Pepparkaksgrottor med lingonsylt

Goda spröda småkakor med pepparkakssmak som smälter i munnen, fyllda med lingonsylt. Pepparkaksgrottor passar perfekt till lussefika och jul men är även goda året runt.
pepparkaksgrottor
Mycket goda pepparkaksgrottor fyllda med lingonsylt.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 30 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Ställ ut små bakformar på en plåt. Sätt ugnen på 200°C.

    (De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.)

  2. Lägg smöret i en bunke och häll på strösocker. Låt det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt.

    Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

  3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel, nejlikor och ingefära.

    Vispa till en jämn smet.

  4. Tillsätt vetemjöl. (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.)

    Arbeta ihop till en deg, gärna med elvispen (först blir det små smulor men sedan blir smulorna grövre och större mot slutet och då är degen klar och lätt att arbeta med).

    (Om du inte får degen att gå ihop så har du troligtvis tagit för mycket mjöl, se mättips ovan. Du kan i så fall rädda degen genom att ha i mera smör eller lite vatten.)

  5. Rulla till 30 st bollar (av en sats deg) och lägg i bakformarna.

    (Ett tips för att dela degen i 30 lika stora delar är att trycka ihop degen till en degklump och sedan rulla ut den till en avlång rulle och sedan skära i bitar.)

  6. Ta ditt finger (se bild) och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.

    Lägg lingonsylt i fördjupningen.

  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter tills de fått lite färg.

    Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pepparkaksgrottorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Baka till jul | Småkakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till http://www.jessesarvak.com ✏️ Skrivet av Susanne
Ja du får göra det! De blir väldigt goda! :)
✏️ Skrivet av http://www.jessesarvak.com
Det där såg väldigt gott ut, man kanske skulle testat de :)

Visa alla kommentarer