Kommentarer till Rostbiff

"Engelsk och fransk rostbiff som görs på benfritt nötkött av rostbiff, fransyska eller innanlår. Enkelt recept."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Linda
Hej,
Du har alltid så härliga recept på din sida, jag blir allltid hungrig & t o m sugen på sånt jag inte ens tycker om! :-)
Det bästa är dock att du även har så fina bilder (och väldigt enkel & bra beskrivning) av receptet i steg - för - steg-bilder, så att även de allra okunnigaste inom matlagning/bakning & en som är total nybörjare i köket borde klarar av att följa dina recept.

Men när det kommer till kött, så verkar många vuxna (svenskar?) ha (t o m i mina föräldras ålder/generation, dvs 40-talet & 50-talet) stora kunskapsbrister om hur kött ska hanteras, t ex att en hel stek blir mörast & saftigast att steka hel i ugnen, men då ska den även helst väga MINST 1 kg som rå.

Men allra viktigast är att steka på väldigt låg värme, MAX 125 grader (ju lägre grader, ju längre tid tar tillagningen, men ger även det allra saftigaste & möraste köttet!) OCH hålla koll på temperaturen med en bra köttermometer.
Det värsta du kan göra mot en stek är hög värme, kortast möjliga tid i ugnen och inte ens låta köttet vila ett tag, utan skär upp direkt.

Som en av kommentarerna till ditt recept med en hel köttbit (rostbiff el framsyska) som steks hel i ugnen, såg jag t ex någon skrivit att, trots att hon hade följt receptet till punkt & pricka, så hade hennes rostbiff (med röd el rosa mittkärna?) blivit segt & oätbart.

Man KAN faktiskt få så dåligt kött från sin mataffär att du kan tillaga det hur länge som helst, och det kommer ändå att vara segt som en skosula.

Men väldigt många (vuxna/äldre) vet inte heller att om man skär upp köttet ”fel”, så kan det upplevas som segt.
Det är väl MOT köttfibrernas riktning man ska skära? Så jag inte skriver fel nu? :-)
För om man skär åt fel håll, i köttfibrernas riktning, så känns/blir köttet ”segt” att tugga, även om du kokat köttgrytan länge.

Om du är osäker på vad detta innebär så googla efter videos, som visar hur man skär upp en köttbit på rätt sätt!

Min mamma föddes -54 och har ALLTID varit totalt ointresserad av att lära sig det minsta om mat & hur man lagar mat. Hon älskade snabbmaten från korvkiosken som både tonåring & vuxen.

Tyvärr fick hon 4 barn, varav 2; (speciellt jag iaf & min syster) avskydde nästan all ”färdigköpt” mat som t ex köttbullar. Så min mamma HATADE/HATAR att behöva stå & laga mat från grunden, t ex köttbullar/pannbiffar, potatismos (jag vägrar pulvermos än idag!), köttfärs-sås, lasagne osv när vi var små.
Fiskpinnar var nog det enda, för ingen i min familj har gillat någon annan fisk än torskfilé/alaska pollock & tonfisk på burk :-)

Jag klarar inte av den numera vidriga ”tonfisken” på burk, arten är ju närmare släkt med makrill än med tonfisk, så ren bluff att kalla bonito/skip jack för ”tonfisk” 😡 Tyvärr kan jag också bara stå ut med ÄKTA torskryggfilé. Alaska pollock smakar inte alls som torsk! Avskyr faktiskt både lamm, fågel & fisk & kan inte äta rött/rosa nötkött pga stark järnsmak i nöt :-(

Finaste lammytterfilén, som mina föräldrar älskade, (även om vi fick lägga dom på grillen igen för att få dom ”very well done” för de VÄGRAR äta kött med ens en pytteliten rosa mittkärna, UTAN anledning, som jag iaf kan skylla på 😄) tyckte både jag & min syster smakade FISK?! 😳 Både med lite rosa i mitten & helt tillagade på grillen :-(

Så hur SKA lamm smaka egentligen (förutom ”kofta” & det gjorde de INTE!)?

Detta var 4 st jättefina, helt perfekta lammytterfiléer som inte ens behövde putsas, från Nya Zeeland, som långsamt tinade upp i kylskåpet (helt luktlösa efter upptining, så inget dåligt kött!)

