Sockerkaka
Ingredienser:
Till formen:
Sockerkaka:
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 3 dl vetemjöl
- 75 g smör
- 1 dl vatten
Utrustning:
- 1 st sockerkaksform
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme
Baka så här:
-
Smörj och beströ en sockerkaksform, lite större än 1,5 liter, med ströbröd. Sätt ugnen på 175°C.
(Tips när du smörjer: använd en slickepott så går det snabbt och kladdfritt att smörja med vanligt smör. Strö sedan i ströbröd som fastnar i smöret, häll bort överflödigt ströbröd. Använder man en sockerkaksform med non-stick-beläggning är det inte säkert man behöver smörja och bröa formen för sockerkakan lossnar ändå.)
-
Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa vitt och pösigt med elvisp (tar ca 30-45 sek).
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
-
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa snabbt ihop med elvisp (ca 5 sek).
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
-
Tillsätt vetemjölet och kör med lägsta hastighet på elvispen till en jämn smet. Kör inte längre tid än att det är blandat.
- 3 dl vetemjöl
-
Smält smöret, häll i vatten och låt få ett uppkok.
-
Häll smörblandningen i smeten och rör för hand eller vispa till en jämn smet, om man använder elvisp, kör på lägsta hastighet. Häll smeten i formen.
(Rör/vispa inte smeten mer än att det är blandat. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.)
-
Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.
(Kakan ska få fin gyllene färg och man ska se att den släpper formens kant. Man kan även testa med en provsticka som ska vara torr när sockerkakan är klar.)
-
Låt sockerkakan svalna i formen några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Låt kakan kallna under formen.
Serveringstips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
Även den kräsnaste gästen sa mmmmm!