Chokladmuffins LCHF

Kan man göra riktigt goda chokladmuffins utan vetemjöl och strösocker? Ja det kan man, här är beviset! Jag blev riktigt positivt överraskad första gången jag gjorde de här! De här LCHF-chokladmuffinsarna har väldigt lik smak och konsistens som vanliga chokladmuffins. Ingrediensen fiberhusk bidrar mycket till att man får den fina texturen i muffinsen.
Chokladmuffins LCHF och glutenfria
Chokladmuffins LCHF, mycket goda muffins som är glutenfria. Muffinsarna på bilden är gjorda i vanliga bullformar som jag ställt i en muffinsplåt för att hålla formen.
Timglas Tid: ca 45 minuter varav 20 minuter i ugnen
Portioner 18 st i bullformar eller 12 st stora muffinsformar
Näringsvärde Näringsvärde per muffins, beräkat på 1 sats = 18 muffins (51 g): 183 kalorier, 8 g kolhydrater, 16 g fett, 5 g protein

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 20-30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Lägg bullformar (16 st för en sats smet) i fördjupningarna på muffinsplåten. Man kan också använda stora muffinsformar (12 st för en sats smet), de klarar även att stå för sig själva på en plåt. Det bör man inte göra med bullformar för de formarna klarar inte av den tunga smeten. På alla bilder har jag använt vanliga bullformar och jag har då ställt dem i 2 muffinsplåtar. En anledning till att använda vanliga bullformar är att de är mycket billigare än de stora muffinsformarna.

  2. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Tillsätt chokladen när en del av smöret smält. När nästan allt smör smält, ta bort kastrullen från värmen (vi vill inte koka chokladen) och rör då och då tills chokladen smält och det blivit en jämn blank fin smet.

  3. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt sötningsmedel. Vispa med elvisp ca 30 sekunder till ljus smet.

  4. Vispa ner bakpulver och fiberhusk.

  5. Tillsätt vispgrädde, mandelmjöl, kvarg och det smälta smöret blandat med chokladen.

    Vispa snabbt ihop allt till en jämn smet, ca 15 sekunder med elvisp.

  6. Fördela smeten i muffinsformarna.

  7. Grädda chokladmuffinsarna mitt i ugnen i 175°C.

    • Grädda muffinsarna i bullformsstorlek i ca 20 minuter.
    • Grädda muffinsarna i stora muffinsformar i ca 25-30 minuter.
  8. Ta ut muffinsarna från ugnen och låt svalna i formarna under bakhandduk. De sjunker ihop lite när de kommer ut från ugnen. Det är som det ska.

    Muffinsarna kan sedan lyftas ur plåten när den svalnat så pass mycket att det går att ta i den.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa in och håller sig minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Glutenfritt | LCHF | Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Elisabeth
Hej! De ser jätte goda ut! Har du ngt förslag på vad man kan ta istället för kvarg om man inte tål mjölkprodukter?
Tack för dina recept🙂
💬 Svar till Isabella ✏️ Skrivet av Susanne
Vilken sorts stevia hade du? Det ska helst vara sötströ. Många andra sötningsmedel blir inte goda, särskilt om man tar mycket, det blir en väldigt otrevlig besk bismak.
✏️ Skrivet av Isabella
Nej.. Mina blev jätte äckliga tyvärr. Jag använde stevia och mörk hushållschoklad.
💬 Svar till Lena ✏️ Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte, men bästa är att jämföra med recept på andra minimuffins, det är ungefär samma.
✏️ Skrivet av Lena
Hej!
Hur länge tror du man behöver grädda om man använder minimuffinsformar i en minimuffinsplåt?

Visa alla kommentarer