Sedan bryndes de snabbt i smör + lite rapsolja, endast för att få färg på ytan + kryddade med lite vitlökspeppar (burk från Santa Maria med typ salt, svartpeppar, lökpulver, torkade små vitlöksbitar & vitlökspulver + obefintlig persilja), för just då visste jag inte VAD jag skulle göra med dom.

Men sedan så var vi (jag & min syster) hemma & grillade hos mina föräldrar & då hamnade lammytterfiléerna även i marinaden ”Allround” från Santa Maria ett par timmar. Men det var för kort tid; det var ingen smak alls av marinaden när jag smakade på det grillade köttet.

Så när lammfiléerna grillades var de från början garanterat helt blodiga & råa inuti, det var endast lite färg & kryddor på ytan. När de lades i marinaden luktade de ff ingenting, så inget fel på själva köttet!
Men för mig (& min syster) blev det både första & enda, gången vi åt lamm, blev såå besviken :-( Hade sett fram emot att bl a göra dillkött!

Det är INTE roligt att vara 100% sk ”supersmakare” + även ha ett extremt bra luktsinne + ha en medfödd diagnos som ger mig problem med matens lukt, smak & konsistens, och sen är jag väl petig & kräsen också, eftersom jag tidigt fick lära mig laga mat som JAG kunde äta, när mamma hade lagat middag som resten av familjen kunde äta utan problem :-(
besökare Svar till Elise penna Skrivet av Susanne
60°C. Tiden beror på din ugnstemperatur, men jag rekommenderar 125°C för en riktigt saftig och god rostbiff. Det borde ta en timme ungefär.
penna Skrivet av Elise
Hej. Vilken temperatur körde du till på bilderna?
Vill ha den som din, min väger ca 680. Hur lång lång tid kan det ta?
besökare Svar till joel penna Skrivet av Susanne
Tack för tips! :)
penna Skrivet av joel
Jag penslade på grillolja ca 3 gånger under tillagning samt innan jag satte in den i ugnen, det blev jätte bra
besökare Svar till englishroastdinner penna Skrivet av Susanne
Du kan ta oxfond eller köttfond, det blir också gott så det är inga problem. Annars så görs ju fonden genom att koka benen och det är ju inte för benen som de slaktas. Det är nog mer att man även tar till vara på benen istället för att bara slänga dem.
penna Skrivet av englishroastdinner
Måste det vara kalvfond? Jag tycker inte om att äta djur som fortfarande är små. Kan man kanske byta ut fonden mot någon annan sort, eller blir det kanske inte lika bra då?
besökare Svar till Hilda penna Skrivet av Susanne

Vilken styckdel på nöt använde du? Det är stor skillnad på olika styckdelar och också på vilken kvalitet köttet har.

Om du fick en rosa kärna så tillagade du köttet perfekt. Annars kan du ta ut det några grader tidgare ur ugnen och sedan låta det stå och vila eftersom temperaturen då höjs några grader.

penna Skrivet av Hilda
Jag följde receptet till punkt och pricka, 125 grader tills termometern visade 60 grader. Men min rostbiff blev seg. Vad kan det bero på och vad kan man göra för att undvika det?
besökare Svar till Malin penna Skrivet av Susanne

Hej! Skillnaden mellan engelsk och fransk är temperaturen i ugnen. Jag brukar om jag inte har tidsbrist alltid göra på låg temperatur - 125°C, ibland ännu lägre. Köttet blir saftigare då. Griskött som kotlettrad, skinkstek, julskinka blir riktigt gott vid så låga temperaturer som 90°C.

Använd en termometer och var noga med att sätta den med spetsen i mitten av köttet.

Sedan är det en smaksak hur genomstekt man vill ha sitt nötkött. Saftigast och godast tycker jag är medium, ca 60-65°C. Men det finns de som vill ha det mera genomstekt. Man kan alltid ge dessa personer kantbitarna som blir mer vällagade automatiskt. Man kan också köra köttbitarna 15 sek på full effekt i mikron till de personer som vill ha genomstekt. Så blir alla glada och nöjda.

Griskött ska alltid tillagas välstekt med genomskinlig köttsaft.

Tänk på att köttet måste vila en stund innan man skär upp det, annars rinner all köttsaft ur. Så gärna att det får ligga en timma eller mer tills det är ljummet eller svalare.

