Kommentarer till Potatisgratäng

"Mycket god potatisgratäng med lök och grädde. Enkelt och snabbt recept som du inte misslyckas med."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
besökare Svar till Torbjörn penna Skrivet av Susanne
Naturligtvis blir inte resultatet bra om mjölken bränns vid. Man får ha väldigt låg värme och även se till att röra om i botten så att det inte bränns vid. Självklart blir det svårare att lyckas med detta om man har mycket i grytan vilket jag antar du haft när du gjorde så mycket på en gång. Men det kanske finns något jag förtydliga och förbättra i receptet för att det inte ska misslyckas - för det blir väldigt gott och bra när man lyckas! Kul att du tycker om receptet på aioli!
penna Skrivet av Torbjörn
Vet inte om jag missförstod receptet men när jag gjorde en 2,5 ggr sats med vispgrädde o mjölk så brändes mjölken fast i botten på grytan så hela gratängen sedan fick en bränd smak. Jag skulle inte rekommendera receptet. Dock så har jag gjort aioli med mixer flera ggr och det är ett bra recept. Dock med lite för mycket vitlök så där ska överben vitlöksälskare avvika från receptet.
besökare Svar till Lisbeth penna Skrivet av Susanne
Jag har gjort potatisgratäng med både mjölig och fast potatis och det har blivit bra. Jag tror det kommer sig av att det var några som haft problem med att gratängen blev vattnig och vi funderade över vad det berodde på och då trodde vi först att det kunde bero på potatissort. Senare kom vi på att anledningen var att dessa förberett och skalat potatis och låtit potatisskivorna ligga i vatten. Då dras stärkelsen ur och då blir inte potatisgratängen mjuk och krämig. Självklart har potatissort också viss betydelse men inte så att det blir ett dåligt resultat, det har jag i alla fall aldrig varit med om. Jag brukar dock oftast använda fast potatis.
penna Skrivet av Lisbeth
Varför står det mjölig potatis i receptet, och i några svar på kommentarer, står det att det måste vara fast potatis?
besökare Svar till Asta Niitsoo penna Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Roligt att du tycker om dem! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Asta Niitsoo
Tack för alla fina och jättebra utförliga recept. Asta
besökare Svar till Gustav penna Skrivet av Susanne
Trevligt att du tyckte om potatisgratängen! Tack för bra tips med muskotnöt, låter gott!
penna Skrivet av Gustav
Den här gratängen blev supergod, och en ny familjefavorit!!
Första gången jag tillagat ingredienserna innan ugnen, men det gjorde gratängen desto smakfullare! Jag lade till lite malen Muskotnöt till kryddorna, alltid gott till potatismos/ gratäng. Tack igen för toppensida!
besökare Svar till Merja penna Skrivet av Susanne
Tack för mycket bra tips! :)
penna Skrivet av Merja
Tärna ner resterna av julskinkan i gratängen. Supergott.
besökare Svar till Olle penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket! :)
penna Skrivet av Olle
Tycker Recepten.se är bäst :) Varje gång jag letar efter ett standard recept till någon klassisk rätt kör jag på denna sida och har gjort i flera år :)
Tack för en bra sida!
