Blåbärsmandelkaka

Ljuvligt god blåbärsmandelkaka. En superenkel kaka med blåbär som bara rörs ihop i en kastrull. Blåbärskakan är glutenfri med mandelmjöl. Kakan blir lite krämig i mitten med sega kanter.
blåbärsmandelkaka
En bit blåbärsmandelkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 10 minuters jobb + 40 min i ugnen och tid att svalna
Portioner 8-10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 10 bitar (79 g): 253 kalorier, 17 g kolhydrater, 18 g fett, 5 g protein

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör med en sked tills allt smör smält. (På så vis slipper smöret bli onödigt varmt, vilket är bra när vi tillsätter ägg sen.)

    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter med smör (tips: använd en liten slickepott) och beströ den med kokosflingor.

    smord form beströdd med kokosflingor
    Smord form beströdd med kokosflingor.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och mandelmjöl.

    Rör till en jämn smet.

    ingredienser tillsatta till smält smör
    Ingredienser tillsatta till smälta smöret.
    smeten blandad och klar
    Smeten blandad och klar.
  4. Häll smeten i formen. Strö över blåbär (frysta blåbär behöver ej tinas, men är de väldigt isiga så är det bra att halvtina dem och ta bort isen/vattnet så att inte kakan blir för blöt, men lite is går bra).

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    frysta blåbär i formen
    Frysta blåbär i formen.
  5. Grädda blåbärskakan mitt i ugnen i 175°C i ca 35-40 minuter tills kakan är gyllenbrun, åtminstone i kanten (den kan fortfarande vara lite blek mitt i).

    färdiggräddad blåbärsmandelkaka
    Färdiggräddad blåbärsmandelkaka.
  6. Låt blåbärsmandelkakan svalna. Servera ljummen eller kall. Pudra gärna över lite florsocker vid servering.

    Servera gärna med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.

    blåbärsmandelkakan ljummen
    Blåbärsmandelkakan ljummen.
    blåbärsmandelkaka med florsocker på
    Blåbärsmandelkaka med florsocker på.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara blåbärskakan i kylskåp där den håller sig minst en vecka. Den kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Blåbärsrecept | Efterrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Bo
Kakan smakade jättebra!
Men den blev för lös, verkar som (frysta) blåbären vätskade för mycket. Mycket svårt att få snygga och hela bitar.
Kan man ev. blanda bären med potatismjöl innan de hälls ovanpå smeten?
✏️ Skrivet av Okki
Här var en av dem....
✏️ Skrivet av Jan
Výborná záležitost, dík za recept. Mějte se krásně! Översättning Google translate från tjeckiska: Bra sak, tack för receptet. Ha en bra dag!
✏️ Skrivet av Carina
Mums!
Jag använde sesamfrön istället för kokosflingor. Mycket gott och kanske lite nyttigare?
✏️ Skrivet av Birgitta Yperidis
Jättegod kaka som gillades av ung som gammal.

Visa alla kommentarer