Kommentarer till Rågrutor - Sida 1

"Recept på gott och fiberrikt rågbröd. Goda rågrutor som går snabbt och enkelt att baka ut."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Sara 2017-11-05 18:15
Så underbart goda de blev!
Blev fiberhavregryn och vanligt vetemjöl, var det som fanns hemma.
person Svar till David penna Skrivet av Susanne 2016-02-06 14:19
Ja det går bra med fiberhavregryn! Lycka till med brödbaket! :)
penna Skrivet av David 2016-02-06 12:37
Går det bra att använda fiberhavregryn istället för havregryn? Det var allt jag hade hemma och jag orkar inte gå ut och handla igen :)
penna Skrivet av Susanne 2016-01-22 14:20
Ja det där med cyanidinnehållet i krossat linfrö och hur det påverkas vid upphettning o.s.v. så verkar det ju inte finnas tillräckligt med forskning så man får dra sina egna slutsatser. Men det verkar ju som många mår illa när de äter för mycket cyanid så om du äter dina låga doser som dessutom är upphettat utan att må illa så är det förmodligen lugnt.
penna Skrivet av Mikael 2016-01-18 10:19
Tack för tips! Kanske havrekross och vetekross också skulle fungera. Det kanske blir minst lika gott bröd men möjligen mindre nyttigt? Intressant information också om cyanidinnehållet i linfrön även om det stod i din länk också att cyanidinnehållet kraftigt reduceras vid bakning under upphettning när brödet gräddas i ugnen. I mitt recept är det bara 1 dl krossat linfrö till en hel brödsats och med mitt brödintag på 250-300 g/dag lär det inte vara någon hälsomässig katastrof precis.
person Svar till Mikael penna Skrivet av Susanne 2016-01-17 23:00
Hej Mikael. Jag tror inte rågkross är på väg att försvinna. Annars finns vetekross och havrekross också. Däremot skulle jag vilja avråda från att använda krossat linfrö då det är giftigt. Tack för ditt recept! :)
penna Skrivet av Mikael 2016-01-17 19:55
Hej Tack för dina recept! Jag ska prova något eller några. Rågkross verkar bli allt svårare att få tag på (i alla fall i Falun), vet du (eller ev övriga läsare) om det håller på att försvinna i Sverige? Jag har bakat rågrutor regelbundet i flera år och i mitt recept som skiljer sig från ditt så behövs rågkross. Så här ser mitt recept ut:
Rågrutor 12 st.

6 dl vatten.
2 msk olja.
1 ½ dl rågkross.
1 dl linfrökross.
50 g jäst.
2 tsk salt.
1 dl lingonsylt.
2 dl grahamsmjöl.
8 dl vetemjöl.

1. Koka upp vatten.
2. Tillsätt oljan, rågkross och linfrökross.
3. Låt det svalna till 37`C.
4. Smula ner jästen i en bunke och häll över råggröten.
5. Rör tills jästen löst sig.
6. Rör ner salt, lingonsylt, grahams och vetemjöl.
7. Arbeta till en kladdig lös deg.
8. Klä en ugnsform, ca 30 ¤ 25 cm med bakplåtspapper.
9. Häll i degen och fördela den jämnt i formen.
10. Skåra ett rutmönster.
11. Låt jäsa 30 minuter.
12. Grädda i 200`C mitt i ugnen ca 30-40 minuter. (Ev 45 minuter)
13. Tag formen ur ugnen och låt svalna på galler.