Lycka till! Jag gör ofta stekar eftersom det är så lite jobb, kräver endast lite planering.

penna Skrivet av Malin
Hej! Första ggn jag ska göra rostbiff. Har 1 kg benfri på bit. Undrar bara vad skillnaden är på engelsk och... var det fransk? Tänkte göra en skinkstek också + rostbiff o servera som hederlig söndagsmiddag m potatis, sås, inlagd gurka, gelé, syltlök o hela kitet. Vill gärna att det ska bli bra då jag inte har möjlighet att prova att göra rostbiff innan den planerade middagen. Tack för en superbra sida! Här hittar jag alla mina recept nuförtiden!
besökare Svar till Lilly penna Skrivet av Susanne

Tack för bra förklaring och tips!

Det gäller att ha förkläde på sig när man drar bort snöret för det är lätt att det skvätter har jag själv erfarit! Men man kanske ska dra i snöret lite mera försiktigt som du skriver! :)

penna Skrivet av Lilly
Jag brukar alltid binda upp stekar (alltså även fransyska) för att ge dem en bättre form för att få en så jämntjock stek som möjligt. Man får då en finare snittyta rakt igenom hela steken när den är klar - inga över- eller understekta delar.

Jag brukar inte ta bort det röda snöret ex.vis på lammstek. När steken är klar och har vilat ett tag brukar jag klippa upp det. Eftersom det sitter ganska tight så spritter ändarna upp och då kan man ta tag i dem och dra av. Man får dra lite försiktigt om man ser att snöret fastnat i köttet.
besökare Svar till R.D penna Skrivet av Susanne

Jag brukar aldrig binda fransyska. Enda anledningen till att binda är väl ifall köttet ramlar isär men det gör inte fransyska om du köper en hel bit.

När jag köper fransyska brukar inte den vara i röd tråd, det är snarare andra sorts köttbitar som t.ex. lammstek. I de fall köttet är i rött snöre så brukar jag ta bort det röda snöret innan jag kör steken i ugnen eftersom det röda snöret blir mycket svårare att få bort efteråt. Dels om steken är varm och dels kan snöret vara segare att få av och köttet kan fastna lite i det.

Vill man binda steken finns det steksnöre att köpa i affären. Det brukar finnas på samma ställe som aluminiumfolie, plastfolie, muffinsformar och sådant.

penna Skrivet av R.D
Jag tänkte laga detta med en fransyska och undrar om jag borde binda köttet och hur detta görs. När man köper köttet kommer den redan bindad med nån röd tråd, ska man ta bort det och binda om? Och behöver man någon speciellt tråd för att binda?
penna Skrivet av Lars Å
Lammstek i gjutjärnsgyta (stor som steken) då kan man lätt bryna den. Sen lägga på locket med plattan ställd på 2 och stektermometer ställd på 65 grader. Slå in den i folie kallt så blir den saftig och vispa till såsen i pannan. Prova timjan som krydda, det är den fåren betar. Lycka till!
penna Skrivet av Susanne
Svar till 4%aren: Tack för alla dina bra tips och att du påpekade ett fel som jag rättat till nu.
penna Skrivet av 4%aren
Medium rare är inte lätt rosa. Lätt rosa är medium well, eller medium. Medium rare ska ha en röd kärna.
penna Skrivet av 4%aren
Boris Möller sade en gång att man måste räkna med 4%regeln då köttet vilar. Mina egna mätningar visar att regeln fungerar ganska bra. Innertemperaturen ökar 4% av ugnstemperaturen efter man tagit ut den om man låter den vila under folie. Den ökar mer om man bakar in den i folie som en thermofilt. För välstekt skulle jag rekommendera 75 grader - 4% av 175 grader = 68 grader och packa inte in den för mycket lägg den under folie bara. Då slipper du träbitarna man vanligen associerar med välstekt kött.
penna Skrivet av Nn
Micke: Då har du lärt dig fel. Det finns inga porer att stänga o faktum är att du ökar mängden vätska som försvinner om du brynner kött. Däremot ökar du på smaken genom att bryna.
penna Skrivet av Micke
Att bryna köttet innan handlar om att stänga porerna och därmed minska mängden vätska som försvinner i ugnen. Detta för att få köttet att bli mer saftigt. Det är vad jag lärt mig i alla fall :)
penna Skrivet av Susanne
Svar till victoria: 75 grader för välstekt. Jag har skrivit in det i receptet nu också.
penna Skrivet av victoria
Jag undrar, om man vill ha den välstekt... Vid hur många grader ska man ta ut den?
penna Skrivet av Susanne

Svar till Keijo: Jag vet inte riktigt vad bryningen tillför. Jag brukar alltid göra så som i receptet och jag tycker det blir bra. Jag har provat att bryna men jag tyckte mest det tillförde mera disk så jag tycker det momentet är bäst om man kan hoppa över. Bryning i receptet på rostbiff står inte med i Vår kokbok heller (som jag antar är en av de vanligaste kokböckerna).

