Apelsinmandelrutor med chokladtäcke
Ingredienser:
Till formen:
- ca 2 msk smör
- ca 2 msk potatismjöl
Kaka:
- 500 g mandelmassa
- 1 st apelsin
- 4 st ägg
Garnering:
- 100 g mörk choklad
Utrustning:
- 1 st
ugnsform 20x30 cm och bakplåtspapper
eller aluminiumfolie - elvisp
- rivjärn
- citruspress
- ev. matberedare
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion
Gör så här:
-
Ta fram en ugnsform ca 20x30 cm och klipp till ett bakplåtspapper som passar och vik det efter kanten. Man kan också själv göra en form i aluminiumfolie, då behövs ej bakplåtspapper, utan man smörjer och mjölar aluminiumformen istället.
Bred ut rumsvarmt smör i botten och ca 3 cm upp på kanten av bakplåtspappret, använd gärna en slickepott. Strö på potatismjöl och pensla ut det så att det blir som en yta över hela den smörjda delen. Ta mer potatismjöl om det behövs så att hela ytan täcks. Syftet med detta är att kakan inte ska fastna i pappret som den annars gör.
- ca 2 msk smör
- ca 2 msk potatismjöl
-
Riv mandelmassan grovt. Detta kan man göra antingen förhand på rivjärn eller också kan man använda en matberedare så går det snabbare. Lägg den rivna mandelmassan i en bunke.
- 500 g mandelmassa
-
Tvätta apelsinen noga och torka av den. Riv det yttersta orangea skalet av drygt halva apelsinen med rivjärn. Skär apelsinen i halvor och pressa ur saften ur varje halva med en citruspress. Häll saft och apelsinskal över mandelmassan i bunken.
- 1 st apelsin
-
Dela äggen. Lägg äggulorna tillsammans med mandelmassa och apelsin i bunken och häll äggvitorna i en torr, fettfri bunke.
- 4 st ägg
-
Rör ihop mandelmassan, apelsinskal och saft samt äggulorna till en jämn smet med en sked.
-
Vispa äggvitorna till fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken) med elvisp. Vänd försiktigt ner i den andra smeten och rör sedan till en jämn smet.
-
Häll smeten i formen. Bred ut smeten eller luta formen så smeten fördelar sig jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter (samma för varmluft).
-
Smält chokladen försiktigt på svag värme i kastrull eller i vattenbad, den får inte koka för då blir den kornig.
(Det räcker med att värma på så länge att drygt hälften av chokladen smält, så smälter resten om du rör om av redan befintlig värme.)
- 100 g mörk choklad
-
Bred chokladen över kakan. Skär kakan i bitar. Låt svalna. Lägg bitarna i en plastburk med lock och ta bakplåtspapper mellan lagren.
Förvara i rumstemperatur, kyl eller frys, se förvaringstips.
Hållbarhet och förvaring:
⭐ webmaster
⭐ webmaster