Kommentarer till Tiramisu

"Den klassiska italienska efterrätten tiramisu. Kex som doppas i kaffe och likör tillsammans med en krämig mascarponeblandning."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Jie
Om man använder sockerkaka, hur gör man för att doppa i kaffet?
besökare Svar till nadia penna Skrivet av Susanne
Ja grädden ska vispas ganska hårt innan du tillsätter den till smeten.
penna Skrivet av nadia
vispgrädde (som vispas) undrar om man ska göra det till grädde innan man lägger den i smeten?
besökare Svar till SAMAR penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra att din tiramisu blev lyckad! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av SAMAR
Gjorde den i onsdags men åt den idag jättegod var den. Använde de italienska ingredienserna som finns i receptet då ingen kvarg och så precis som min vän rekommenderade.
tack för en jättelätt och god tiramisu
penna Skrivet av Miranda
Hej igen, oj oj oj vilken succé det blev, så gotttttt, den blev fast och så gooo, använde grädde och kvarg istället, tack för en jätte god recept 😘😘
besökare Svar till Miranda penna Skrivet av Susanne
Hej, den blir inte lös om man vispar äggvitorna till hårt skum och sedan direkt vänder ner dem. Däremot om man låter de vispade äggvitorna stå ett tag kanske 5-10 minuter eller mer då löser äggviteskummet upp sig, det blir en vätska i botten och då kommer smeten bli för lös, det märker du direkt i så fall. Om smeten är fast när du häller i den i formen så behöver du inte oroa dig. Alltså behöver du inte oroa dig! :)
penna Skrivet av Miranda
Hej Nu blir jag nervös av några kommentarer där det står att den blir lös, har gjort dubbelsats till imorgon, eftersom jag ska ha gäster, har gjort exakt som skrivet i receptet, speciellt det här med äggvita den blev så fast, hoppas det blir bra 🙄
besökare Svar till Katarina Skånsberg penna Skrivet av Susanne
Tack för jättebra tips på hur man gör glutenfri tiramisu!
penna Skrivet av Katarina Skånsberg
Jättebra recept. Jag har bytt ut kexen då jag skulle göra en kaka utan gluten. Men drömtårtsbotten (den med potatismjöl och choklad) är väldigt god att använda. Gör botten, låt den torka plant på galler några dagar, ev i ugn och skär sedan upp i kexstorleksstora bitar. Blir väldigt gott. Jag tycker den här sidan är väldigt bra!!
besökare Svar till Minara penna Skrivet av Susanne
Jag dricker inte heller kaffe men tycker att tiramisu är väldigt gott. Kexen är ju väldigt söta och så har ju amaretton väldigt mycket smak så det blir tillsammans en väldigt god smak tycker jag.
penna Skrivet av Minara
Hej!
Jag undrar om det känns kaffesmaken när man äter det? Jag gillar inte kaffelukten och dricker inte alls kaffe men den såg gott ut så jag undrar hur kan jag göra för att slippa kaffesmaken
besökare Svar till Lena K penna Skrivet av Susanne
Om man låter de uppvispade äggvitorna stå för länge (mer än 5 minuter) så löser de upp sig och då blir det vätska i botten som gör att smeten blir för lös och flyter ut. Detta är nu ändrat och förtydligat i receptet för att ingen ska råka ut för det mer. 
penna Skrivet av Lena K
Jag gjorde dubbel sats Ångrar mig... Det blev väldigt löss Smeten blev aldrig fast trotts hård vispade äggvita. För sött. På tallriken ses ut som kaka med vaniljkräm. Gjorde tiramisu innan utan äggvitor enligt en annan recept så jag väljer alternativt recept. Hoppas att det går bättre för Er.
besökare Svar till Torbjörn penna Skrivet av Susanne
Ja det går säkert bra med oboy också, oboy innehåller ju kakao, socker och mjölkpulver. Om din smet flöt ut, tänk på att de uppvispade äggvitorna snabbt måste vispas ner i smeten. Står de mer än 5 minuter så börjar äggviteskummet lösas upp till vätska i botten och då blir smeten för lös. Smeten ska inte flyta iväg när den hälls i formen, så man ska kunna ta en stor form också om man vill.