besökare Svar till Nadia penna Skrivet av Susanne
Tack Nadia, vad roligt att du tycker så! :)
penna Skrivet av Nadia
Hej susanne
Jag märkte att dina recept som jag prövade hittills
är lyckat.Tack för dina goda recept
MVH
Nadia :)
besökare Svar till Anci penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket! Roligt att höra! :)
penna Skrivet av Anci
Så underbart god blev den, en ny favorit som alla i familjen gillade! Har nu surfat runt bland alla dina recept, och har nu en hel del som absolut ska provas! Ser väldigt fint ut på alla dina bilder, och bra med steg för steg för oss som inte är så händiga i köket;)
besökare Svar till Sandra penna Skrivet av Susanne
Tack för svaret och kul att höra att den blev så lyckad! :)
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Sandra
Ja jag hade mjölig potatis och skärde ungefär 0,5 cm tjocka skivor så koka jag den i en kvart ungefär så den blev helt mjuk sen hade jag på ost och in i ugnen på 250 grader tills osten hade fått fin färg, så hade jag mer grädde än mjölk, tog nog bara 1 dl mjölk och resten grädde. Den blev jätte krämig och god :)
besökare Svar till Sandra penna Skrivet av Susanne
Jo man kan koka potatisen lite längre, se bara till så den inte kokar för länge för då blir det väldigt mosigt. Tiden man kan koka utan att det blir mosigt beror ju lite på vilken sorts potatis man har och hur tjocka skivor man skär. Men om man håller koll på potatisen så att man tar den i tid så är det inga problem med det. Troligtvis har de som behövt längre tid i ugnen kanske haft tjockare skivor och slutat koka potatisen innan den blivit tillräckligt mjuk. Skriv gärna igen och berätta hur det blev om du provar olika varianter! :)
penna Skrivet av Sandra
Ser att några har skrivit att dom har fått lov att haft den inne längre i ugnen, kan man inte bara koka potatisen några minuter till då? I dom flesta andra recept står det att man ska koka den potatisen helt klar sen in i ugnen med ost i 10 min bara. Bara funderar vad skillnaden blir om det är nån som vet :) ska precis till och göra en gratäng nämligen ;)
besökare Svar till Yvon Carlzon penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! :) /Susanne
penna Skrivet av Yvon Carlzon
Jättebra recept, ännu godare med lite riven muskotnöt och en gnutta socker också.
besökare Svar till Elle penna Skrivet av Susanne
Det vill jag inte rekommendera. Problemet med att köra i matberedaren är att det försvinner så mycket stärkelse. Det är lätt att potatisgratängen blir vattnig då.
penna Skrivet av Elle
Någon som testat att göra den här gratängen med tunna potatisskivor? Körda i matberedaren tänkte jag...
penna Skrivet av Mats
Blev mycket bra! Tror tricket är att man har så lite vätska som möjligt så att det täcker potatisen och inte vara rädd att dunka på med lök och vitlökt=)
besökare Svar till Nora penna Skrivet av Susanne
Jag har gjort med fast potatis många gånger och lyckats med det varje gång. Jag skulle säga att båda fungerar, det blir jättegott, men mjölig är att föredra om du ska välja. Faktiskt så har jag själv aldrig misslyckats med denna potatisgratäng och jag har gjort den många gånger med flera olika sorters potatis, oftast fast potatis eftersom jag oftast har det hemma. De som har misslyckats och skrivit om det här bland kommentarerna verkar ha lagt potatisen i vatten och det är då som det inte fungerar.
penna Skrivet av Nora
Det står mjölig potatis i receptet, men i en kommentar verkar det som att du rekommenderar fast, är det en smaksak eller vad tycker du är lättast att lyckas med?
penna Skrivet av Hanna
Tusentack för detta. Nu slipper det ta så lång tid att göra potatisgratäng. Funkade ju toppen att koka den först(blev nästan färdig i kastrullen). Inget mer vänta i evigheter på att potatisen ska li mjuk alternativt ge upp och äta hård och vattnig gratäng(blä). Blev perfekt
besökare Svar till Therése penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
penna Skrivet av Therése
Jag gjorde den här gratängen igår och den blev så himla god, många stjärnor *** Det var även första gången som jag gjorde potatisgratäng, och det var den godaste gratängen som jag någonsin har ätit, krämig och god (Y)
besökare Svar till Anonym penna Skrivet av Susanne
I så fall måste du haft fel inställningar på din ugn eller om det är fel på ugnen.
penna Skrivet av Anonym
Den vart inte klar så vi hade den i ugnen i ca 2-3 timmar.
besökare Svar till Amanda penna Skrivet av Susanne
Ja det kan man göra. Den kan stå längre än en timme också och man kan kyla ner den helt men då tar det lite längre tid i ugnen.
penna Skrivet av Amanda
Kan man förbereda potatisgratängn genom att koka potatisen och hälla i form och sedan låta den stå någon timme innan man sätter in den i ugnen?
penna Skrivet av Sandra
Jag foljer ibland receptet, men jag anvander mig mindre mjolk och mer gradde so att den blir tjock och kramig. Den har alltid varit en success efter varje matlagning :D
besökare Svar till Tero penna Skrivet av Susanne
Prova en annan potatissort nästa gång, ta en mjölig sort t.ex. King Edward.
penna Skrivet av Tero
Följde receptet till 100% och efter 20 minuter i ugnen så hade jag potatissoppa i min gratängform, fick ha den 40 minuter extra innan den blev till krämig och fast.
