Kommentarer till Pasta carbonara

"Enkelt recept på jättegod pasta carbonara med spaghetti, bacon, ägg, lök, grädde och parmesanost."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Elin
Ska det verkligen vara 0,5dl grädde? Eller är det meningen att det ska stå 0,5 l?
penna Skrivet av Helena
Supergott!!!
Följde ditt recept, tog bara extra bacon.
Familjen älskade det.
Detta kommer att bli ett favoritrecept.
penna Skrivet av katarina
Mycket gott
penna Skrivet av Nancy
Hej!

Vad kan man använda istället för bacon?
penna Skrivet av Meriam
Så gott! Ska testa detta ikväll fast med kalkon bacon
penna Skrivet av Torbjörn
En bra pasta carbonara är alltid gott och brukar uppskattas av både unga och gamla. Jag kommer att prova receptet i veckan.

http://torbjornstips.se
penna Skrivet av Barbro
Mycket gott 👍🤗
besökare Svar till Gustav penna Skrivet av Susanne
Hoppas det smakar! :)
penna Skrivet av Gustav
Ska prova detta imorgon! Ser gott ut :)
besökare Svar till Ingrid Grönborg penna Skrivet av Susanne
Roligt att du gillade receptet! Majspasta har jag aldrig ätit, får prova det! Bra med glutenfria alternativ! Tack för tipset!
penna Skrivet av Ingrid Grönborg
Supergott och enkelt recept, vi använde majspasta.
besökare Svar till Jan Stenman penna Skrivet av Susanne
Trevligt att du tyckte om pasta carbonaran!
penna Skrivet av Jan Stenman
Hej, helt perfekt recept carbonara,
besökare Svar till Jann penna Skrivet av Susanne
Kul att du tycker så mycket om receptet! Ett bra betyg att du lagat det så många gånger! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Jann
Supergott, snabbt och enkelt. Ett av barnens favoriter. Har lagat receptet säkerligen 176 gånger redan.
penna Skrivet av ledseen för den perversa kommentaren
förlåt
besökare Svar till Nikola penna Skrivet av Susanne
Tråkigt att du inte gillar receptet men smaken är som baken... dock vet jag inte om en "riktig" carbonara smakar mindre ägg när det serveras med en rå äggula?
penna Skrivet av Nikola
Dåligt recept, smakar ägg och bacon...
Långt ifrån en riktig carbonara
besökare Svar till gott mat penna Skrivet av Susanne
Du får du väl prova att laga den också! :) Pasta carbonara är verkligen gott tycker jag!
penna Skrivet av gott mat
har läst allt och det ser jättegott ut
besökare Svar till Olov penna Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter! Det är naturligtvis fritt fram att justera receptet efter sina egna önskemål. Jag får prova dina förslag och se om jag gillar det bättre!
penna Skrivet av Olov
Hej! Jag upplever att det borde varit mer bacon och mindre parmesan i förhållande till helheten. Tyckte det smakade mycket parmesan och det var rätt lite kött. Bara en smaksak
besökare Svar till Wheng penna Skrivet av Susanne
Så trevligt! :)
penna Skrivet av Wheng
Jätte gott barnen älskar den
besökare Svar till Micke penna Skrivet av Susanne
Jag har nu förtydligat det! :)
penna Skrivet av Micke
Hej,

Blev lite konfunderad, men polletten trillade ned :-)
Först nämns parmesanost, sedan ost!

Pastarecept kan ju bestå av "ost", men där själva rätten som serveras på tallriken garnerats med parmesanost - motsvarande.

För att rätten skall få nyansskillnad, avseende smakupplevelse, beroende vilken nivå i rätten du satt gaffeln i :-)
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Susanne
Nej det ska inte bli några klumpar. Det är viktigt att röra kraftigt när äggblandningen blandas med spaghetti, bacon och lök. Det är troligtvis anledningen. (Det står i receptbeskrivningen men inte som bildtext så jag uppdaterar bildtexten också så det blir extra tydligt.)
penna Skrivet av maya
hej det var gott men är det meningen att det ska vara klumpar i våran såg nästan ut som gröt vet inte vad vi gjorde fel
besökare Svar till Samira penna Skrivet av Susanne
Tack snälla du! ❤ Kul att du tycker om mina recept! 
penna Skrivet av Samira
Mmmmmmm så gott det blev! För "oss" som inte äter fläsk, så har jag i tärnad (rökt) kalkon istället. Tusen tack Susanne, för en helt magisk sajt med fantastiska recept!