penna Skrivet av Torbjörn
Blev jättegott. Råkade ta Oboy i mellanlagret, men det fungerade tydligen lika bra. Men min blev inte lika snygg som din. Sa nog skaffa bättre form för framtida tiramisu.
besökare Svar till vanessa penna Skrivet av Susanne
Ja du kan ta annan vätska istället för kaffe, men det blir gott med kaffe i det här receptet även om man inte gillar kaffe, jag dricker inte själv kaffe. Dock bör du låta mjölken koka upp med kakaon i först så den löser upp sig och sedan svalna och kyla ner. Skriv gärna hur det blev om du provar! :)
penna Skrivet av vanessa
hej jag undrar kan man utesluta kaffet och istället använda kakao med mjölk att doppa saviordi kexen i ?
besökare Svar till Jocke penna Skrivet av Susanne
Tack för tips! :)
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Jocke
Jättegod tiramisu. Ett tips är att blanda i likören i kaffet istället. Visserligen en smaksak men jag tycker det blir lättare att göra smeten samt en angenämare smakbrytning mellan kexen och krämen. :)
besökare Svar till rodolf penna Skrivet av Susanne
Om du vispat äggvitorna och låter dem stå framme ett tag så börjar de lösas upp och bli vätska i botten. Antingen får du vispa upp dem igen i så fall eller också väntar du med att vispa äggvitorna tills precis innan du ska blanda i dem. Tänk på att alltid använda rena vispar och ren bunke när du vispar äggvitor, det ska bli ett fast skum. Vänd sedan försiktigt ner äggviteskummet och rör ihop det.
penna Skrivet av rodolf
Very tasty but the cream never got strong, not compact at all, and I think the mistake is that I put the amaretto in the bol with the rest while all other recipes says it should be with the coffee, just for the flavour.
besökare Svar till Sabina penna Skrivet av Susanne
Det blir ju inte samma sak utan likör eftersom likören är en smaksättare. Jag har aldrig gjort tiramisu utan likör så jag vet inte hur bra det blir. Men kanske blir det gott det med. Skriv gärna hur det blev om du provar!
penna Skrivet av Sabina
Kan ja göra just den här tiramisun utan likör eller kommer den smaka konstigt?
besökare Svar till yasmiine penna Skrivet av Tiina
Mascarpone finns på Lidl
besökare Svar till Rosgovas penna Skrivet av Susanne
Tack! :)
penna Skrivet av Rosgovas
Jätte bra sida med beskrivande bilder. Lätt och dessutom goda recept. Tack Susanne / mvh
besökare Svar till Ulma penna Skrivet av Susanne
Tack så jättemycket för de vänliga orden! :)
penna Skrivet av Ulma
Vill bara säga att din sida är helt underbar! Tack för alla fina recept jag och min familj fått ta del av!
besökare Svar till vanessa penna Skrivet av Susanne
Ja man kan äta råa ägg i Sverige. Det är råa ägg i många recept t.ex. glass. Däremot ska man kanske vara lite försiktigare med råa ägg i andra länder där det förekommer salmonella i ägg.
penna Skrivet av vanessa
Men kan man äta den så utan att man har inte gräddat den ? För att det finns ägg i
besökare Svar till yasmin penna Skrivet av Susanne
Om du vispat äggvitorna och låter dem stå framme ett tag så kan det separera och bli vätska i botten. Antingen får du vispa upp dem igen i så fall eller också väntar du med att vispa äggvitorna tills precis innan du ska blanda i dem. Tänk på att alltid använda rena vispar och ren bunke när du vispar äggvitor, det ska bli ett fast skum. Vänd sedan försiktigt när äggviteskummet och rör ihop det. Hoppas det hjälper! Skriv gärna igen och berätta! :)
penna Skrivet av yasmin
Hej

JAg har problem med när ja blandar in mascarponen och äggvitorna att det blir inte så tjock och fast utan mer flytande. har haft det problemet flera gånger. Något tips
besökare Svar till Luba-Freja penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! :)
penna Skrivet av Luba-Freja
Underbar recept! :) supergott! Smart med sockerkaka istället för kex, det blir mycket godare! :)Jag hade inget amaretto, så jag använde whisky:) funkar lika bra :)
penna Skrivet av Lena Hansson
Hur kan man spara receptet på Macen? Kan man bara skriva ut?