besökare Svar till Elin penna Skrivet av Susanne
Ja det kan man men det blir godare med vispgrädde. Om du tycker det blir för fett kan du annars blanda vispgrädde med vatten eller mjölk. Det blir både billigare, godare och nyttigare än matlagningsgrädde. Matlagningsgrädde innehåller ofta en massa konstiga ämnen.
penna Skrivet av Elin
Kan man ha matlagningsgrädde istället för vanlig grädde ?
besökare Svar till Anders penna Skrivet av Susanne
Ja generellt så är jag försiktig med kryddningen i recepten för att det ska passa alla och det är lättare att krydda på extra än att minska kryddningen.
penna Skrivet av Anders
God och smidig att göra, men jag tycker den borde kryddas lite hårdare personligen.
penna Skrivet av Jonatan
Första potatis gratängen jag gjorde och den blev riktigt god. Kommer definitivt göra den igen
penna Skrivet av Malin
Första gången i mitt liv som jag gjorde potatisgratäng och den blev SÅ jävla god och krämig. Min pojkvän åt två stora portioner, och det är det bästa betyget. Jättebra recept, ska alltid använda det. (Fast jag tog 5 dl grädde och 2 dl mjölk).
penna Skrivet av Nike
det var ok 5 av 10
penna Skrivet av Sussie
Det här receptet är fantastiskt, instämmer om att den ska gräddas lite längre än 20 min, hade min inne i ca 40 min. Rekommenderar att man har i lite andra kryddor också för att gratängen ska bli godare - jag har i basilika, oregano och lite mynta! Ska ha den på julbordet ;-)

Blev en succé !

Lycka till
// Sussie
besökare Svar till Keski penna Skrivet av Susanne
Ja det kan vara lite olika, men grädda den tills den får fin färg!
penna Skrivet av Keski
Behöver längre tid i ugnen än vad som står.
penna Skrivet av Kikki
Precis så här ska en riktig potatisgratäng tillredas/kikki
penna Skrivet av Johanna
Fyfan vad god den här var! Perfekt att den är så lättlagad också! :)
penna Skrivet av Lii
ska skämma bort mig själv lite idag och göra lite bara till mig själv :) skitgott!
penna Skrivet av Yvonne
Det här är den godaste potatisgratäng som finns, tycker jag. Jag ska göra den idag (igen) - jag får gäster.
penna Skrivet av Lollo
GOTT !!! :D
penna Skrivet av elisabeth
mina "gamla"potatisgratänger är uppskattade men denna blev verkligen prisad,som - kan sägas att det var för lite.tack
farmora
penna Skrivet av Patricia
Måste säga att det var verkligen ett fantastiskt bra recept att följa. Gick inte att misslyckas. Blev en stor succé hemma. Bytte ut mjölkprodukterna mot laktosfritt, men lika god blev den för det! Tack för en bra sida.
penna Skrivet av Sandra
Supergod, smakade godare än på resturang. Jag tog ca 1,5kg fast potatis. Var rädd att den skulle bli rinnig som många skrev om, så jag tog istället 5 dl vispgrädde och 3 dl mjölk. Den blev lite rinnig så nästa gång tänker jag ta 5 dl vispgrädde och 2 dl mjölk.

Lät den även stå i ugnen lite längre, dock med ugnsfolie sista tiden så den inte skulle bli bränd.

Är den rinnig låt den stå framme ett tag och kallna lite så brukar den bli lite mer fast.

Mycket god, rekomenderas varmt!
penna Skrivet av zi
den godaste potatisgratängen jag har ätit
penna Skrivet av Ibrahm
Mums, får njuta av gratängen efter gympasset :D
penna Skrivet av Thomas
Den blev en succé hemma vid matbordet. Såg vätskig ut när jag tog ut den ur ugnen. Men när den fått stå och stilla sig blev den perfekt. Bästa egna gratängen vi gjort hemma någonsin. Tack för tipset.
penna Skrivet av hej
den blev alldeles för vattning! ett tips är att läsa kommentarerna nedan : D
penna Skrivet av ...