Dina recept har "räddat" många stressiga vardagar.
besökare Svar till Marina penna Skrivet av Susanne
Ja du kan använda vilken grädde du vill. Själv använder jag alltid vanlig grädde = vispgrädde till allt jag gör, köper aldrig något annat eftersom jag vill ha den äkta varan = nyttigare, billigare, godare och utan tillsatser! :)
penna Skrivet av Marina
Kan man använda vanlig grädde?
penna Skrivet av Leken
Det här receptet ska jag göra idag :) Jag fullkomligt älskar pasta! Brukar alltid köpa den färsk, då blir den bättre!
penna Skrivet av Chantelle
Älskar Carbonara! Lagar det minst 1g/månad. Här kommer mitt favvo recept, snabbt och smidigt, inget tjafs :-) 
besökare Svar till Mikael penna Skrivet av Susanne
Jag har aldrig tyckt den blivit torr och jag tror ingen annan skrivit det tidigare heller men självklart kan smaken vara olika. Jag antar du följt receptet så du t.ex. inte tagit större mängd pasta och att du tagit samma mängd parmesanost - osten gör ju att det blir väldigt kladdigt och gott. Sedan använder jag ju hela ägg i mitt recept, både äggvita och äggula till skillnad från de flesta andra recept, det gör ju också att det blir lite mer "sås", men förstås, med det här receptet blir det ingen flytande sås à la pasta med skinksås.
penna Skrivet av Mikael
Jag hade mer grädde i än vad det stod men tyckte att den vart riktigt torr
Jag studerar till kock men från mina smaklökar så tyckte jag att det var riktigt gott men det var torrt
penna Skrivet av Micke
Det finns ju olika varianter av Carbonara, en del ersätter bacon med tärnad rökt skinka, kassler till pancetta. Vissa toppar portionen serverad med en rå äggula, osv.

Men hur får man den där riktigt smarriga Carbonaran, där såsen är fyllig, luftig och inte bastant, smakrik och ändå dominant.

Där spaghetti är för klent som motpart till såsen i Carbonaran, där någon form av penne matchar såsen.
besökare Svar till Sara penna Skrivet av Susanne
Nej precis som Frida skrev kan man ta annan ost. Olika ost har ju lite olika smak så det blir det som skiljer. Ta någon du ost du gillar.
besökare Svar till Jotta penna Skrivet av Susanne
Tack! :)
besökare Svar till Sara penna Skrivet av Frida
Jag tog herrgårdsost istället och det blev gott
penna Skrivet av Sara
Måste man ha just parmesanost? Kan man inte ha vanlig ost som t.ex. Riven goudaost?
penna Skrivet av Ida
sååååå gott =)
besökare Svar till Disa penna Skrivet av Susanne
Då klibbar inte spaghettin ihop efter att du hällt av vattnet.
penna Skrivet av Disa
Jättegott! En fråga bara, av ren nyfikenhet, varför ska man ha olivolja i vattnet? :)
penna Skrivet av Lilly
Detta var jättegott!
Fast jag hade inte bacon eller parmesan, så jag använde parmaskinka och en lagrad hård getost jag hade hemma i stället.
penna Skrivet av Jotta
Kanonrecept! Sedan kan matsnobbar och lögnare (de som säger att receptet är dåligt) dra dit pepparn växer...grovmalen svartpeppar är en del av recepted ju. ;D

Skall göra detta recept kommande vecka igen och jag är inte ens ett stort fan av pasta i vanliga fall! Tack för en kanon hemsida som har gett mig många härliga middagar! --<-@
penna Skrivet av Amanda
GÖRGOTT! Men glöm inte att hacka ner massa färsk (eller fryst) persilja i carbonaran också, först då blir den perfekt!
besökare Svar till Andreas penna Skrivet av Susanne
Den håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Jag har inte provat att frysa men tror det går bra och då bör den hålla sig minst 3 månader.
penna Skrivet av Andreas
Hur är hållbarheten och hur blir den när man fryser den? Gjorde just en dubbel omgång för att ha som lunch i veckan men är osäker på förvaringen.

