Finska pinnar

Klassiska goda småkakor med mandel. Det här är ett enkelt recept på Finska pinnar, en ljuvligt god mördegskaka med mandel och pärlsocker på! Kakorna blir spröda och goda, passar perfekt till fikat!
finska pinnar
Finska pinnar är riktigt goda klassiska småkakor, mördegskakor med hackad mandel och pärlsocker.
Timglas Tid: 2 timmar varav 1 timme i kylskåp
Portioner 54 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (12 g): 59 kalorier, 5 g kolhydrater, 4 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion

Baka Finska Pinnar så här:

  1. Mät upp smör och strösocker.

    Låt det stå framme en stund så att smöret blir rumsvarmt. Mal mandeln i nästa steg under tiden.

  2. Mal sötmandeln och bittermandeln.

  3. Häll den malda sötmandeln och bittermandeln i bunken och kör med elvisp till en jämn smet.

  4. Tillsätt vetemjölet. Kör med elvisp med vispar eller matberedare tills smeten har kladdat ihop sig till stora klumpar, det tar ca 1-2 minuter.

    (Tips: Tänk på att mäta upp vetemjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga. Undvik att gräva i mjölpåsen med decilitermått för då packas mjölet och du kommer ta för mycket.

    Om du inte får ihop degen så kan du tillsätta mera smör och/eller lite vatten, men om du mätt upp allt rätt och inte tagit för mycket mjöl så ska inte det behövas. Tänk också på att vänta tills smöret blivit rumsvarmt om det inte hunnit bli det och tänk även på att det tar ett par minuter att få ihop degen med elvisp. Det går fortare med matberedare.)

  5. Forma degen till en klump och lägg den i en skål eller tallrik.

    Plasta in den med plastfolie (så att ytan inte torkar) och ställ in degen i kylen ca 1 timme.

  6. Förbered garneringen: Vispa upp äggvitan eller ägget lite lätt.

  7. Hacka mandeln grovt.

  8. Dela en sats deg i 6 bitar. Rulla ut varje degdel till fingertjocka längder ca 1.5-2 cm i diameter och ca 36 cm långa.

  9. Lägg längderna tätt ihop på bakbordet.

  10. Pensla med den uppvispade äggvitan. Strö över den hackade mandeln och pärlsocker.

  11. Dela längderna i ca 4 cm långa bitar. (Det blir alltså 9 st per längd.)

    Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.

  12. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12 minuter tills kakorna fått lite färg.

    (Samma temperatur och tid gäller även om du använder varmluft när du gräddar dina finska pinnar.)

  13. Låt de färdiga kakorna svalna på plåten eller bänken utan bakhandduk. Se förvaringstips nedan.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara Finska Pinnar på samma sätt som andra småkakor t.ex. i plåtburkar med lock där de håller sig minst 2 veckor i rumstemperatur. De går även bra att frysa och där håller de sig minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Henrik
Ursäkta om jag redan kommenterat detta, men varför inte ha alla ingredienser i vikt och volym? Varför är det nästan alltid strösocker som det saknas vikt för? Det är inte bara på denna sidan.
✏️ Skrivet av Camilla
Hej!

Jag ville bara säga ett stort TACK för den här bloggen, jag misslyckades med bakning varenda gång jag försökte mig på det tills jag hittade din blogg! Igår var jag dum nog att följa ett annat recept och misslyckades igen, så nu ska jag söka efter det på din blogg istället! Tack, tack, tack!
✏️ Skrivet av Raimo
Hej.
Jag tycker att det är för mycket mjöl. 4,5 dl mjöl till 200 g smör vore lagom men sen tillkommer nästan en dl mandelmjöl. (50 g sötmandel)
En noggrann beskrivning men sockret, vart tog det vägen? Skall det bara mätas upp?
💬 Svar till Amanda ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för att du skrev, då var det säkert därför. Det är ju verkligen olika hur tjocka fingrar man har. Kanske ska jag förtydliga detta genom att komplettera med diameter i centimeter.
💬 Svar till Susanne ✏️ Skrivet av Amanda
Ugnen var varm, men jag tror att jag kanske gjorde kakorna för stora. Hade dock svårt att avgöra vad fingertjocka betydde eftersom jag har ganska små händer, så jag tror i så fall att jag överskattade vad normal fingerstorlek var, och att det här ledde till problemet...

Visa alla kommentarer