MmM va gott, jag gjorde precis som recepten ser ut det var gott :)..
penna Skrivet av Lella
Har precis stoppat in gratängen i ungnen kan säga att den luktar för ljuvligt gott och är säker på att den smakar så oxå:) Den var mycket enkel att göra för nybörjare som mig i köket!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Mille: I alla recept på recepten.se där man gräddar i ugn står det angivet på vilken nivå i ugnen maten/bakverket ska placeras. Annars om du läser andra recept på andra sajter, tidningar eller böcker där detta inte står så grädda i mitten av ugnen.
penna Skrivet av mille
Gradantalet är alltid angivet men varför står det så sällan i recepten på vilken nivå i ugnen maten ska placeras?
penna Skrivet av Erik
Hmm, potatissoppa här med.
Har svårt att se hur stärkelsen i potatisen ska kunna reda all denna vätska.
Fiskade upp potatisen och redde med Beurre manié, blev ok men inte mer.
penna Skrivet av Micke
Tänk på att potatis kan innehålla olika mycket vatten som markant kan påverka vattnigheten. Börja med vad som känns som "för lite" vätska och fyll på vid behov när det börjat koka och potatisen avgett sitt vatten.
penna Skrivet av Thompa E:son
Gott å bra men lite väl "vattnig" blev gratängen. Får kanske reducera grädden/mjölken lite...
penna Skrivet av Amber
Mmmm! This was absolutely delicious! The perfect addition to Christmas dinner. The potatoes cooked perfect and it was creamy and thick and just really good! Thank you for putting up this recipe :)
penna Skrivet av bisha
väldigt gott tack
penna Skrivet av Susanne
Svar till Anna: Jag vet inte, har inte varit med om det. Vad smakade dem? Det var inte löken?
penna Skrivet av Anna
Mmm...det blev super gott när jag tog och åt upp den när den var klar. Men det finns typ klumpar i potatisgratängen. Den ska väl iinte vara så? undrar vad jag har gjort för fel ?? jag följde ju receptet ovanför ... ... :'
penna Skrivet av Susanne
Svar till Sophie: Kanske är det mängden potatis som skiljer som gör att det blir soppa för dig men gratäng för mig. Nästa gång jag gör den här ska jag väga potatisen och skriva in vikten på potatisen i receptet. Men om du vill göra gratängen igen, ta mindre vätska men potatisen ska fortfarande täckas av vätskan i kastrullen.
penna Skrivet av John
Jag har använt mig av denna metod flera gånger förut och det är det absolut bästa sättet att få en krämig potatisgratäng med mjuka potatisskivor.

Vätskemängden måste anpassas och det ska inte vara som en soppa i kastrullen.
penna Skrivet av Sophie
Det här receptet verkar väldigt vattningt. Jag bytte ut mjölken mot grädde (alltså använde 8 dl grädde), så att det skulle bli krämigare. Det står att den ska vara inne i ugnen i 20 minuter, nu har den varit inne i ca 50 minuter och den är fortfarande som en soppa. :( Tråkigt.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Stefan: Ja gör gärna det och hoppas det lyckas för dig med potatisgratängen! Du får skriva och berätta sen! Potatisgratäng med en god köttbit till är riktigt gott! ;)
penna Skrivet av Stefan
Jag ska försöka att göra potatisgratängen en gång till, troligen till nästa helg med något jättegöttig köttabit till :D
penna Skrivet av Susanne
Svar till Stefan: Ja då är det ett mysterium för mig såvida det inte tog väldigt lång tid för dig att koka upp potatisen, om det var väldigt varmt i grytan så potatisen blev kokt utan att det kokade under en längre tid? Men det känns lite osannolikt om du har en normal spis och hade den på ganska hög värme och inte sänkte värmen eller ställde av kastrullen en stund. Men jag gissar att du inte gjorde så och då vet jag faktiskt inte, det är ingen tidigare som hört av sig med något liknande. Om någon annan har någon idé så skriv gärna här!
penna Skrivet av Stefan
Jag köper bara den fasta sorten, aldrig den mjöliga sorten.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Stefan: Ok, prova en fast potatissort nästa gång. Använd alltid fast potatissort till potatisgratäng, ugnsstekt potatis etc. Använd mjöliga potatissorter till potatismos.
penna Skrivet av Stefan
@Webmaster Susanne:
Jag är helt söker på att jag bara kokade i 4 minuter på låg värme, och skivorna gjorde jag ungefär halv-centimeterstora skivor.
penna Skrivet av Anna
Gjorde potatisgratängen i helgen. Det blev jätte gott! :) tack för ett bra recept.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Stefan: Det låter som att du kokat för länge, kokade du verkligen bara 3-5 minuter? Annars kanske du har skivat väldigt tunna skivor? Tänk också på att välja en fast potatissort. Jag har förtydligat det i receptet. Skriv gärna om du provar igen och om du kommer på vad som var felet och/eller har förslag på hur receptet kan förtydligas ytterligare.
penna Skrivet av Stefan
hxxp://pici.se/501842/
Tog en bild på soppan som blev.