P.S. Grym sajt!
besökare Svar till anita penna Skrivet av Susanne
Varsågod! Ja gott och enkelt ska det vara! ;) Du får berätta vad du tyckte när du provat! :)
besökare Svar till Eva penna Skrivet av Susanne
Det låter gott! Tack för tips! :)
penna Skrivet av anita
Vi gillar Carbonara i vår familj, och även mitt är förenklat med hela ägg, så denna version ska jag absolut prova, ser jättegott ut. och enkelt det gillar jag.!!
tack för dina fina och enkla recept, superbra en stressig vardag!!
penna Skrivet av Eva
Jag har en fd arbetskollega, som kommer från Italien, hon brukar blanda bacon och sidfläsk i sin Carbonara och även använda purjolök. Blir jättegott det med. Blir lite mer matigt med sidfläsket.
penna Skrivet av Per
Tack Susanne! Tredje gången jag lagar efter ditt recept ikväll och jag blir fortfarande positivt överraskad :)
besökare Svar till Marianne penna Skrivet av Susanne
Låter gott det med! :) Tack för bra tips!
penna Skrivet av Marianne
Jag brukar använda rimmat sidfläsk istället för bacon, tycker det är godare. Tycker det är gott både med och utan grädde. Den som inte äter fläsk kan använda lövbiff och lite extra grädde - men då kanske man inte ska kalla det carbonara? Men gott blir det.
besökare Svar till Ullis penna Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! :) Det är precis det som var min ambition när jag gjorde det här receptet! :)
penna Skrivet av Ullis
Bästa carbonaran ever! Enkelt, snabbt och förbaskat gott och omtyckt av stora som små. Tack!
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Richard
Nej det blir inte godare utan grädde, det blir bara torrare. Varför tror du det är så ovanligt utanför fattiga södra italien med carbonara utan grädde? Jo för det smakar bättre med grädde.
penna Skrivet av euevo
Bästa jävla snabbversionen på en carbonara jag varit med om. BIG UPS ! Alla förståsigpåare jalla bye ingen bryr sig om erat jävla brölande. Men förstår att det är härligt att för en gångs skull få ha lite "rätt" om någonting. Era värdelösa svin
besökare Svar till Robin penna Skrivet av Susanne
Jag har gjort min variant på Pasta Carbonara som jag tycker både blir jättegott och dessutom är enklare att göra. Att döma av kommentarerna så är det ju många som verkar gilla det men alla kan inte gilla allt så klart. Smaken är som baken.
penna Skrivet av Robin
Förmodligen det sämsta receptet på Carbonara på internet!
penna Skrivet av Anna
Pasta Carbonara är av familjens favoriter. När vi gjorde veckomatsedeln denna vecka, så valde vår 12-åringen i familjen den rätten som sin rätt.
Läs vår matsedel: http://wila.nu/2013/february/sondag-dags-att-strukturera-upp-kommande-vecka-2.html
penna Skrivet av Anna
Trist att ALLA svenska Carbonara recept innehåller grädde, det gör nämligen inte det italienska originalet. Våga testa utan - mycket godare!
penna Skrivet av Mums
Just nu sitter jag och 1åringen och mumsar denna rätt, men vi dissade parmesanen och tog vanlig ost, farligt gott :D
penna Skrivet av Adam
Det är ett jättebra recept, oavsett om det är "äkta" eller inte.
Jag kör med facon (Tärningar à la bacon) för att göra den vegetarisk.

Mums!
penna Skrivet av Jonas
Trött man blir på alla kommentarer!
Äkta hit och äkta dit, man ska göra si och så. Det finns antagligen lika många carbonara-recept som det finns människor på jorden.

Det kan väl inte finnas "fel" när det gäller matlagning?

Alla sätter sin touch på en maträtt. Så är det bara, alla förståsigpåare kan hävda annat men det förändrar ingenting. Ni får väl starta en egen receptsite där allt är det äkta enligt någon sorts mat-lagbok.
penna Skrivet av Susanne

Tanken med det här receptet är att det ska vara enkelt att göra och bli gott! :) Vilket också är temat på hela recepten.se. Att leta specialvaror i mataffären tar också tid och kräver även planering. Bacon har många hemma i kylen eller i frysen. Därför är det bacon i receptet. Jag har även valt att ha hela ägg istället för äggulor för att slippa få överblivna äggvitor, plus att det går fortare.

recepten.se är en receptsajt för alla oss (inklusive mig själv) som vill ha goda och enkla recept i första hand!

