recepten logo

Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis - potatis i ugn.
Hasselbackspotatis är en klassisk rätt där potatisen tillagas i ugn. Potatisarna blir både vackra och får en underbar smak.

Tid Tid: 1 timme och 10 minuter varav 45 minuter i ugnen

Portioner 4 portioner

vegetariskt Vegetariskt

Du behöver:

Gör så här:

  1. Skala potatisen.

    Ta fram smöret så det blir rumsvarmt.

  2. Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom.

    Om man lägger potatisen t.ex. i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.

  3. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form.

    Använd gärna bakplåtspapper så slipper du diska.

  4. Bred på smör på varje potatis.

    (Det går lätt om smöret är rumsvarmt.)

  5. Ställ in potatisen mitt i ugnen i 225°C i 25 minuter.

  6. Ta ut potatisen från ugnen och bred på ytterligare smör som smälter ner i skårorna.

    Strö på salt och ströbröd.

  7. Ställ in potatisen i ugnen igen och baka ytterligare minst 20 minuter eller tills den är mjuk, känn med en provsticka.

    (Oftast tar det drygt en timme (totalt tid) innan potatisen är klar. Tiden det tar beror på potatisarnas storlek och sort.)

Beskrivande bilder

skär potatisen i en träsked
2 . Skär potatisen i en träsked.
potatis i ugnsform
3 . Potatis i ugnsform.
bred smör på varje potatis
4 .1 . Bred smör på varje potatis.
smör på all potatis
4 .2 . Smör på all potatis.
potatisen i ugnen
5 . Potatisen i ugnen.
bred smör på potatisen
6 .1 . Bred smör på potatisen.
salt och ströbröd på potatisen
6 .2 . Salt och ströbröd på potatisen.
hasselbackspotatisen i ugnen igen
7 .1 . Hasselbackspotatisen i ugnen igen.
färdig hasselbackspotatis
7 .2 . Färdig hasselbackspotatis.

glödlampa Tips:

Att göra Hasselbackspotatis innebär totalt ungefär lika mycket jobb som att göra klyftpotatis. Tricket är att skära skårorna med hjälp av en träsked, utan den är det lätt att man skär rakt igenom potatisen. Att Hasselbackspotatisarna dessutom är fina att titta på är något som kan höja nivån på de flesta rätter.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta smör och inte flytande margarin som innehåller alla möjliga tillsatser. Det blir godare och nyttigare med smör. Bregott fungerar också.


Ett recept från recepten.se
URL till detta recept: https://www.recepten.se/recept/hasselbackspotatis.html
Utskriftsalternativ