Ser inte alls gott ut.. smakar nog som det borde göra dock.
penna Skrivet av Stefan
Jag gjorde detta gratäng idag.. blev potatissoppa av det hela :(
penna Skrivet av Susanne
Svar till Karin A: Ja det är ju bara att multiplicera det med 12,5. Är det det som du vill ha hjälp med till inköpslistan?
penna Skrivet av Karin A
Jag vill järna göra detta men jag vill ha hjälp med ett recept för 75 personer Snälla är det någon som kan räkna ut det till mig
penna Skrivet av Susanne
Svar till Jessica: Prova gärna Gurhan Kayas tips. Skriv gärna och berätta hur det gick om du provar!
penna Skrivet av Jessica
jag har även testat detta recept men det har blivit vattningt ändå.
alla de andra recpten jag testade skulle man också koka upp allt innan... men ändå misslyckas jag.. kanske får prova med redning som Gurhan Kaya rekommenderar.
penna Skrivet av gurhan kaya
Jessica; Prova en annan potatistyp som är mjöligare eller så tar du 2-3 msk maizena i väskan när du tillagar potatisen och löken. Då får du den "krämigare" konsistensen. Vill du inte fuska med maizena så gör du en roux/redning, (mjöl och smör) i detta fall 3 msk vetemjöl tillsatt i lika mkt smält smör. Dra ner på grädde ifall du tycker det blir för hög fetthalt på gratängen.
penna Skrivet av Susanne
Svar till jessica: Har du provat att göra just det här receptet? Eller är det andra recept på potatisgratäng som du provat men blivit vattniga? Det här receptet skiljer sig från "standardreceptet" på potatisgratäng eftersom man kokar potatisen i såsen på spisen vilket gör att det blir lättare att lyckas, tycker jag i alla fall. Det är svårt för mig att veta vad du kan ha gjort för fel om det är andra recept du misslyckats med. Om det är det här receptet du misslyckats så beskriv gärna så detaljerat som möjligt vad du gjorde och vad som hände så ska jag försöka hjälpa dig.
penna Skrivet av jessica
HJÄLP!!
Detta är min favoriträtt sen jag var liten, åt alltid detta i skolan.
men när jag gör den hemma, och följer recpetet noga. har testa jättemånga recept :( ALLA gånger blir det så vattnigt, och inte krämigt.. får istället ta ut potatiskivorna och löken och äta det så :( inte lika gott... vad är det som gör att det blir så trots jag gör rätt?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Stephan: Tack, det är ändrat nu och när jag ändå var inne och ändrade så passade jag på att förtydliga lite i beskrivningen och ingredienslistan.
penna Skrivet av Stephan
Det står "mintuer" längst ner, ändra det till "minuter"
penna Skrivet av sissi
hej!

jag har gjort de här hema och det var super god!!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Christel: Jag tror det även om jag inte provat själv. Ställ den i kylskåp/sval och sedan när du gräddar den kan du lägga på ca 5-10 minuter eftersom den är kall.
penna Skrivet av Christel
Går det bra att förbereda gratängen långt innan en bjudning, dvs låta den kallna och grädda den senare?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Sara: Ja du kan ta matlagningsgrädde.
penna Skrivet av Sara
kan man använda matlagningsgrädde istället för vanlig vispgrädde?
penna Skrivet av EL
Helena, menar du att man ska ta 5 + 3 dl grädde då istället eller att det räcker med tre dl ?
penna Skrivet av Maria
Bästa recept på potatis gratäng.Jätte gott.Hela familjen älskade den.
