Minisemlor

Mycket goda minisemlor! Perfekt för dig som tycker en vanlig semla är för stor eller vill äta mindre onyttigt. En minisemla är något mindre än hälften av en vanlig semla och innehåller därmed mindre än hälften av kalorier jämfört med en vanlig semla - men minst lika god!
minisemlor
Mycket goda små söta minisemlor.
Timglas Tid: 2,5 timmar
Portioner 32 st

Ingredienser:

Semledeg:

Pensling:

Mandelmassa:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

  • mixer till att göra mandelmassan
  • elvisp med vispar till grädden och ev. med degkrokar till degen
  • ev. köksmaskin till degen

Ugn:

  • 250 °C i mitten av ugnen i 5-7 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

Semlebullar:

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir lite varmare än kylskåpskallt.

Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.

Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank, helst med en köksmaskin eller annars elvispens degkrokar.

Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 32 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 250°C i ca 5-7 minuter. Låt bullarna kallna under bakhandduk.

Mandelmassa:

Lägg sötmandel och socker i en mixerskål. Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet med en tesked och lägg inkråmet i mixerskålen. Värm mjölken, t.ex. i en kopp i mikron och häll över det andra i mixerskålen. Mixa sötmandel, mjölk, inkråm och socker till en slät mandelmassa. Lägg mandelmassan i hålen i bullarna.

Garnering:

Vispa grädden. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

minisemlor steg 1 - 3
1. Lös upp jästen i lite av degvätskan. 2. Häll på resten och tillsätt kryddor, socker och ägg. 3. Tillsätt mjölet, lite i taget och kör till en fin deg. Använd gärna elvisp med degkrokar som på bilden.
minisemlor steg 4 - 6
4. Allt mjöl har arbetats in och degen är blank och smidig. 5. Strö lite mjöl över degen och lägg över en bakduk och låt jäsa. 6. Efter jäsning har degen blivit dubbel så stor.
minisemlor steg 7 - 9
7. Den färdigjästa degen. 8. Ta upp degen på bakbordet. Dela i 2 delar. 9. Knåda degen så gasbubblor som bildas under jäsningen trycks ut.
minisemlor steg 10 - 12
10. Dela degen i 32 delar. Detta är enklast om du först delar den stora degen i 2 delar och sedan delar den i två delar o.s.v. eller också kan du använda en hushållsvåg för att väga degklumparna så de blir ungefär lika stora. 11. Rulla varje degklump till en bulle och lägg på en plåt. Låt jäsa ca 30 min under bakhandduk. 12. De färdigjästa bullarna.
minisemlor steg 13 - 15
13. Pensla bullarna med uppvispat ägg. 14. Sätt in dem i ugnen. 15. Efter ett par minuter har de jäst upp till runda bollar.
minisemlor steg 16 - 18
16. Efter ytterligare ett par minuter börjar semlebullarna få färg. 17. De färdiggräddade semlebullarna. Låt dem svalna under bakhandduk. 18. Skär av locken på de avsvalnade bullarna.
minisemlor steg 19 - 21
19. Gröp ur inkråmet med en tesked. 20. Alla bullarna. 21. Lägg mandel, socker, mjölk och inkråmet i en mixer.
minisemlor steg 22 - 24
22. Mixa till en slät smet. 23. Fördela i de urgröpta semlebullarna. 24. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle.
minisemlor steg 25 - 27
25. Lägg på locken. 26. Sikta över florsocker. Nu är bullarna färdiga att serveras. Förvara i kylskåp om du inte serverar direkt.

glödlampa Tips & tricks:

Det är samma deg till semlor, semletårta och semlelängd. Degen räcker till 14 normalstora bullar eller 32 minisemlor eller 2 semletårtor eller 3 semlelängder. Så om man vill kan man t.ex. baka 1 semletårta och 16 minisemlor eller 7 normalstora semlor och 16 minisemlor. Se respektive recept för utbakning, tider i ugnen och andra tips. Det går utmärkt att dubbla receptet om man vill ha fler minisemlor.

GI GI Tips:

Ta dinkelmjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Minisemlorna går bra att frysa (utan fyllning).

Se även dessa recept

| Bullar & vetebröd | Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Lidija
Hej Susanne, och tack för det fina receptet, Ambassaden Zagreb, kommer bli glada på fredag när jag kommer med dessa godsaker!
Tack ännu en gång för bilderna, det underlättar också …
Önskar dig en fin dag,

Lidija från Zagreb :-)
✏️ Skrivet av Namo
Hej!

Jag undrar om glutentestet kan göras på degen innan första jäsningen, eller innebär ett godkänt glutentest att degen kommer överarbetas vid utbakningen?
Sedan undrar jag även hur länge degen ska bearbetas vid utbakningen? Ska den bearbetas kraftigt innan första jäsningen och lätt vid utbakningen? Jag blir så osäker på om jag överarbetar degen.

Tack på förhand!
✏️ Skrivet av elin
Hur mycket dl är 1 liter mjöl?
💬 Svar till Christina ✏️ Skrivet av Susanne
Trevligt! :) Låter gott med semmelrutor också! :)
✏️ Skrivet av Christina
Ännu ett jättegott recept jag testat. Fast jag gjorde semmelrutor istället och det gick bra. Dom blev supergoda. Kram Christina

Visa alla kommentarer