Hamburgerbröd

Goda och saftiga hamburgerbröd. Både godare och nyttigare än köpta. I receptet ingår kli som man om man vill kan utesluta men det blir lite nyttigare och matigare med det.
hamburgerbröd
Goda och saftiga hamburgerbröd som du gör enkelt med detta recept.
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 20 st
Näringsvärde Näringsvärde per hamburgerbröd (69 g): 169 kalorier, 27 g kolhydrater, 4 g fett, 5 g protein, 2 g fibrer

Ingredienser:

Eventuell pensling:

vegetariskt Vegetariskt

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med varmluftsfunktion

Baka hamburgerbröd så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

  2. Smält smöret, häll på mjölken och värm i en kastrull tills den blivit 37 grader.

  3. Häll lite av degvätskan (d.v.s. det smälta smöret och mjölken) över jästen och rör tills den är upplöst. Häll på resten av degvätskan.

  4. Tillsätt salt, socker, kli (kan uteslutas). Rör om.

  5. Tillsätt rågsikten och rör till en jämn smet med en slev (eller använd köksmaskin).

  6. Arbeta sedan in vetemjölet med köksmaskin eller elvisp med degkrokar.

    Degen ska släppa bunkens kanter och inte vara så kladdig.

    (Tänk på att vara noga när du mäter upp vetemjölet och inte använda decilitermått. Använd litermått eller väg mjölet.)

  7. Låt jäsa ca 30-40 minuter under en bakhandduk till dubbel storlek.

  8. Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den.

  9. Dela degen i två delar. Dela varje del i 10 bitar. (Gäller en sats hamburgerbröd, 20 st.)

  10. Rulla till jämna fina bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till bullarna så de blir platta, ca 2 cm höga och 8-10 cm i diameter.

  11. Låt jäsa ca 30-40 minuter under bakhandduk.

  12. Om du vill ha sesamfrön på dina hamburgerbröd: Vispa upp ägg med en handvisp. Pensla försiktigt på uppvispat ägg på de färdigjästa bröden. Strö över sesamfrön.

  13. Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 10 minuter (med över- och undervärme).

    (Vill du använda varmluftsfunktion om din ugn har det så är det 200°C i ca 12 minuter.)

  14. Låt svalna under bakhandduk.

    Hamburgerbröden är godast nybakade och jag rekommenderar att man fryser in de bröd man inte äter upp inom ett dygn.

servera Serveringstips:

Skär upp hamburgerbröden och lägg en hamburgare samt någon god fyllning emellan t.ex. ost, tomater, kryddor, lök.

glödlampa Tips & tricks:

Vetemjölet kan bytas ut mot vetemjöl special som gör bröden extra lätta och luftiga eftersom detta vetemjöl är extra proteinrikt.

planera Planeringstips:

Du kan även baka korvbröd med samma deg.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Hamburgerbröden går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Bröd | GI |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Sadaf
Hej!
Tänkte bara tacka,recepten.se är den bästa som finns🥰
✏️ Skrivet av Markus- mittgrekiskakök.se
Vilket bra recept! Måste provas!
💬 Svar till judith ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det beror på vilket mjöl man tar, jag har dock inga siffror på det.
✏️ Skrivet av judith
hej

Hur mycket Kolhydrater är på bröd ???

tack för recept ..
💬 Svar till Sandra ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det bör fungera.

Visa alla kommentarer