penna Skrivet av Potatisgratäng <333333
herregud, aaaah
älskar den här potatisgratängen <33333
är helt jävla kär i den <333 aaaaaaaaaaaaaaaaaaah
penna Skrivet av helena
inget går upp emot att ha några pressade vitlöks klyftor i potatisgratängen!pressa den direkt i gädden och rör om,skippa mjölken helt och ta bara grädde!oslagbart...jag lovar!
penna Skrivet av Anna
Väldigt lätt och snabbt! jag tycker recepten.se har jätte bra recept!
penna Skrivet av Koken
en jätte god potatisgratäng som blir krämig och god. Jag själv föredrar också att ha purjolök som man steker tilsammans med löken:)
penna Skrivet av Sara o Hanna
Vi gjorde den här potatisgratängen för någon vecka sen och tyckte att den verkade så vattnig. Så innan vi ställde in det hela i ugnen tog vi bort det mesta av all vätska med en skopa och silade det genom en sil till en kastrull. Där gjorde vi sen som en vanlig sås, vätska vispat med mjöl och sen ner i såsen. Sen när såsen var i lagom konstistens så hällde vi det hela över gratängen och sen in i ugnen med det. Det vart super gott och perfekt konstistens! Rekommenderas!
penna Skrivet av roger
prova att blanda ut grädden med en burk campells champinjonsoppa....gratängen går från god till mästerverk.
i en stor oval form har jag ca4 dl grädde och en burk .
penna Skrivet av Pelle
Svar till sophievitamin:

Vegetarisk kost får innehålla mjölkprodukter till skillnad mot vegansk kost.
penna Skrivet av Susanne
Svar till sophievitamin: Det finns ostar med vegetabilisk löpe så det är bara man väljer sådan ost.
penna Skrivet av sophievitamin
fattar inte folk att det är lik i ost? LÖPE!
det är inte vegitariskt om man har ost i maten, varför fattar ingen det?
penna Skrivet av Pappa som misslyckas
Våran pappa försökte göra denna gratäng, det slutade med att halva formen var full av grädde och mjölk istället för krämig som den ska vara. Så håll koll på hur mycket mjölk och grädde ni ska ha egentligen. Vet inte om han dosera fel eller ifall receptet anger för mycket.
/sönerna
penna Skrivet av Tjoffsen
Har man ingen ugn kan man tjoffsa ihop det i en tjock järngryta... går jätte bra! Blir jätte gott!
gäller bara att dosera mjölken rätt.
penna Skrivet av Susanne
Svar till mamsen: 1. Jo du kan ta vanlig vitlök. 2. Jag brukar skära med kniv ca 0,5-0,75 cm tjocka skivor. Med mandolin blir det nog för tunna skivor som går sönder när man kokar dem. 3. Ta en ost du gillar med lite mera smak.
penna Skrivet av mamsen
1varför inte vanlig vitlök samtidigt med gullöken?
2 hur tjocka skivor potatis? Ska jag använda mandolin eller går det bra med 0,5 cm tjocka med kniv?
3 Vilken sorts ost? Vanlig riven ost smakar ju INGENTING!!
penna Skrivet av Jerry
Underbar potatisgratäng, den blir helt perfekt! Men jag brukar ha den inne i 25 minuter och lägga på osten efter 10 minuter, det blir så mums!
penna Skrivet av Susanne
Svar till "Potatisen !": Är såsen vattnig? Såsen ska vara lite lagom krämig. Kanske har du tagit för lite potatis i förhållande till mängden grädde och mjölk i såsen.
penna Skrivet av Potatisen !
Närdet har gått 20 minuter i ugnen så är den fortfarande helt vattnig . ska den vara vattnig eller Mer hård ?
penna Skrivet av Tomas
Alldeles för dåligt med kryddor..ta minst dubbelt så mycket.. det smakade tyvärr inget.. Mjölk dödar kryddorna totalt... besviken... den blir ju alldeles vattnig..
penna Skrivet av Gratäng Mannen
Gryymt. Får mig att framstå som ett proffs...
Mycket uppskattat utav min älskade sambo..
penna Skrivet av Lilla My
Måste tacka för detta recept! Blir så jättegod och krämig, helt perfekt! Jag brukar använda matlagningsgrädde och minska lite på mjölken, och det blir också bra.
penna Skrivet av Lillin
Såååå god!!! Ska alltid göra den här framöver!
penna Skrivet av LoveOfNature
Hej!
