⭐ webmaster
Hallonmoussetårta
Ingredienser:
Botten:
- 400 g mandelmassa
- eller 200 g sötmandel och 200 g strösocker
- 4 st ägg
- 4 msk kakao
Fyllning:
- 6 st gelatinblad
- 5 dl vispgrädde
- 400 g hallon
- 1 dl florsocker
- 0,5 st rivet skal av citron
- eller drygt 1 krm citronarom
Garnering:
- 200 g hallon
- ev. några blad färsk citronmeliss
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
- elvisp
- mixer
- sil
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. "Bröa" den smorda formen med potatismjöl eller kokosflingor (eller ströbröd men då blir inte tårtan glutenfri).
(Har man en bra form med non-stick-beläggning så behöver man egentligen inte smörja och bröa den för det fastnar ändå inte.)
Tips: Börja tina hallonen till fyllningen redan nu och sätt på ugnen på 175°C.
-
Alternativ 1: Riv mandelmassan grovt. Alternativ 2: Mixa sötmandel och strösocker fint.
- 400 g mandelmassa
- eller 200 g sötmandel och 200 g strösocker
- 400 g mandelmassa
-
Lägg den rivna mandelmassan alternativt mixade sötmandeln och sockret i en bunke och tillsätt äggen. Vispa till en jämn smet (på lägsta hastighet med elvisp eller för hand).
- 4 st ägg
-
Sikta i kakao och blanda till en jämn smet (lägsta hastigheten på elvispen går bra.)
- 4 msk kakao
-
Häll smeten i den runda formen.
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 20 minuter. Låt kallna.
-
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i en djup tallrik.
- 6 st gelatinblad
-
Vispa grädden medelhårt.
- 5 dl vispgrädde
-
Mixa de tinade hallonen.
(Eventuellt kan man passera hallonen genom en sil för att få bort hallonkärnorna. Jag brukar inte göra det.)
- 400 g hallon
-
Tillsätt florsockret och mixa så det blir blandat.
- 1 dl florsocker
-
Tvätta och torka av citronen. Riv av det yttersta gula på skalet med hjälp av ett rivjärn.
(Använder du istället citronarom hoppar du över detta steg.)
- 0,5 st rivet skal av citron
- eller drygt 1 krm citronarom
- 0,5 st rivet skal av citron
-
Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull.
-
Rör ner ca 1 dl av hallonen i gelatinet och rör därefter ihop det med resten av hallonen. (Viktigt: Tänk på att de mixade hallonen ska vara rumstempererade annars blir det lätt gelatinklumpar, tina i mikron om hallonmixen fortfarande är kall.)
-
Tillsätt det rivna citronskalet (eller citronaromen) och hälften av den vispade grädden. Rör försiktigt till en jämn smet.
-
Vänd därefter ner resten av grädden och rör ihop till en jämn smet.
-
Häll hallonmoussen över kakan i formen. Täck över och ställ i kylen minst 2 timmar.
-
Lossa tårtan försiktigt från formen och lägg upp den på ett tårtfat. Dekorera tårtan med hallon och ev. citronmeliss.
- Garnering:
- 200 g hallon
- ev. några blad färsk citronmeliss
- Garnering:
Variationstips:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Glutenfritt | Nyår | Tårtor & bakelser |
⭐ webmaster
⭐ webmaster