375 grader är det nog få ugnar som ens har idag. Kanske vill man ha en hårdare skorpa på köttbiten? Men den som vet vad skillnaden blir får gärna skriva det.

penna Skrivet av Keijo
Min enda undran gäller varför man inte rekommenderar bryning av köttet innan man sätter in det in ugnen?

Skillnaden mellan gamla recept, t ex i bullens kokbok, är också slående. Man brukade förr föreslå mycket varm ugn till rostbiff ca 375 i början och sedan något längre temrperatur...
penna Skrivet av Karin
Tack för svar! Ska ut och handla rostbiff nu och fixa i ordning ikväll :).
penna Skrivet av Susanne
Svar till Karin: Finast (minst senor och mörast) och dyrast är rostbiff, därefter innanlår och sist fransyska, tror jag i alla fall. Ofta brukar priserna i affärerna spegla köttkvalitén ganska bra. 56 grader kan stämma. Jag har ju skrivit 60 grader i mitt recept, men det är ju en smaksak. Från 55 grader tror jag det står i min kokbok.
penna Skrivet av Karin
Vilken del av kon är bäst till rostbiff, fransyska, rostbiff eller innanlår? Har för mig att jag brukar ta ut steken när termometern visar 56 grader och att den brukar vara bra då, kan det stämma?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Lina: Du ska ha lägre temperatur än 200 grader så blir rostbiffen saftigare. Ju lägre temperatur desto saftigare (läs receptet). Hur lång tid det tar beror på storlek på köttbiten och ugnstemperatur. Därför använder man en köttermometer för att se när köttbiten är klar. Det brukar ta mellan 1 ½ timma till 2 ½ timma.
penna Skrivet av lina
björn

jag lagar rostbiff nu. jag krydda den med salt svart peppar ok vitlök oregano i bittar. i ugnen med 200 grader hur länge ska den var i ungenen
penna Skrivet av olof
hej själv brukar jag masera kryddorna tex: peppar mix eller svartpeppar och rosépeppar. hetta upp en panna bryna den reält runt om så att porerna täpps igen. sedan kör jag den i ugn på 90 grader och beroende på vilken färg/blodighet (rostbiff ska ju vara blodig) rund 50 grader mitt temp låt vila eftersom att under vilan så kommer graderna att stiga en aning och har man då kört den lite hårt/länge så blir den torr under vilan.
Fransyska var det någon frågade efter.
fransyskan är utmärkt till stekar tex: Klosterstek, porterstek osv.
och även till grytor av alla slag.
bryna och koka tillsätt en gnutta vinäger i grytan för vinägern mörar köttet och låter det inte koka sönder lika lätt.
penna Skrivet av carina
Hejsan! Jag håller just nu på med att tillaga rostbiff i ugnen.Det första jag gjorde var att med en kniv göra en massa hål som jag fyller med färsk vitlök,saltar och pepprar,bryner köttet i en stekpanna,runt om,sedan ner i en ugnsfast form och hysst in i ugnen i ca 125 grader tills termometern visar 55 grader.GÖTT,trevlig helg alla önskar Carina.
penna Skrivet av martin
Låter OK. Jag brukar försteka rostbiffen i ca. 170-250 grader i ca. 15-25 min (beror på storleken) och därefter vrida ner värmen till 120 grader. Är fullkomligt övertygad om att denna metod är överlägsen. En rostbiff som är dramatiskt mörkrostad utanpå är verkligen en succé. Samtidigt som den är rosa och saftig inuti.

En metod är också att steka biffen på ett galler och ha en form under gärna med litet olja i. Oljan hjälper en att ta tillvara skyn, så att denna lätt kan göras till en sås. Använder rypsolja f.ö.
Bästa hälsningar från Finland,
Martin
penna Skrivet av e.f.o
finns det inte anndra recept
penna Skrivet av Susanne
a.w: Skär köttet i mindre bitar och gör en gryta, t.ex. "Biffgryta".
penna Skrivet av a.w
låter bra. något vidare recept på Fransyska?
  1