Svar till karin Ohlsson. Det finns ju! =) Oftast är det bara till att köpa två så passar det ena som lock. Lycka till!
Trevlig valborg på er! / Fi
penna Skrivet av Daniel L
Ersätt "vitlökspulver eller vitlökssalt" med ett par pressade vitlöksklyftor istället, blir mycket godare (enligt mig)!
penna Skrivet av Jocke D
Ett bra recept. Prova att röra ner en del av osten också innan gratinering, då blir den ännu krämigare!
penna Skrivet av Jenny
Första gången jag lyckats göra en god potatisgratäng i hela mitt liv, mums! Och den var precis lika god dagen efter :-)
penna Skrivet av Yess
jag la ner lite skivade morötter sist jag gjorde den det blev riktigt gott :)

kan rekommendera denna potatisgratäng den e dunder god.
penna Skrivet av r m
jag gör som det står... men jag lägger med det kyckling file.. jag steker det häller i det kryddor,, sen häller jag i det i potatisen,,, låt dom koka tillsammas,,, sen i ugnen,, jätte gott blir det.. servera med sallad..=)
penna Skrivet av Susanne
Svar till A-k: Jag har inte provat det.
penna Skrivet av A-k
Är den lika god att laga dagen före och äta dagen efter?
penna Skrivet av Potatisgratängälskare!!!
Jag gör ungefär likadant och det blir jättegott.
Tips är att koka ca 10 min istället för 3-5 min,
då kommer stärkelsen i potatisen fram och det hela
blir krämigt och härligt redan i grytan av stärkelsen som inte ens är onyttigt.
Jag brukar ha 3 dl grädde och 3 dl mjölk.
Allt ska täckas med mjölk/grädde.
Bryner lök, purjulök och vitlök först, sen på med
grädden, koka upp och i med potatisen. Givetvis salt och svartpeppar i oxså.
Glöm bara inte at röra hela tiden, det bränns vid.
Jag följer receptet som Mat-Tina hade för ett antal år sedan och lärde mig detta.
penna Skrivet av nybörjare
Första gången jag gjorde potatisgratäng och den blev jättegod!!!!!!!!!!!!!!!!!! dock lite vattnig så mindre mjölk nästa gång :)
penna Skrivet av cissi
Sökte ett bra recept på potatisgratäng. Dethär verkar enkelt och gott så jag ska prova det.
penna Skrivet av gun
Den blev mycket god, men nästa gång ska jag prova att inte ta lika mycket mjölj, då jag tycker den blev lite för lös.
penna Skrivet av Jeanette
Det står ju vispgädde!! Husomhelst, super gott!!! Äntligen lyckades jag!! :)
penna Skrivet av carina johansson
Jag har aldrig kunnat laga bra o god potatisgratäng, men till min lycka denna nyårsafton då jag hittade detta recept. Enkelt och supergott Tack så himla mycket.
penna Skrivet av lara
helt underbart o så lätt o laga
penna Skrivet av deg
måste ju ha riktig grädde!
penna Skrivet av jess
felet var väl kanske att du tog matlagningsgrädde står ju visp grädde i receptet...
penna Skrivet av Patrik
Blev väldigt god men blev ännu bättre när jag provade att skippa vitlökspullvret och pressade i 3-4 vitlökskyftor istället
penna Skrivet av elli
blev inte alls som jag trodde, jag tog matlagningsgrädde helt "lös" blev mjölken och grädden vattnig :/ tyckte resultatet blev: slöseri med tid och pengar. :( Nån som vet vad som kan ha blivit fel???
penna Skrivet av Chirrin Linnea
Går snabbt att göra o smakar himmelskt gör denna rätt för en andra gång nu :-D
penna Skrivet av Bahareh Andersson
Håller med de andra .....super gott ....blev upsskattat av mannen ;-)
penna Skrivet av Jocke
Har en i ugne nu :) till en rådjurs stek luktar himmelskt tack för receptet spar lite tid me
penna Skrivet av Linnea
Jättegod! Blandade i sötpotatis och kikärtor också, blev till en hel maträtt, snabb och lätt!
penna Skrivet av Mi
Fruktansvärt god! Waow! Överraskande gott.
penna Skrivet av Lillan
Jättegod gratäng! Jag tog färsk vitlök, och så tog jag Laga Lätt 4% istället för grädde. Jag strödde över lite västerbottensost. Mums!
penna Skrivet av Yngve
Jag brukar göra en liknande potatisgratäng, men jag har Laga Lätt 4 % i stället för vispgrädden och sen använder jag örtsalt och mager ost max
10 %. Det blir lika gott ändå.
