- 4 dl vispgrädde
- 2 dl rårörda lingon eller lingonsylt
- ca 2 msk pressad lime eller citron
- ca 1 dl frysta lingon
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
- elvisp
- ev.
mortel
eller matberedare
Gör så här:
-
Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
Spänn gärna fast en bit bakplåtspapper i botten på formen så lossnar den hur lätt som helst vid servering så att man kan flytta den till ett serveringsfat.
-
Krossa pepparkakorna till smulor.
(Jag brukar använda en mortel. Man kan även använda matberedare/mixer eller mosa för hand i en påse.)
- 200 g pepparkakor
-
Smält smöret på svag värme.
När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och rör tills allt smör smält.
- 75 g smör
-
Tillsätt kaksmulorna och rör tills allt smör sugits upp av kaksmulorna.
-
Tryck ut kaksmulorna i ett jämnt lager på botten i formen.
Ställ in formen i kylskåp. Gör lingonglassen.
-
Dela äggen. Häll äggvitorna i en mindre torr fettfri bunke och lägg äggulorna i en större bunke.
- 3 st ägg
-
Tillsätt strösocker och vaniljsocker till äggulorna.
Vispa till en ljusgul fluffig smet. Använd gärna elvisp.
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
-
Tillsätt färskosten och vispa ihop till en jämn smet.
- 300 g färskost
-
Vispa grädden medelhårt.
(Du behöver ej göra ren visparna, du kan använda samma som till glass-smeten.)
- 4 dl vispgrädde
-
Tillsätt grädden, rårörda lingon eller lingonsylt samt pressad limesaft och blanda till en jämn smet.
Smaka av och tillsätt ev. mer limesaft för mer syra och vill man kan man även tillsätta mera lingon om man vill ha det.
- 2 dl rårörda lingon eller lingonsylt
- ca 2 msk pressad lime eller citron
-
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Använd rena vispar.
-
Vänd försiktigt ner äggviteskummet i glass-smeten och rör till en jämn smet.
-
Häll glass-smeten på pepparkaksbottnen. Strö över frysta lingon.
Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
- ca 1 dl frysta lingon
-
Vid servering: Låt stå i rumstemperatur 30 minuter eller i kylskåp en timme. Lossa kanten och lyft om du vill över cheesecaken på ett serveringsfat.
Hållbarhet och förvaring:
| Baka till jul | Efterrätter | Nyår |