Kanelsnittar
Ingredienser:
- 250 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk kanel
- ev. 0,5 tsk malen muskotnöt
- 5 dl (300 g) vetemjöl
Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret är mjukt. Dela gärna smöret i mindre bitar så går det fort.
- 250 g smör
- 1,5 dl strösocker
-
Rör ihop smör och strösocker till en jämn smet, använd gärna elvisp med vispar.
-
Tillsätt kanel och ev. muskotnöt och blanda till en jämn smet, använd gärna elvispen.
-
Tillsätt vetemjölet och kör med elvispen med vispar tills smeten "kladdar ihop sig". Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större (se bilder). Brukar ta ett par minuter.
(Tänk på när du mäter upp mjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och det blir alldeles för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)
(Om inte degen går ihop till stora smulor så har du med stor sannolikhet tagit för mycket mjöl. Du kan rädda degen genom att tillsätta smör, olja eller vatten.
- 5 dl (300 g) vetemjöl
-
Tryck ihop kakdegen och knåda den till en jämn och fin klump. Dela sedan degklumpen i 4 lika stora delar (om du gör en sats).
-
Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med lite mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning. Har du det vanligaste måttet på plåtar (innermått ca 35x45 cm) så får du plats med 4 st längder (en sats kakdeg) på en och samma plåt.
(Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så försök knåda degen, antingen har du tagit för mycket mjöl om detta händer eller också är inte kakdegen arbetad ordentligt så att mjölet har fördelat sig jämnt vilket löser sig om man knådar degen.)
-
Tryck till längderna med en gaffel i längdens riktning.
-
Grädda kakorna mitt i ugnen 175°C i ca 20 minuter.
Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar med en vass kniv.
Låt dem sedan svalna helt. De kan sedan förvaras i en plåtburk i rumstemperatur eller frysas in.
Tips & tricks:
Hållbarhet och förvaring:
| Småkakor |
⭐ webmaster
Inget bakpulver i dessa kakor??
Mvh /Marie
⭐ webmaster