Vi kör med lite fettsnålare mat.
penna Skrivet av Kinda i KBA
Jag kan göra den godaste potatisgratängen i hela världen, jag lärde mig receptet av denna hemsidan, jag vill tacka hemsidan väldigt mycke...

Kinda
penna Skrivet av maggan
Fryst potatisgratäng blir inte så bra,potatisen blir grynig,går fort att göra mycket när du kokar, lycka till med festen.
penna Skrivet av maasen
pressa i 3-4 stora vitlöksklyftor i stället för vitlökspulver och låt dom koka i hop med det andra blir mycket godare
penna Skrivet av Susanne
Jag har inte provat själv men googlade lite och det verkar som det ska fungera. Läs gärna mer här: brollopstorget.se/Forum-1-15/m390277.html
penna Skrivet av Charro
Någon som vet om jag kan frysa in den o värma den i ugnen igen? Tänker att jag skulle ha potatisgratäng på en större fest för 60personer smidigt om jag då kan göra den klar innan o bara ta fram o tina o värma...eller?!
penna Skrivet av Isabelle
Enkelt och otroligt gott för dom som älskar potatisgratäng =)
penna Skrivet av Westman
Färsk vitlök är ett måste!
Minst en HEL vitlök.
penna Skrivet av Tobias
Denna är riktig god! Glöm inte vitlöken bara! :)
penna Skrivet av Alex
Precis som Chrizz skriver så bör man byta ut gul lök mot purjolök. För att få den lite extra smarrig så hackar jag ner lite färska champinjoner också. Det blir supergott!
penna Skrivet av chrizz
Byt ut den gula löken mot purjolök!
penna Skrivet av suzanne
nu äntligen en gratäng att lyckas med super god tackar
penna Skrivet av Cecilia
Jag tycker det blir lite Janssons frestelse av det hela. Gratängen blir godare utan lök.
penna Skrivet av Linda
Så gott =)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Mia: Jag försöker alltid göra det enkelt för mig och håller med om att man inte ska krångla i onödan. Men i det här fallet så tycker jag det blir mycket godare när man kokar först. Sedan går det fortare också. Jag har provat att bara ställa in i ugnen direkt (många gånger) men det blev inte alls lika gott som de gånger jag kokade först. Därför tycker jag det är väl värt det lilla extra krånglet.
penna Skrivet av Mia
Ja tycker me att det blir bättre av att lägga allt i en form o in i ugnen direkt,varför krångla till allt?
penna Skrivet av Karin ohlsson
Varför har inga ugnsformar lock ?
penna Skrivet av nettan
Jag brukar oxå bara köra med matlagningsgrädde, och skíva i 1 medelstor vitlöksklyfta, och strö över ströbröd på toppen, då blir den sagolik, mmm det måste bara provas
penna Skrivet av ..
Tycker det är bättre att bara ta grädde, potatis och aromat direkt in i ugnen utan att koka något alls!!
penna Skrivet av flickan..
en helt underbar potatisgratäng..riktigt god att ät å bjuda på:)..tack så mkt för tipset!
penna Skrivet av R.Segerblad
Jag fräste på köttfärs som jag kryddat starkt, denna varvade jag sedan i bland potatisen innan jag slängde in den i ugnen... Resultatet vart gudomligt.
penna Skrivet av Nicole
jättegott! min sambo åt mycket!
penna Skrivet av pomperipossa
god med en tesked malen muskot istallet for vitlok oxa!
penna Skrivet av maria
man borde kunna pressa i vitlök i kastrullen istället för vitlökspulver.låter mumma=)
penna Skrivet av Therese
Guu så god!! Mumma... Den vart kalasbra! :D
penna Skrivet av Yngve G
Jag håller med. Potatisgratängen blev fantastiskt god. Jag har bjudit på den flera gånger och den blev mycket uppskattad. Tallrikarna var slickade.
penna Skrivet av nancy
Nu kan jag äntligen säga att jag kan laga potatisgratäng,det va så enkelt att följa receptet och gott blev det oxå!
  1