Vit och mörk chokladglasstårta

En lyxig efterrätt med både mörk och vit choklad. En fastare mörk chokladbotten med en god vit glasskräm ovanpå.
Vit och mörk chokladglasstårta
Chokladglasstårta med vit och mörk choklad.
Timglas Tid: 6 timmar varav 45 minuters arbetsinsats
Portioner 10-12 bitar

Ingredienser:

Glasskräm:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och socker. Låt stå framme i rumstemperatur så smöret blir mjukt.

  2. Smält chokladen på svag värme. Ta bort från värmen när ungefär hälften smält och rör om då och då tills allt smält (detta för att chokladen inte ska bli onödigt varm). Man kan antingen smälta direkt i kastrull eller i vattenbad eller i mikro. Tänk på att smälta försiktigt. Det ska inte koka.

  3. Ta fram en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och bröa den med ströbröd eller kokosflingor om formen behöver det för att det inte ska fastna, det beror på formens material. Den form jag har behöver inte det så jag gör inte det.

  4. Dela äggen. Lägg äggulorna i en liten skål och häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke.

  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Det ska vara så fast att det går att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut.

    (Jag brukar börja med det för att slippa göra rent visparna eftersom det är viktigt att visparna är rena när man vispar äggvitor. Däremot gör det inget att det är äggviteskum på visparna när du vispar det andra. Tänk dock på att göra resten av stegen i receptet direkt om du börjar med att vispa äggvitorna eftersom äggviteskummet löses upp när det bara står. Om du senare märker att äggviteskummet lösts upp så det är rinnande i botten så kan du vispa upp det igen med rena vispar.)

  6. Vispa smör och socker till en jämn smet med elvisp.

  7. Tillsätt äggulorna en i taget och vispa till en jämn smet för varje äggula, ca 5 sekunder med elvisp.

  8. Tillsätt den smälta chokladen och mjölet och vispa till en jämn smet. Vispa på lägsta hastighet och inte längre tid än vad som behövs så att det blir blandat.

    Man kan i detta steg även tillsätta rivet skal av apelsin om man vill ha apelsinsmak. Tänk på att tvätta skalet noga och att bara riva av det yttersta.

  9. Vänd ner äggviteskummet och rör ihop till en jämn smet. Jag använder en slickepott eller slev till det, inte elvisp.

  10. Häll smeten i formen och bred ut den.

  11. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter.

  12. Låt svalna. Chokladbottnen får vara max rumstemperatur när du senare breder på den vita chokladsmeten. Ställ chokladbottnen kallt om du har möjlighet så svalnar den fortare.

  13. Smält den vita chokladen på svag värme. Ta bort från värmen när ungefär hälften smält och rör om då och då tills allt smält (detta för att chokladen inte ska bli onödigt varm). Man kan antingen smälta direkt i kastrull eller i vattenbad eller i mikro. Tänk på att smälta försiktigt på svag värme och röra om då och då. Det ska inte koka.

  14. Vispa grädden medelhårt, som om du skulle servera den till dessert.

  15. Kontrollera att den smälta vita chokladen inte är för varm. Rör om i den och stick ner ett rent finger. Det ska inte kännas varmt så du bränner dig utan ungefär fingervarmt kanske lite varmare gör inget, ca 40°C eller svalare (detta eftersom vi inte vill att grädden ska smälta).

    Rör ner den smälta vita chokladen i den vispade grädden till en jämn smet.

  16. Häll glasskrämen ovanpå den kalla bottenkakan och bred ut den. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

  17. Tina tårtan 45-60 minuter i rumstemperatur innan den ska serveras. Lyft gärna över den till ett serveringsfat. Botten är fast och brukar vara lätt att lyfta bort från formen om man använder en stekspade.

    Garnera med riven mörk choklad, som du fixar lätt med osthyvel på kanten av en chokladkaka eller använd annars rivjärn.

servera Serveringstips:

Servera med syrliga bär t.ex. blåbär och hallon.

planera Planeringstips:

Gör gärna glasstårtan i förväg. Den håller sig minst 3 månader i förväg.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven tårta kan frysas in igen.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Nyår | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Emina
Jag försökte göra denna men kakan blev helt platt? Ska man verkligen ta bara 0.75 dl mjöl det är väldigt lite. Kakan ville inte resa sig! Vad gjorde fel?
💬 Svar till februaritjejen ✏️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket! Lycka till med bloggen! :)
💬 Svar till Susanne ✏️ Skrivet av februaritjejen
Tack, för ditt svar, för jag är en tjej som gillar att baka och laga mat och vill gärna lära mig nya recept, och recepten.se är så bra hemsida, så jag försöker hitta bra recept!
Du kan också gärna kolla min blogg
februaritjejen.bloggplatsen.se

Kommentera gärna också vad du tycker om min blogg!
Med vänlig hälsning:
februaritjejen
💬 Svar till februaritjejen ✏️ Skrivet av Susanne
Hej, jag försöker göra alla recept enkla och tydliga. Det finns ju recept som är enklare än detta förstås. Kolla gärna igenom mina recept så hittar du säkert något som är tillräckligt enkelt. Ett tips är att klicka på "Receptkategorier" högst upp på sidan eller använda sökfunktionen.
💬 Svar till Nodad ✏️ Skrivet av Susanne
Yes you can do it a day before you eat it and I would put in the freezer.

Visa alla kommentarer