penna Skrivet av Lena Hansson
Åh, vilken god Tiramisu. Min man gjorde den till efterrätt och den var såå god. Tack för det receptet. Ska användas igen.
besökare Svar till Aya penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
penna Skrivet av Aya
Super god! Mitt största problem är att det skall räcka till de andra med :P Klämmer gärna i mig allt själv...

När jag gör den som dessert, så lägger jag upp den direkt i portions glas/tallrikar. Sedan tar jag 24st kex istället för tolv, det blir så mastigt med krämen annars tycker jag :)
penna Skrivet av veronica
Det funkade bra :-) inget fel alls på smaken och blev inte blöt o kladdigare heller. Fick tina försiktigt i kylen, vänta med o pudra på chokladen tills den skall ätas.kul att det gick bra!
besökare Svar till veronica penna Skrivet av Susanne
Ska bli intressant att höra! :)
penna Skrivet av veronica
har en bit i frysen nu , skall ta upp den på fredag då har det gått en vecka. återkommer om hur det blev.
besökare Svar till veronica penna Skrivet av Susanne

Jag är tyvärr väldigt osäker på om det blir bra. Jag skulle nog inte chansa på det.

Om någon vet eller provar så skriv gärna och berätta hur det blev!

penna Skrivet av veronica
vet någon om man kan frysa tiramisu några dagar innan man skall äta den... ???
besökare Svar till Wemenem penna Skrivet av Kaka
Wemenem, när jag var i Italien så hade de citronskivor på botten av tiramisu desserterna (det var i små skålar)och lite i pressad citron. Så, antar att om de gör det så är det inte fel ;)
besökare Svar till Wemenem penna Skrivet av Susanne
Jag har inte provat det så jag vågar inte lova något men generellt borde det som är gott ihop med kaffe, socker och grädde passa ihop. Jag vet inte om kaffe och citron går ihop? Ungefär en matsked skulle jag tippa på, men blanda i lite i taget och smaka för säkerhetsskull.
penna Skrivet av Wemenem
Skulle man kunna smaksätta osten med typ lime eller citron eller blir det helt katastrof då? Om man kan, i så fall, hur mycket?
besökare Svar till lume penna Skrivet av Susanne
Nej man måste inte ha i alkohol. Läs gärna tidigare kommentarer till detta recept för jag har svarat på exakt samma fråga för inte så länge sedan.
penna Skrivet av lume
måste man ha i alkohol jag vill gärna slippa det?
besökare Svar till leo penna Skrivet av Susanne
Kolla i mataffären efter smakessenser. Välj någon du gillar. Sedan droppar du i, rör om och smakar så du får den smak du vill ha. Jag tror även att bittermandelarom kan fungera. Eller också struntar du helt i likören.
penna Skrivet av Seham
Hej jag har fixat exakt samma recept på tiramisu det var mycket gott
penna Skrivet av leo
Hej om man vill göra denna sortskaka men vill inte lägga i alkoholl. Så min fråga är går göra utan eller inte
penna Skrivet av ..
