Rabarberkladdkaka

Supergod rabarberkladdkaka som är oerhört enkel och går snabbt att göra. Smaksatt med både kardemumma och kanel blir verkligen jättegott! Att man bara vispar ihop smeten snabbt i en kastrull sparar både tid och disk. Ett favoritrecept.
rabarberkladdkaka
Supergod rabarberkladdkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 45 min varav 30 min i ugnen
Portioner ca 8 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (119 g): 331 kalorier, 38 g kolhydrater, 18 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Kladdkaka:

Fyllning:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, ta bort kastrullen från värmen och rör om tills allt smör smält.

  2. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd.

    (Detta moment kan hoppas över beroende på vilken form man har och hur viktigt man tycker det är att kakan lossnar lätt från formen.)

  3. Skölj och skala rabarbern. Skär den i skivor ca 0,5-1 cm tjocka.

  4. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och kardemumma till det smälta smöret.

    Vispa för hand eller med elvisp till en jämn ljus och lite fluffig smet. (Jag kör ca 30 sekunder med elvisp med vispar på högsta effekt. Rör eller vispar man mindre så blir texturen grövre i kakan och den blir plattare. Gör man som jag får man en lite krispigare yta. Kladdigheten har med gräddningstiden att göra.)

  5. Tillsätt vetemjölet. (Väg eller häll upp. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och då blir det för mycket vilket leder till en torrare och mer kompakt kaka.)

    Vispa eller rör ihop till en jämn smet. Rör/vispa inte längre tid än att det är blandat. (Jag använder elvisp och kör på lägsta effekt tills det är blandat.)

  6. Häll smeten i formen.

    Fördela rabarberskivorna jämnt. Tryck ner dem lite lätt i smeten.

    Strö över kanel och strösocker.

  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 30 minuter.

    Observera att tiden i ugnen är helt avgörande för hur kladdig kladdkakan blir och tiden i ugnen varierar väldigt mycket på storlek på form, mängden rabarber. Tiden ovan gäller för en form ca 20 cm i diameter och för 300 g rabarber och för att få den kladdig i mitten. Vill du ha en kladdigare kladdkaka, välj kortare tid i ugnen. Använder du mindre mängd rabarber, korta tiden i ugnen. Tar du en större form så korta tiden i ugnen. För att se hur kladdig kladdkakan är så kan man öppna ugnsluckan och ta tag i formen och skaka den lite lätt. När det bara blir som en liten våg i mitten av kakan så är den lagom kladdig tycker jag.

  8. Låt kladdkakan svalna. Tag bort kanten på formen, om den sitter fast i kakan så skär mellan kakan och formens kant med t.ex. en tunn slickepott eller plastkniv som inte repar kanten.

    Servera ljummen eller kylskåpskall med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

    Man kan om man vill pudra över lite florsocker.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara rabarberkladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Marcus ✏️ Skrivet av Susanne
Jag brukar vänta till servering. Om kakan fastnar i kanten så skär man mellan kakan och formens kant. Jag brukar använda en tunn slickepott eller annat tunt plastverktyg för att inte repa formens kant som man annars lätt gör om man använder en kniv.
✏️ Skrivet av Marcus
hej,när ska man öppna upp springformen så att kakan inte går sönder?
💬 Svar till Åsa ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra förslag! Låter gott!
✏️ Skrivet av Åsa
MUMS, såååå god. 👍Tips. Jag grovrev lite mandelmassa ovanpå kakan, blev jättekrispigt och gott ☺️
💬 Svar till Lisbeth Nilsson ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att ni tyckte om rabarberkladdkakan! Tack för att du skrev!

Visa alla kommentarer