Kommentarer till Gott och nyttigt solrosbröd till bakmaskin

"Baka gott och nyttigt bröd med bakmaskin. Ett recept med rågmjöl, lantbrödsmjöl, kli, solrosfrön, olivolja m.m."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
besökare Svar till Elisabet Grauers penna Skrivet av Susanne
Jag tror inte det beror på gräddfilen istället för mjölk. Prova att ta lite mindre mjöl.
penna Skrivet av Elisabet Grauers
Väldigt smakrikt med härlig skorpa. Men...väldigt smuligt. Jag använde gräddfil i.st för mjölk, var detta skälet till smulorna, eller vet någon?
besökare Svar till Helena penna Skrivet av Susanne

Att brödet inte jäste upp kan bero på flera saker. Du kan ha tagit för mycket mjöl så det blev för tungt. Tänk på att inte packa måttet eller ta råge när du mäter upp mjölet.

Det spelar ingen roll om du tar jästen i botten eller toppen. Bara det inte kommer i kontakt med vätskan direkt. Så om du vill kan du ta vätskan i botten, sedan mjölet och ovanpå jäst och kryddor. Kanske är det lite bätte med jästen i toppen eftersom det är lite säkrare att den blandas bäst med mjölet.

På bakmaskinen brukar det finnas olika bakprogram. På min står det "Whole wheat". Det programmet tar lite längre tid så det får mer tid att jäsa.

Ett tips är att när du laddat baksmaskinen och om du kör igång den direkt så kan du titta till den de första 10 minuterna så att du ser att degen blir bra och ev. tillsätta mera mjöl eller vätska om det ser ut att behövas.

penna Skrivet av Helena
Mitt bröd blev lågt. Vet itne vad det blev för fel. Såg andra kommentarer. Hur ställer man in bakmaskinen på grovt bröd? Sedan skulle man hälla i jästen först. Men kanske ska ta i jästen efter mjölet? Ja, måste baka igen och kolla.
penna Skrivet av Mackan
Så har frugan sprungit iväg och köpt en pryl till, en bakmaskin! Fett att du har lite schyrra recept till den! Ha det gött!
besökare Svar till Daniel penna Skrivet av Susanne

Ja det är nog en bra idé faktistkt! Håller helt med om att det är det bästa sättet för att få rätt mängd mjöl! Näst bästa sättet är att hälla upp mjölet i litermått. Det blir nästan exakt. Gräva med decilitermått ska man inte göra.

Jag ska väga mjölet nästa gång jag bakar.

penna Skrivet av Daniel
Hej,
Det vore bra om du kunde väga allt mjöl och redovisa detta i recepten. Det kan skilja ganska mycket beroende på hur mycket mjölet är packat i paketet och man kan få varierande resultat. Mäter man upp med våg blir det rätt varje gång. Hade varit mycket bra. Tack
penna Skrivet av Maith
Numera en av mina favoriter. Men brödet blir bättre om man tar 2 tsk torrjäst (grovt bröd käver mer jäst) och väljer program grovbröd. Då får degen mer tid på sig att utveckla arom och porösitet. Vill man ha det mer saftigt kan man lägga till lite hela linfrön.

Det går utmärkt att byta ut det ljusa lantbrödsmjölet mot hälften mörkt och hälften vetemjöl, likaså det mörka med hälften rågmjöl och hälften ljust lantbrödsmjöl om man inte har båda sorterna hemma.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Hanna: Läs här: Baka utan bakmaskin. Länken dit finns även under "Tips" i receptet.
penna Skrivet av Hanna
Har ingen bakmaskin men vill baka brödet ändå. Det står ingenting om ugnsvärme och hur lång tid brödet ska vara inne i ugnen. Kan någon ge mig ett tips!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Maith: Nej till det här receptet skulle man lika gärna kunna tagit vanlig torrjäst. Oftast brukar jag dock ta 1 msk sirap i mina bröd och då är man ju precis i gränsfallsläget eftersom jag använder en tredjedels torrpaketjäst, så då spelar det ju egentligen inte så stor roll. Tack för din kommentar, jag ändrar i receptet till vanlig torrjäst.
penna Skrivet av Maith
Mmmm det verkar gott. Det ska jag prova.
Men det finns ingen anledning att använda jäst för söta degar när sockermängden är mindre än 3 msk per paket jäst. Öka istället mängden till 1,5 tsk torrjäst. Det går också bra att använda 1/4 paket ca 12 g färsk jäst men då bör man starta bakmaskinen direkt och helst låta jästen lösas med degvätskan vilken man inte ska göra om man sätter den på timer. Förresten bör man inte sätta detta recept på timer eftersom det innehåller både fil och mjölk, som riskerar att surna!
penna Skrivet av Petter
Detta brödet är helt suveränt!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Smadar: Ja det går bra. Jag har lagt till en länk till en sida som beskriver hur man gör under "Tips" här i receptet.
penna Skrivet av Smadar
Kan man baka detta bröd utan bakmaskin också? Det ser väldigt gott ut och det skulle vara kul att smaka det.
  1