Kanelbullekladdkaka

En mycket god kladdkaka inspirerad av kanelbullar, smaksatt med mycket kanel och kardemumma är denna kanelbullekladdkaka! Jättegod och enkel att göra, perfekt att servera till fikat!
kanelbullekladdkaka
En bit kanelbullekladdkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: ca 30 minuter + tid att svalna
Portioner ca 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (107 g): 415 kalorier, 31 g kolhydrater, 30 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Kladdkaka:

Garnering:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om tills allt smör smält.

    smöret smälter
    Smöret smälter.
    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter med en klick smör och beströ den med ströbröd.

    (Tips: Använd en liten slickepott för att smörja så går det snabbt och kladdfritt.)

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kanel, kardemumma, salt och vetemjöl till det smälta smöret.

    Blanda till en jämn smet. (Jag använder elvisp.)

    ingredienser tillsatta
    Ingredienser tillsatta.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  4. Häll smeten i formen. Strö över pärlsocker.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    Ogräddad kanelbullekladdkaka
    Med pärlsocker.
  5. Grädda kanelbullekladdkakan mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter. Observera att tiden är avgörande för lagom kladdighet. Det enklaste är att öppna ugnsluckan och skaka till lite lätt på kakan, när den mittersta hälften av kakan dallrar så är kakan lagom kladdig och bör tas ut från ugnen.

    Tänk på att formens storlek spelar stor roll för gräddningstiden. En större form ger kortare gräddningstid och tvärtom.

    Låt kanelbullekladdkakan svalna. Ett tips för snabbare kylning är att ställa den på frysklampar.

    gräddad kanelbullekladdkaka
    Gräddad kanelbullekladdkaka.
  6. Servera kanelbullekladdkakan rumstempererad eller kylskåpskall.

    Servera med vispad grädde. Strö gärna över lite pärlsocker.

    kanelbullekladdkakan vid servering
    Kanelbullekladdkakan vid servering.
    en bit kanelbullekladdkaka
    En bit kanelbullekladdkaka.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara gärna kladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Marlene Andersson ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den! :)
✏️ Skrivet av Marlene Andersson
Enkel att göra och Supergod!! :-)
💬 Svar till Caroline ✏️ Skrivet av Susanne
Nej du behöver nog inte vara orolig. Du får nog äta ganska mycket kanel under ganska lång tid i så fall. Men om du äter mycket kanel ofta så kan du ju köpa hem äkta kanel och använda framöver så behöver du ju inte oroa dig. 😊
✏️ Skrivet av Caroline
Jag använde inte äkta kanel insåg jag nu!! Bör jag vara orolig, angående mängden kanel man har i kakan? Eller kan jag äta den och känna mig lugn... äter ofta flera bitar själv hehe.. men vill ju inte råka bli förgiftad.

Visa alla kommentarer