Men tack för alla tips på hur man gör en "äkta" carbonara, det är alltid intressant att veta! :)

penna Skrivet av Carina
Det finns alltid nån annan som har det "rätta" receptet på en maträtt. Och det står ju ganska klart och tydligt i beskrivningen av receptet att det är på ett "enklare sätt", vilket förmodligen kan menas med att man använder sig av de mer svenska råvarorna som bacon till exempel. Istället för att pipa iväg till affären och köpa hem pancetta och pecorino och allt vad det heter. Det är ju meningen att det ska vara enkelt, så varför inte använda sig av bacon i det läget. Och vissa av oss kanske inte är så noga med om det verligen är "rätt" ost osv. Som någon nämnde så har väl alla italienska familjer sitt eget recept på carbonara. Alla svenska familjer har ju inte samma recept på hur falukorv ska serveras eller tillagas heller...
besökare Svar till Failcake penna Skrivet av Andreas
Nej, det viktigaste är att all mat lagas på rätt sätt och enligt det äkta receptet. Skönt att Failcake är så duktig och upplyser om hur det ska vara, eftersom ingen i hela Sverige vet vad äkta Carbonara innehåller. Nu ska jag laga spaghetti med svenskt bacon, gul lök, vispgrädde och parmigiano-reggiano enligt det här receptet, för det blir jättegott! Men jag borde ju egentligen låta bli eftersom det inte är ÄKTA Carbonara.

Ironisk? Ja.. Det skulle inte finnas många mattrådar på nätet om det bara fanns ett äkta recept på varje rätt...
penna Skrivet av Marina
Grädde eller ej, riktig carbonara innehåller inte grädde, men gillar man grädde så visst... däremot ska man INTE blanda allt i kastrullen. När spaghettin är färdig, häll av nästan allt vatten, spara en del av kokvattnet i kastrullen. Häll över allt i en varm stekpanna där du tidigare har brynt löken och pancettan (bacon). Därefter tar du bort stekpannan från plattanoch först då tillsätter du äggblandningen. Rör sedan om, eller "kasta" pastan (dvs, samma rörelse som man skulle göra för att steka plättar när man svänger dem). Äggblandningen ska absolut inte blandas i när du har pannan på plattan, då blir det en "omelett". Kokvattnet behövs för att det inte ska bli för torrt. Hurudan ost man vill använda, grädde eller ej, spelar ingen roll, alla kan göra sin egen version, det viktigaste är att pastan inte blir för torr, och det blir den inte enligt denna procedur. Dessutom behövs ingen olja i kokvattnet, det räcker med att man använder en stor kastrull med mycket vatten, och rör om spaghettin då och då.
penna Skrivet av Failcake
Äkta Carbonara innehåller varken grädde eller gul lök. Dessutom använder man pecorino ost inte parmesan ost och pancetta inte bacon!
penna Skrivet av Na
Detta blev succé, riktigt gott
penna Skrivet av Fredde
Äkta carbonara är gjord på rökt falukorv och västerbotten-ost, punkt slut!
penna Skrivet av cribbe667
kul att kolla in receptet, jag brukar köra med en creamfresh som faller en i smaken, blanda ägg och riven ost samt svartpeppar i en bunke.. steka bacon (färdig tärnad) och koka pastan.
häller av vattnet, blandar bacon å pastan och häller över "smeten"..lite mixing, bon apetit! hehe
penna Skrivet av Gabriella
En carbonara är olika var från man kommer i italien, jag kommer från norra Italien och där har vi ungefär samma recept som här fast inte bacon utan pancetta som det egentligen är i italien.
Så jag lovar, alla familjer har sin speciella egna carbonara i italia :)
penna Skrivet av Anna
Förstår inte varför alla ska tjata om att det inte är en äkta italiensk carbonara,det står inte att det är en sån heller.
Italiensk pizza ser/smakar inte lika som här i Sverige men inte går man in på pizzerian och tjatar med bagaren att det inte är så den ska vara??
besökare Svar till Mästerkocken penna Skrivet av Susanne
Det står i receptet att man ska strö över grovmalen svartpeppar vid serveringen men jag ser att det saknas i ingredienslistan så jag ska lägga till det där.
penna Skrivet av Mästerkocken
Skribenten har glömt det mest väsantliga - carbonaran=svartpepparen!
penna Skrivet av Clas
Grädden skall vara med men löken tycker jag också att man kan hoppa. Glöm inte den hela äggulan på toppen vid servering.
besökare Svar till Henke penna Skrivet av Fredde
Fett gott mé grädde!
penna Skrivet av Henke
Grädde hör inte hemma i ett klassiskt carbonara recept. Inte heller gul lök. Skippa grädden och ta en extra ägggula :)
besökare Svar till Robin penna Skrivet av anders
ta lite mer grädde då kära Robin
penna Skrivet av Robin
Jag tyckte att den blev förr torr. För lite grädde.
penna Skrivet av sa
gottgottigottgott
besökare Svar till Sven-Erik penna Skrivet av gooner
Att du inte sett ett enda recept på riktig spaghetti alla carbonara beror nog mer på dig än på att det inte finns. Som så många påpekat här tidigare innehåller äkta carbona endast spaghetti, guanciale eller pancetta, pecorino romano, äggula samt peppar. Allt annat är hitte på, säkert gott men inte carbonara.
penna Skrivet av Lisa
Jag hade ingen grädde hemma så jag använde mjölk :) Lika gott :D
penna Skrivet av Sakke
Väldigt gott det här! Ronny, kan det bero på att du använde hela ägg istället för bara äggulorna?
penna Skrivet av Ronny
Var väldigt mums detta =)
penna Skrivet av malingo
Den smakade omelett..
penna Skrivet av Matilda
Strunt samma om den ska innehålla grädde eller ej, det här receptet blev jättegott!
besökare Svar till Sven-Erik penna Skrivet av Daniel Doria
En äkta Carbonara innehåller bara pasta, äggulor, svartpeppar, riven peccorino romano ost och tärnad pancetta och lite olivolja! Ingen grädde!
Det bara person som har noll koll som använder lök och grädde!

