Chokladpaj med tryffel

Mycket god chokladpaj med tryffel som fyllning. Fantastiskt god och en lagom söt chokladdessert.
Chokladpaj med tryffel
Chokladpaj med tryffelfyllning. Man kan om man vill servera med vispad grädde och/eller hallon.
Timglas Tid: 2 timmar, 15 min
Portioner 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (95 g): 453 kalorier, 32 g kolhydrater, 34 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Ev: Serveringsförslag:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp ingredienserna till pajdegen: smör, vetemjöl, strösocker, kakao, vatten och salt.

    Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen så att mjölet packas. Då tar du för mycket mjöl. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

  2. Arbeta ihop till en pajdeg. Jag använder elvisp med vispar.

    (Om du inte får ihop degen beror det på att du antingen tagit för mycket mjöl eller att smöret inte är rumsvarmt eller att du inte arbetat degen tillräckligt länge. Om du tagit för mycket mjöl så kan du tillsätta 1 msk extra vatten.)

  3. Tryck ut pajdegen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel ca 20 ggr (för att undvika luftbubblor).

    Ställ in i kylen minst 30 minuter eller frysen minst 5 minuter.

    (Om du vill kan du börja förbereda fyllningen redan nu.)

  4. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i ca 10 min.

    Låt pajskalet svalna.

  5. Fyllning:

  6. Bryt chokladen i bitar.

    Koka upp grädden i en kastrull. Tag direkt bort från värmen när det börjar koka. Det är annars lätt att det kokar över så gå inte ifrån kastrullen.

  7. Lägg i chokladbitarna, smör och florsocker i den varma grädden.

    (Kastrullen är nu borttagen från värmen, chokladen får inte koka.)

  8. Rör till en jämn blank fin chokladsmet.

    (I början ser det geggigt ut men allt eftersom chokladen smälter blir det till slut en blank fin chokladsmet.)

  9. Låt chokladsmeten svalna i rumstemperatur tills den är ljummen. Känn med ett finger.

  10. Häll chokladsmeten i pajskalet.

    Låt stå i kylskåp minst 2 timmar eller frysen minst 30 minuter så att chokladsmeten stelnar.

  11. Servera gärna med vispad grädde och/eller hallon.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Chokladpajen kan förvaras minst 1 vecka i kylskåp eller minst 2 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Claes
Det är väldigt vilseledande att kalla det för "chokladpaj med tryffel". Även om det inte är med tryffelsvamp så är det inte chokladtryffel om det inte är format som en tryffelsvamp.
Att använda ordet tryffel i namnet är bara för att folk ska klicka på receptet!
💬 Svar till Agneta Brismar ✏️ Skrivet av Susanne
Jag förstår att du frågar och du är inte den första! 😊 Det här är chokladtryffel och det innehåller ingen svamp. Läs gärna tidigare kommentar angående detta, tror det är kommentar nr 6 efter den här. 😊 Chokladtryffel är smält choklad blandad med grädde, ev. smör och smaksättning.
✏️ Skrivet av Agneta Brismar
Ursäkta men var kommer tryffeln in i"bilden" eftersom det heter Chokladpaj med tryffel
💬 Svar till Diana ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det brukar jag oftast göra men missar det ibland så jag ska lägga till det i det här receptet! Tack för påpekandet! Vad roligt att du tycker om min blogg och måttomvandlingsverktyg! :)
✏️ Skrivet av Diana
Hej! Du skriver i nästan alla recept att man inte ska gräva med dl-måttet utan helst väga. Så min undran är om du inte kan ange vikten också i receptet så man slipper gå in i det förvisso väldigt användbara måttomvandlingsverktyget? Det blir lite enklare så.
Tack annars för en underbar blogg, den enda mat/bakhjälpen jag använder numera!

Visa alla kommentarer