Så himla gott.. Körde dubblareceptet och hade i riven skal av en citron (som en kompis rekommenderade), blev jättebra. ;D
penna Skrivet av Alma
Jätte gott... Har precis gjort den. Hade innan samma problem som de andra att den flöt ut. Men sista 2 gånger försökte jag med att ta mascarpone och äggen ut från kylen ca 30 min innan jag började. Och den blev perfekt. Men mascarpone var 250g och inte 225g så jag tog ett extra ägg.
besökare Svar till aisha penna Skrivet av Susanne
Jag vet inte, någon färskost kanske typ philadelphia.
penna Skrivet av aisha
Jag bor i utlandet och kan inte fa tag pa varken mascorpone eller kesella. Vad kan jag anvande istallet?
besökare Svar till Maria penna Skrivet av Susanne
Ja, det är precis så det står i receptet nu. Det blev rinnigt för mig också en gång och det berodde på att jag vispade äggvitorna ca 10 min innan jag skulle vända ner dem och de hann då börja lösa upp sig och bli en del vätska. Så man ska vispa dem direkt innan man vänder ner dem vilket också står i receptet så gör man nu bara som det står i receptet så ska det bli perfekt resultat varje gång! :)
penna Skrivet av Maria
Har gjort denna tiramisu flera gånger, verkligen god. Men de första gångerna blev smeten jätterinnig. Läste lite kommentarer och såg att man kunde vispa upp äggvitorna till fast skum och vända ner i smeten. Gjorde detta och det blev helt perfekt. Såå gott verkligen!
penna Skrivet av Susannes foton
Jag gör tiramisù lite då och då (har tidigare bott i Italien) och brukar blanda mascarpone och ricotta i lika delar. Det blir lite magrare.
besökare Svar till Vicari penna Skrivet av Susanne

Nej jag kan inte tänka mig att det spelar någon roll när man blandar i likören.

Att du doppade för länge är däremot en trolig orsak. Kolla bilderna steg för steg här på tiramisun så ser du exempel på kex som är doppade för länge och de som är perfekta. Det tar bara några sekunder sedan måste ta upp kexet för att det inte ska bli för blött. Gör man lagom så går exakt den mängden kaffe åt som står i receptet, lika fördelad mängd uppsugen i varje kex! :)

penna Skrivet av Vicari
Jag provade i helgen ett annat recept som blev lite så där. Tror jag doppade kexen för länge. Men jag bara undrade, i det receptet skulle man blanda likören/konjak med kaffet. Här ska man blanda det i smeten? Spelar det någon roll?
penna Skrivet av Carl
Gott med en skvätt ROM också... Blir lite sötare så :-)
penna Skrivet av Sarah
Så god smet med lite konjak i, tog ganska mkt kakao så det blev inte alls stark kaffe smak =) verkligen såååå goood !
besökare Svar till Baka kaka penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Det kanske är det  som är felet jag gjort ibland - att jag rört för mycket. Det är ju ett klassiskt misstag även i andra bakverk.
penna Skrivet av Baka kaka
Jag använder också äggvitor. Pressar i lite citron också så att det blir en bra marängsmet, men sen när man ska hälla i mascarponen använder jag träslev! Det är otroligt viktigt, annars blir den flytande, och rör inte runt allt för mkt bara tills det blir till en jämn smet
besökare Svar till Jesper penna Skrivet av Susanne
Faktiskt så var uppvispade äggvitor med i ursprungsreceptet här och jag vet att den blev krämig och fin när jag gjorde den så en gång. Men sedan så var det flera som kommenterade att den flöt ut och sedan när jag själv gjorde den igen så flöt den också ut. Därefter provade jag utan äggvitor och då flöt den inte ut. Så det är inte fel i receptet men om du vet exakt vad som gör att det flyter ut eller inte får du gärna höra av dig. Men att det är så enkelt som att äggvitorna ska vara med eller inte är inte fallet. Vispade du dina äggvitor med eller utan socker? Hör gärna av dig igen som sagt om du vet mer i detalj vad som avgör krämigheten. Självklart vill jag ha ett recept som fungerar varje gång man gör det och jag vill också veta varför.
penna Skrivet av Jesper
Fel i receptet!
