Limeglasstårta

Mycket god glasstårta där sött möter surt i limegräddglassen tillsammans med den biskviliknande tårtbottnen. En mycket god kombination. Limeglasstårtan är dessutom naturligt glutenfri.
glasstårta med lime
En fantastiskt god glasstårta med en biskvi-liknande tårtbotten och däröver gräddglass med smak av lime. Enkelt recept som rekommenderas!
Timglas Tid: 30 min effektiv arbetstid + 20 min i ugnen och 4 timmar i frysen
Portioner 1 tårta, ca 8 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (160 g): 531 kalorier, 35 g kolhydrater, 40 g fett, 8 g protein, 2 g fibrer

Ingredienser:

Till formen:

Limeglasstårtan:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri vispgrädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smörj en rund form med löstagbar kant och beströ den med kokosflingor.

    (Det går även bra med ströbröd istället för kokosflingor men då blir inte tårtan glutenfri eftersom ströbröd i normala fall innehåller gluten.)

  2. Riv mandelmassan på rivjärn eller använd matberedare. Lägg i en bunke.

  3. Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och täck med plast. De ska användas senare till glass-smeten. Häll äggvitorna i en annan bunke.

  4. Tillsätt äggvitorna till den rivna mandelmassan. Rör ihop till en jämn och kladdig smet.

    Bred ut smeten i formen.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 20 minuter.

    Låt svalna under bakduk. Det tar ca 1 timme i rumstemperatur, om du har möjlighet att kyla den snabbare i kylskåp eller t.ex. på balkongen om det är kallt ute så går det förstås fortare.

  6. Börja med glass-smeten: Tvätta lime-frukten (skrubba med diskborste med diskmedel, skölj av och torka av). Riv skalet, bara det yttersta gröna, på ett rivjärn. Klyv därefter limen och pressa ur saften.

  7. Vispa grädden medelhårt.

  8. Tillsätt florsockret till äggulorna och vispa till en ljusgul jämn smet. (Det går bra att använda visparna du just vispade grädden med, de behöver inte göras rent mellan.)

  9. Tillsätt den vispade grädden samt det rivna limeskalet och pressade limejuicen. Rör ihop till en jämn smet. Nu är glass-smeten klar.

  10. Bred ut glass-smeten över den avsvalande botten (i samma form) och ställ in i frysen minst 4 timmar.

  11. Vid servering: Ta ut tårtan 30 minuter i rumstemperatur innan servering eller ca 1 timme i kylskåp. Tag därefter av den löstagbara kanten på formen. Lossa eventuellt tårtan från bakforms-bottnen och lyft över till ett annat fat (det brukar gå lätt).

    Skär en lime i tunna skivor och garnera med den. Servera!

planera Planeringstips:

Tårtan går perfekt att göra upp till 3 månader innan servering eftersom den håller sig så länge i frysen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i frysen där den håller sig minst 3 månader, blir det tårta över kan man frysa in den igen.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Nyår |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Inredningshjälpen ✏️ Skrivet av Susanne
Det får du göra!
✏️ Skrivet av Inredningshjälpen
Biskvibotten är så himla gott, denna måste jag testa någon gång!

Inrednigshjälpen
✏️ Skrivet av Julia
mm det här låter gott det ska jag göra till mina jobbar kompisar imon närjag fyller år
✏️ Skrivet av Susanne
Svar till Frida Cantona: Ja jag tror det går bra och då kan du ta lite mindre mängd eftersom fruktsocker är sötare än florsocker.
✏️ Skrivet av Frida Cantona
Hej, kan man ta fruktsocker istället för florsocker för att hålla sig lite mer åt GI? Blir ju väääldigt mkt socker ändå me tanke på mandelmassan... :)

Visa alla kommentarer