Hallonmoussetårta

Mycket lyxig och ljuvligt god hallonmoussetårta. Mjuk botten med smak av mandel och choklad och ovanpå det en len, lite syrlig hallonmousse. Tårtan är dessutom glutenfri.
hallonmoussetårta
En bit ljuvligt god hallonmoussetårta.
Timglas Tid: 1 timmas jobb + minst 2-4 timmar i kylskåp
Portioner 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (190 g): 464 kalorier, 31 g kolhydrater, 33 g fett, 10 g protein, 5 g fibrer

Ingredienser:

Botten:

Fyllning:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. "Bröa" den smorda formen med potatismjöl eller kokosflingor (eller ströbröd men då blir inte tårtan glutenfri).

    (Har man en bra form med non-stick-beläggning så behöver man egentligen inte smörja och bröa den för det fastnar ändå inte.)

    Tips: Börja tina hallonen till fyllningen redan nu och sätt på ugnen på 175°C.

    instruktion steg 1.1 hallonmoussetårta
    Smord och potatismjölad form.
    instruktion steg 1.2 hallonmoussetårta
    Tina hallonen.
  2. Alternativ 1: Riv mandelmassan grovt. Alternativ 2: Mixa sötmandel och strösocker fint.

    instruktion steg 2.1 hallonmoussetårta
    Alternativ 1: Riven mandelmassa.
    instruktion steg 2.2 hallonmoussetårta
    Alternativ 2: Sötmandel och strösocker.
    instruktion steg 2.3 hallonmoussetårta
    Alternativ 2: Sötmandel och strösocker mixat.
  3. Lägg den rivna mandelmassan alternativt mixade sötmandeln och sockret i en bunke och tillsätt äggen. Vispa till en jämn smet (på lägsta hastighet med elvisp eller för hand).

    instruktion steg 3.1 hallonmoussetårta
    Tillsätt ägg.
    instruktion steg 3.2 hallonmoussetårta
    Vispa till en jämn smet.
  4. Sikta i kakao och blanda till en jämn smet (lägsta hastigheten på elvispen går bra.)

    instruktion steg 4.1 hallonmoussetårta
    Sikta i kakao.
    instruktion steg 4.2 hallonmoussetårta
    Vispa till en jämn smet.
  5. Häll smeten i den runda formen.

    Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 20 minuter. Låt kallna.

    instruktion steg 5.1 hallonmoussetårta
    Smeten i formen.
    instruktion steg 5.2 hallonmoussetårta
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 5.3 hallonmoussetårta
    Färdiggräddad botten.
  6. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i en djup tallrik.

    instruktion steg 6 hallonmoussetårta
    Gelatinblad i blöt.
  7. Vispa grädden medelhårt.

    instruktion steg 7 hallonmoussetårta
    Vispad grädde.
  8. Mixa de tinade hallonen.

    (Eventuellt kan man passera hallonen genom en sil för att få bort hallonkärnorna. Jag brukar inte göra det.)

    instruktion steg 8.1 hallonmoussetårta
    Tinade hallon i mixer.
    instruktion steg 8.2 hallonmoussetårta
    Mixade hallon.
  9. Tillsätt florsockret och mixa så det blir blandat.

    instruktion steg 9.1 hallonmoussetårta
    Tillsätt florsockret.
    instruktion steg 9.2 hallonmoussetårta
    Mixat och blandat.
  10. Tvätta och torka av citronen. Riv av det yttersta gula på skalet med hjälp av ett rivjärn.

    (Använder du istället citronarom hoppar du över detta steg.)

    instruktion steg 10 hallonmoussetårta
    Rivet citronskal.
  11. Krama ur de blötlagda gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull.

    instruktion steg 11.1 hallonmoussetårta
    Urkramade gelatinblad.
    instruktion steg 11.2 hallonmoussetårta
    Smält gelatin.
  12. Rör ner ca 1 dl av hallonen i gelatinet och rör därefter ihop det med resten av hallonen. (Viktigt: Tänk på att de mixade hallonen ska vara rumstempererade annars blir det lätt gelatinklumpar, tina i mikron om hallonmixen fortfarande är kall.)

    instruktion steg 12.1 hallonmoussetårta
    Rör ner ca 1 dl av hallonmixen.
    instruktion steg 12.2 hallonmoussetårta
    1 dl hallonmix blandat med gelatinet.
    instruktion steg 12.3 hallonmoussetårta
    All hallonmix blandat med gelatinet.
  13. Tillsätt det rivna citronskalet (eller citronaromen) och hälften av den vispade grädden. Rör försiktigt till en jämn smet.

    instruktion steg 13.1 hallonmoussetårta
    Tillsätt rivet citronskal.
    instruktion steg 13.2 hallonmoussetårta
    Tillsätt hälften av grädden.
    instruktion steg 13.3 hallonmoussetårta
    Rör ihop försiktigt.
  14. Vänd därefter ner resten av grädden och rör ihop till en jämn smet.

    instruktion steg 14.1 hallonmoussetårta
    Tillsätt andra hälften av grädden.
    instruktion steg 14.2 hallonmoussetårta
    Rör ihop.
  15. Häll hallonmoussen över kakan i formen. Täck över och ställ i kylen minst 2 timmar.

    instruktion steg 15 hallonmoussetårta
    Häll ovanpå kakan i formen.
  16. Lossa tårtan försiktigt från formen och lägg upp den på ett tårtfat. Dekorera tårtan med hallon och ev. citronmeliss.

    instruktion steg 16.1 hallonmoussetårta
    Tårtan på tårtfat.
    instruktion steg 16.2 hallonmoussetårta
    Dekorerad med hallon.

byt ut Variationstips:

Om man vill kan man göra en gelé ovanpå hallonmoussen: Koka upp 3 dl stark (dock ej koncentrerad) hallonsaft och 2 dl gelésocker i en kastrull och koka livligt i 30 sekunder. Låt svalna något och ös den över tårtan. Låt stå i kylen ytterligare minst 2 timmar.

planera Planeringstips:

Gör gärna tårtan dagen innan servering.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp.

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Nyår | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Marie Andersson ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det tror jag skulle fungera!
✏️ Skrivet av Marie Andersson
Kan man göra den LCHF? byta ut socker mot sötströ?
💬 Svar till Margareta Roos ✏️ Skrivet av Susanne
Det var de mixade hallonen jag menade. Det blir ju som nästan som saft. Men jag håller med dig om att det var otydligt skrivet. Nu har jag uppdaterat receptet med tydligare beskrivning och dessutom lagt till bilder steg för steg!
✏️ Skrivet av Margareta Roos
God tårta! Tack. En fråga dock: i anvisningarna står : vänd därefter ner resten av grädden och hallonsaften. Hittar ingen hallonsaft bland ingredienserna?
✏️ Skrivet av Em
Någon som provat byta ut gelatinet mot gelésocker?

Visa alla kommentarer