Tips: Man kan blanda i 1/2-1 dl russin och man kan man pensla med ägg och eller strö på lite vallmofrö innan jäsningen.
Klä formen invändigt med bakplåtspapper.
En teflonbehandlad form kan användas så behövs inte bakplåtspapper. Gräddas i ugn i 45 minuter.
person Svar till anna penna Skrivet av Susanne 2015-05-17 23:40
Jo man kan bara trycka ut dem för hand men går kanske lite snabbare och blir slätare med kavel.
person Svar till Lisa penna Skrivet av anna 2015-04-25 19:08
Har också bakat dessa, tog havregryn istället för rågflingor. Men varför kavla? Varför inte bara trycka ut i långpannan?
person Svar till Lisa penna Skrivet av Susanne 2015-04-17 23:41
Ja degen ska vara lite kletig, ju mindre mjöl desto saftigare bröd (gäller alla recept på bröd) men självklart måste man ta så mycket mjöl att degen ändå går att bearbeta. Ja 0,5 tsk brödkrydda är inte så mycket, du kan säkert ta 2-3 tsk. Kul att du tycker om receptet och min receptsida! :)
penna Skrivet av Lisa 2015-04-03 18:53
Har precis bakat detta bröd. Det blev jättebra! Både saftigt och gott. Jag var försiktig med mjölet och lät degen vara lite kletig. Jag kavlade ut degen mellan två smörpapper. Vågade dock bara ha i 0,5 tsk brödkrydda. Ska prova att ha i lite mer nästa gång för mer smak. Tack för en bra receptsida!
penna Skrivet av Susanne 2013-11-08 23:53
Nu är receptet uppdaterat med nya bilder steg för steg och tydligare beskrivning. Förhoppningsvis blir det nu ännu lättare att lyckas med dessa goda, mjuka, saftiga rågrutor. 
person Svar till Anki penna Skrivet av Susanne 2011-04-17 23:45
Jo precis det är jätteviktigt att degen inte får bli för torr. Tack för bra tips och tack för att du skrev!
penna Skrivet av Anki 2011-03-20 16:33
Har gjort dessa massor med gånger och de är ju kanongoda....men degen får inte bli för torr, den skall vara lite kletig så man måste vara försiktig med mjölet. Sedan kan man kavla ut en fyrkant mellan två bakplåtspapper. Superenkelt :-)
person Svar till Linda penna Skrivet av Susanne 2010-05-17 23:49
Tråkigt att höra! När brödet blir för hårt så beror det på att man tagit för mycket mjöl. Det är viktigt när man mäter upp mjölet att man inte tar för mycket. Man ska inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar automatiskt för mycket. Det kan bli så illa att man nästan tar dubbelt så mycket mjöl. Mitt råd är att hälla upp mjölet eller väga det. (När man är en van bagare kan man förstås tillsätta lite mjöl i taget och se när det är klart utan att mäta.) Degen ska vara lite kletig när den är klar. Ju mindre mjöl man tar desto saftigare bröd. Dessa tips gäller inte bara det här receptet utan alla recept på bröd, även kanelbullar och liknande. Hoppas du vågar prova igen!
person Svar till Smöret penna Skrivet av Linda 2010-04-23 12:28
Det blev mina också.Har provat 2 gånger nu...
penna Skrivet av Smöret 2010-04-12 16:28
Mina blev stenhårda. Blä!
penna Skrivet av Susanne 2009-12-15 00:11
Svar till Josie: Jo det går bra med vanlig brödsirap, ljus sirap eller mörk sirap. Vit sirap går också bra men jag tror det blir godast med brödsirap eller mörk sirap.
penna Skrivet av Josie 2009-12-14 23:57
Det går inte att använda ngn annan sorts sirap?
penna Skrivet av Susanne 2008-04-15 01:15
Svar till linnea: Man kan självklart tillsätta brödkryddor om man vill ha mer smak. Grovt bröd kan ju vara lite torrare. Jag brukar alltid frysa in allt bröd som jag inte äter upp direkt och tina i mikron så tycker jag det blir saftigt.
penna Skrivet av linnea 2008-04-14 09:14
Besviken, brödet blev torrt och smaklöst tyvärr!
penna Skrivet av Susanne 2007-03-02 20:36
Svar till BCK: Jag tror det är bättre du väljer ett annat recept. Varför inte prova morotsbröd t.ex.
penna Skrivet av BCK 2007-03-02 11:23
Hej igen
Glömde att nämna innan, kan man ersätta sirapen med tex riven morot?
mvh
penna Skrivet av BCK 2007-03-02 11:23
Hej, Jag undrar om man kan ersätta vetemjölet med dinkelmjöl och skippa rågflingorna (förutsatt att man tar dinkelmjöl som täcker både vetemjölet och rågflingorna)?
penna Skrivet av Alicia 2006-08-01 14:36
Har inte smakat dom än ska baka en annan sak ida men de verkar go'a så ja testar nå nån gång...
  1