Dekorerade med spritsad grädde längs kanten samt några jordgubbar i mitten. Serverade med tärnad mango och skivade jordgubbar. Mums!
Fudgetårta
Ingredienser:
Chokladbotten:
- 150 g smör
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 1,5 dl vetemjöl
Fudge:
- 75 g smör
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 100 g mörk choklad
Servering:
- ev. 3 dl vispgrädde
Utrustning:
- ev. elvisp
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smält smöret och låt svalna under tiden du gör resten. Sätt ugnen på 175°C.
- 150 g smör
-
Smörj och bröa en rund form ca 25 cm i diameter.
(Tips: Använd slickepott för att snabbt och lätt utan kladd smörja formen med smör. Låt gärna även smörklicken ligga framme 5 minuter så det blir rumsvarmt.)
-
Knäck äggen och mät upp strösocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa till en ljus fluffig smet med elvisp.
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
-
Tillsätt kakao, bakpulver och salt. Vispa till en jämn smet, några sekunder med elvisp.
-
Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa till en jämn smet, ca 5-10 sekunder med elvisp.
(Tänk på att vispa så det blir väl blandat men inte längre tid än så. Det är viktigt att smeten inte överarbetas och att smeten kommer in i ugnen snabbt.)
- 1,5 dl vetemjöl
-
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter.
-
Låt kakan svalna i formen ca 30 minuter eller mer. Gör fudgen under tiden.
-
Mät upp smöret och låt det ligga framme i rumstemperatur.
- 75 g smör
-
Mät upp vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull.
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 100 g mörk choklad
-
Låt koka upp under omrörning så chokladen smälter. Sänk värmen och låt koka ca 5-10 minuter tills smeten är blank och fin. Rör om lite då och då.
-
Tag bort kastrullen från värmen. Rör i det rumsvarma smöret. Rör ordentligt ända tills det är blandat. Det tar ett par minuter.
-
Häll smeten på chokladbotten och bred ut den.
-
Låt stå och svalna först i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen tills fudgen stelnat. Har du bråttom kan du ställa in den i frysen en liten stund.
Servera med vispad grädde. Man kan också pudra över lite kakao som dekoration.
- ev. 3 dl vispgrädde
Fudge:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Kräftskiva | Tårtor & bakelser |
Dekorerade med spritsad grädde längs kanten samt några jordgubbar i mitten. Serverade med tärnad mango och skivade jordgubbar. Mums!
⭐ webmaster