I alla andra recept används äggvita. Gulan blir aldrig hård, det är vitan som skall vispas hård för sig. Synd att det skulle kosta en hel sats för att inse detta. Det borde han/hon som gjort receptet insett. Skitdåligt faktiskt.
Här är länk som visar hur det skall göras: http://www.youtube.com/watch?v=_Lxr5jPGxG8&feature=fvsr
penna Skrivet av Selma
Kan man byta ut likören mot nåt annat, kanske saft eller? Dricker inte alkohol men vill verkligen prova o göra denna efterätt den verkar populär (vissas oftast på tv) och god. Du skrev till många på inlägget att prova en annan efterätt o jag vill inte höra det svar.
penna Skrivet av Solveig
Ett tips för mer smak.Riv skalet av en tvättad citron,och en apelsin i smeten.Jag brukar blanda Amaretto med kaffet.
penna Skrivet av nina
jag har gjort en snabbvariant utan ägg och grädde. jag tod vaniljvisp istället och så gjorde jag den i cocktailglas. går väldigt fort och ser jättesnyggt ut. det går även bra att byta ut kexen mot mandeliskvier om man inte hittar kexen
penna Skrivet av Peter
Nu är det ju så att smaken i det hela sitter ju i smeten så blir inte den bra så blir det ett fiasko så att säga.
penna Skrivet av Rebecca
Jag kan tänka mig att en droppe bittermandelolja skulle kunna ersätta amaretton.
penna Skrivet av Ameera
Hej, jag gör det hör receptet utan alkohol (är muslim). Mycket gott, så tack för ett underbart recept!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Flinglund: Det är ju väldigt lite alkohol i förhållande till övriga ingredienser och i normala fall äter man ju bara en liten bit av den. Men om du är orolig kanske det är bättre att låta bli, det finns ju många andra goda bakverk utan likör i.
penna Skrivet av Flinglund
Vågar man som nykter alkoholist äta denna med tanke på likören?
penna Skrivet av en riktig kock
det ser inte gott ut!! Tänk på det. Toppar med riven choklad eller något gaffel mönster om det skall vara 100% klassiskt
penna Skrivet av Tatiana
Detta recept är toppen! Busenkelt att göra och dessutom så blir det hur smaskigt som helst. Har bjudit på den flera gånger och det har alltid blivit väldigt uppskattat. Rekommenderas skarpt.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Isabella: Smaken är ju som baken så klart. Jag gillar inte heller kaffe men gillar det i bakverk och jag tycker Tiramisun är god. Du kan ju prova att ta mindre starkt kaffe eller doppa kexen ännu kortare tid. Eller också gör du en annan efterrätt, det finns ju många andra goda! ;)
penna Skrivet av Isabella
Inte en höjdare... smaka bara kallt kaffe om den, och jag doppa inte länge.. Jag brukar gilla bakvärk med kaffe i men inte denna. Men det är en smak sak så klart. men jag kan inte äta den för den får mig att må illa. Synd. men rekomenderas för kaffe älskare.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Isabella: Ja det kan man, men då får man kanske bryta av kexen eller använda sockerkaka istället för kex.
penna Skrivet av Isabellas
Kan man göra tiramisu i dessertglas?
penna Skrivet av Susanne
Om smeten blir lös så tror jag det kan bero på att man vispar mascarpone-osten med äggulesmeten för hårt och/eller för länge som gör att smeten inte blir lika fast och därmed flyter ut. Man måste nog röra ihop det riktigt försiktigt.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Victoria: Nej man ska inte behöva ha elvisp, det låter som du gjort helt rätt. Det är en gåta varför smeten ibland blir lös och ibland fast. Jag har själv lyckats med båda delar, men jag är inte helt säker på vad skillnaden var, men jag har en idé som jag skrivit i kommentaren ovan. Vad tror du om det? Någon annan som provat eller vet?
penna Skrivet av Victoria
Till Webmaster: Ja jag hade givetvis strösocker, men jag vispade inte med elvisp, jag vispade länge med en vanlig visp eftersom det inte står elvisp i receptet. Smeten var ljusgul enligt min uppfattning.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Victoria: Tog du verkligen strösocker? Vispade äggulor och socker till en ljus smet helst med elvisp?
penna Skrivet av Victoria
Har samma problem som många, smeten blir vädligt rinnande.. smeten är god men själva Tiramisun ser inte så kul ut.. och jag hade inga äggvitor och följde receptet till punkt och pricka!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Nadia: Jag tror att den går att frysa, men jag har inte provat. Om någon annan vet eller om du Nadia provar så skriv gärna hur det blev.
penna Skrivet av Nadia
Är det någon som vet om tiramisu går att frysa?
penna Skrivet av Susanne
Svar till melle: Du kan vispa upp äggvitorna till ett fast skum och vända ner dem i smeten. Annars så kan du använda dem till något annat recept eller också bara steka upp dem i en stekpanna och äta som stekt ägg. Äggvitan är väldigt proteinrik.
penna Skrivet av melle
vad gör man med äggvitor?
penna Skrivet av Dany
Det blir nog bättre när man häller likören i kaffet och doppar kexen i det...
Den var jättegod =)
penna Skrivet av Khalle
Alla ingredienser finns i Willys sortiment. Prata med ansvarig i eran butik så beställer dom hem det.
penna Skrivet av masse
Grymt gott! Jag tror dock man kunde testa med socker/amaretton i doppkaffet nästa gång.. Smaksak iofs.
besökare Svar till yasmiine penna Skrivet av Susanne
Den finns i kyldisken bland andra färskostar i de flesta affärer. Läs mer här: om mascarpone.
penna Skrivet av yasmiine
jag älskar tiramisun men vart kan jag köpa mascarpone???
penna Skrivet av Lillis
Det är bättre att ta amaretton/konjac i kaffet då blir smeten bättre.
penna Skrivet av Susanne
Svar till ak: Tack för det! Receptet är nu ändrat till strösocker!
penna Skrivet av ak
det ska vara strösocker och inte florsocker, annars blir mascraponesmeten för rinnig och flyter ut
penna Skrivet av Susanne
Svar till Per: Det bör finnas både på Coop och Ica Maxi. Mascarpone finns bland färskostar och kexen bland kex. Det kan dock vara svårt att hitta bland alla andra varor så fråga gärna personalen.
penna Skrivet av Per
Var kan man köpa kexen resp. Mascarpone i Sverige? Har kollat både i en stor Coop och i en Maxi nu utan framgång... :(
penna Skrivet av Alma
Till Monika: Samma sak hände mig så nästa gång la jag i 1,5 msk amaretto och inte 2. Och nu min fråga: Vad kan man lägga i om man vill göra en alkoholfri tiramisu?
penna Skrivet av Kent
Följde receptet exakt och det blev en rinnig sås - gott men inte snyggt...
penna Skrivet av Susanne
Svar till Monika: Gjorde du receptet utan äggvitor? Följde du receptet till punkt och pricka?
penna Skrivet av monika
Tiramisun flyter ut! Jag som ville "imponera" på vännerna...Tiramisun är god men inte presentabel...
penna Skrivet av Susanne
Svar till Camilla: Gjorde du receptet utan äggvitor? Den blir fastare då. Jag ändrade receptet den 14 januari.
penna Skrivet av Camilla
Vår tiramisu flöt också ut, vad gör vi för fel?
penna Skrivet av Susanne
Receptet är nu ändrat för att krämen ska bli fast och fin.
penna Skrivet av A Linder
Jag vet inte vad jag gjorde för fel, men min tiramisu flöt verkligen ut!
penna Skrivet av Susanne
Svar till sol: Man blandar ner likören med mascarpone i äggulorna som vispats med sockret. Jag har skrivit in det i receptbeskrivningen nu. Ja Tiramisun blir god även utan likör, men ännu godare med likör.
penna Skrivet av sol
I vilket skede lägger man i likören? Skall den blandas med kaffet?
Blir den god även utan likör?
  1