recepten logo

Chokladgodis

chokladgodis
Mycket gott och enkelt chokladgodis som smakar söt len choklad. Variera med nötter eller mandel.
Mycket gott och enkelt recept på chokladgodis med strykande åtgång!

Tid Tid: 30 minuter och 2-4 timmar för att stelna

Portioner ca 70 st

glutenfritt Glutenfritt

vegetariskt Vegetariskt

Du behöver:

Gör så här:

  1. Lägg bakplåtspapper i en liten ugnsform ca 25x25 cm. Vik till och tejpa gärna fast bakplåtspappret.

  2. Med hasselnötter:

    Om man vill kan man rosta nötterna genom att steka dem i en stekpanna på medelhög temperatur tills de fått lite färg och det doftar nötter. Låt svalna något och plocka eller gnid av det mesta av skalen (det som lossnar lätt, det gör inget om det är lite skal kvar).

    Med sötmandel:

    Om man tar mandel istället för nötter så kan man om man vill skålla och skala dem innan man hackar dem. Man kan också köpa färdig flagad mandel.

  3. Hacka nötterna eller mandeln grovt. Det går bra att använda en vass kniv på en skärbräda.

  4. Mät upp grädde, strösocker och smör i en kastrull.

    Värm och låt smälta under omrörning.

    Låt koka upp och koka på svag värme ca 5 minuter.

  5. Tag bort kastrullen från värmen. Lägg i choklad och hackade nötter (eller mandel).

    Rör om tills allt smält och det blivit en jämn fin brun chokladsmet.

  6. Häll smeten i formen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen och låt stå där några timmar tills det stelnat eller över natten.

  7. Lyft ur den stelnade chokladkakan ur formen och lägg på en skärbräda.

    Skär i bitar med en vass kniv.

    Lägg chokladgodisbitarna i en burk med lock och lägg bakplåtspapper mellan lagren. Förvara burken i kylen eller frys in dem.

Beskrivande bilder

form med bakplåtspapper
1 . Form med bakplåtspapper.
hasselnötter rostas
2 .1 . Hasselnötter rostas.
rostade hasselnötter
2 .2 . Rostade hasselnötter. Det mesta av skalet borta.
grovhackade rostade nötter
3 . Grovhackade rostade nötter.
grädde, socker, smör
4 .1 . Grädde, socker, smör.
grädde, socker och smör kokar
4 .2 . Grädde, socker och smör kokar.
choklad och hackade nötter tillsatt
5 .1 . Choklad och hackade nötter tillsatt.
chokladsmeten klar
5 .2 . Chokladsmeten klar.
chokladsmeten i formen
6 . Chokladsmeten i formen.
chokladsmeten har stelnat
7 .1 . Chokladsmeten har stelnat.
chokladkakan på skärbräda
7 .2 . Chokladkakan på skärbräda.
chokladkakan skuren i bitar
7 .3 . Chokladkakan skuren i bitar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylen eller frysen. Håller sig minst 3 veckor i kylen och minst 3 månader i frysen.


Ett recept från recepten.se
URL till detta recept: https://www.recepten.se/recept/chokladgodis.html
Utskriftsalternativ