Citronsill

Frisk och syrlig citronsill - mycket god smak på sill. Superenkel att göra.
Citronsill
Mycket god citronsill som har en frisk och syrlig citronsmak.
Timglas Tid: 1 timme (varav 20 min jobb) + minst 24 timmar i kylskåp
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Lag:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Gör citronsill så här:

  1. Skölj sillen i kallt vatten. Skär i ca 3 cm breda bitar.

    Lägg sillbitarna i en glasburk.

    sköljd inläggningssillfilé
    Sköljd inläggningssillfilé.
    inläggningssill i bitar
    Inläggningssill i bitar.
    sillbitar i glasburk
    Sillbitar i glasburk.
  2. Skär löken i tunna skivor.

    Lägg ovanpå sillbitarna i glasburken.

    gul lök i tunna skivor
    Gul lök i tunna skivor.
    lökskivorna i glasburk
    Lökskivorna i glasburk.
  3. Tvätta citronskalet och torka av det. Riv sedan citronskalet på ett rivjärn, bara det yttersta gula, ej det vita. Pressa sedan ut saften.

    Lägg citronskal och häll saften över löken och sillen i glasburken.

    Rör om. Ställ in i kylen och vänta på att lagen blir klar (och kyld).

    rivet citronskal
    Rivet citronskal.
    citronsaft pressas ur
    Citronsaft pressas ur.
    citronskal, citronsaft, lök och sill
    Citronskal, citronsaft, lök och sill.
    citronsill utan lag
    Citronsill utan lag.
  4. Gör lagen: Krossa kryddpepparkornen i en mortel. Lägg de krossade kryddpepparkornen och lagerblad i en kastrull.

    Häll på vatten, strösocker och ättikssprit. Låt koka upp. Ta sedan bort lagen från värmen och låt kallna till kylskåpskallt.

    kryddpepparkorn i mortel
    Kryddpepparkorn i mortel.
    lagen före uppkok
    Lagen före uppkok.
    lagen har kokat upp och ska kylas
    Lagen har kokat upp och ska kylas.
  5. Häll den kylda lagen i glasburken över citronsillen. Låt stå i kylskåp minst 24 timmar före servering.

    OBS! Det är viktigt att lagen verkligen är kylskåpskall när man häller den över sillen. Om lagen är för varm kommer sillen bli sladdrig.

    citronsill i lag
    Citronsill i lag.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara citronsillen i kylskåp. Den är godast mellan 1-3 dygn men håller sig bra minst 1 vecka.

Se även dessa recept

| Buffé | Påsk |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer