Tacopaj

Otroligt god tacopaj som är som en köttfärspaj med tacokrydda toppad med ett krämigt täcke. Enkel att tillaga med detta recept. Lyxig och smaskig paj som är perfekt till fredagsmyset, helgen eller annat festligt tillfälle.
tacopaj
Tacopaj med tacokryddad köttfärs, tomater och ett gott täcke. Otroligt god och lyxig paj. Följ bara receptet och titta på de förklarande bilderna för ett lyckat resultat.
Timglas Tid: 1 timme och 10 min
Portioner 4-6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (315 g): 640 kalorier, 29 g kolhydrater, 46 g fett, 28 g protein
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Ev: Alternativ pajdeg utan förgräddning:

Fyllning:

Täcke:

vegetariskt Vegetariskt - Ta vegetarisk mince-färs eller quorn-färs istället för köttfärs.

Utrustning:

Ugn:

  • Förgräddning pajskal: 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
  • Tacopaj: 200 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Gör tacopaj så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp mjöl (välj något av alternativen) och salt i en bunke.

    Blanda mjöl och salt.

  2. Rör ner olivoljan. (Om du istället vill använda smör, skär det i mindre bitar och låt bli rumsvarmt innan du rör ihop det.)

    Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Med olivolja går det väldigt enkelt för hand med en sked men om du använder smör så är det enklast att använda elvisp med degkrokar.

  3. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel.

  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter.

    Låt pajskalet stå i rumstemperatur med en bakhandduk över tills dess att pajfyllningen är klar.

  5. Alternativ pajdeg:

  6. Alternativ pajdeg som ej kräver förgräddning som du kan göra istället för pajdegen ovan: Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rumsvarmt smör och fördela det i mjölet med fingertopparna eller använd elvisp. Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en deg, för hand eller med elvisp med degkrokar. Tryck ut degen i pajformen.

  7. Fyllning:

  8. Hacka löken. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. När smöret slutat bubbla är det dags att börja steka.

    Stek köttfärs och lök. Låt steka tillsammans tills det fått lite färg.

  9. Om du använder färdig kryddblandning:Tillsätt den.

    Om du inte använder färdig kryddblandning: Tillsätt tomatpuré, chilisås och soja. Strö på kryddorna: chilipulver, spiskummin, koriander, curry och salt.

  10. Häll på vattnet och rör om. Låt koka på svag värme tills vattnet är nästan borta, ca 10 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna.

  11. Lägg tacofärsen i pajskalet.

  12. Täcke:

  13. Skär tomaterna i mindre bitarna. Sprid ut dem över köttfärsen.

  14. Mät upp crème fraiche och majonnäs i en liten bunke.

    Riv osten om du inte köpt färdigriven och tillsätt den till crème fraichen och majonnäsen.

    Blanda och bred ut smeten över tomaterna.

  15. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20 minuter tills ytan fått fin färg.

    Servera varm med en sallad.

servera Serveringstips:

Man kan skiva över rödlök och lägga på peperoni som garnering.

GI GI Tips:

Färdigköpt tacokrydda innehåller ofta socker så blanda dina kryddor själv och ta fullkornsdinkel och dinkelmjöl till pajdegen. Se även upp med chilisåsen som innehåller socker, ta gärna lite mindre av den eller köp en med mindre socker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Färdigköpt tacokrydda brukar innehålla en hel del tillsatser så blanda dina kryddor själv. Välj äkta crème fraiche (ca 36%) och gör egen majonnäs. Tyvärr innehåller många majonnäser i affären som det står "Äkta" på en hel del tillsatser så se upp. Använd riktig ost och riv den själv. Färdigköpt riven ost innehåller ofta tillsatser och är ibland inte ens ost(!).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Färdiglagad tacopaj håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Se även dessa recept

| Huvudrätter | Lunch | Nötkött | Paj, Piroger & Pizza |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Fredrik
Tack så mycket för receptet! Det blev hur bra smak som helst på den. Dock så höll den inte formen så väl, efter att den var färdiggräddad så rann den isär omgående på tallriken, men inte mindre gott för det. Antar att när den fått stå i kylen över natten så håller den formen mycket bättre :D
✏️ Skrivet av Madeleine
Tycker att pajdegsreceptet inte stämmer riktigt (den som inte behöver förgräddas). Om man gör det till 8 pers bör man minska på vätskan (lite annorlunda att ha mjölk till? Bör räcka med vatten). Jag hade i samma mängd vätska som i receptet fast X2 men då behövde jag ha i 12 dl mjöl istället för 8 dl mjöl. Sen så vill jag påpeka att när man gör egen kryddblandning så minskar ju smaken väldigt mycket när man kokar, så framöver tänker jag nog inte koka det. För övrigt bra recept!
✏️ Skrivet av Johanna
REKOMENDERAR verkligen denna...ett tips är att hacka i lite paprika i pannan med köttfärsen sista 2min. Supergott
✏️ Skrivet av Dacke
Tack Susanne,
Riktigt gott, hela familjens favorit .Jag valde varianten med Graham och vetemjöl och osten var Västerbotten. Betyg 10+
✏️ Skrivet av Simone
Hej!
Tack för detta underbara recept. Pajen är jättegod 😍
Jag hade inflyttningsfest I helgen och förberedde pajen på förmiddagen så att den var helt färdig. Sen när gästerna kom på kvällen var det bara att stoppa in pajerna i ugnen så var det färdigt sen. Det funkade alldeles utmärkt att förbereda pajen på förmiddagen och grädda den på kvällen.

Jag vill också poängtera att jag jag gjorde pajerna laktos- och glutenfria. Det funkade jättebra. Enda problemet var under förgräddningen, att det tog dubbelt så lång tid i ugnen innan pajskalet hade fått färg. Utöver detta så får receptet 5/5 👌👍

Visa alla kommentarer