Man vispar äggulorna och tillsätter riven peccorino och den stekta pancettan, svartpeppar och lite salt om så önskas. Spaghettin blandas sedan i skålen.
penna Skrivet av Italiano
En äkta italiensk carbonara innehåller varken grädde eller lök. Det blir väldigt gott klassiskt.
besökare Svar till Sven-Erik penna Skrivet av Katrin
Faktiskt så går det bra utan grädde. Ett väldigt enkelt recept är att bara koka pasta (med salt), steka bacon och ev. lök. Blanda med pastan. Servera tillsammans med en äggula per portion och krydda med peppar och riven parmesan.

Det är det som ursprungligen kallades Pasta Carbonara.
besökare Svar till Sven-Erik penna Skrivet av Sara
En äkta italiensk carbonara innehåller inte grädde.
penna Skrivet av Progrobban
Äggulan är essentiell! Prova gärna med två st och låt dem rinna in bland spaghettistråna
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Sven-Erik
Jag tror inte jag sett ett enda recept utan grädde. Självklart är grädde en huvudingrediens !
besökare Svar till Julia penna Skrivet av Susanne
Jag tror precis som Linda att det går bra även utan ägg. Skriv gärna hur det blev om du provar!
besökare Svar till Dallie penna Skrivet av Susanne
Det blir inte lika krämigt utan ost. Skriv gärna hur det blev om du provar utan ost!
penna Skrivet av Anna
Säkert jättegott. Men en carbonara har ingen grädde i. Med grädde blir det något annat.
besökare Svar till Julia penna Skrivet av Linda
Du kan ta bort ägget helt:-)
penna Skrivet av Julia
Om man är allergisk mot ägg, vad kan man ta istället eller kan man bara skippa ägget helt?
penna Skrivet av Niklas
Jag brukar ta tre ägg och göra mig av med lite äggvita, inte nödvändigtvis all. Sen brukar jag även ha skivade champinjoner och hackad paprika i den här rätten. Riktigt gott.
penna Skrivet av Emma
JÄTTEGOTT o suuupereneklt!
penna Skrivet av Dallie
Vad händer om man inte häller i ost??
Jag gillar inte ost så det är därför.
Jag tänkte göra den idag :)
penna Skrivet av Susanne

Svar till janne: Det ska vara hela ägg i det här receptet, men precis som Nesh skriver så finns det många varianter på detta recept där man bara tar äggulor. Man får göra som man vill.

Man får även ta vilken grädde man vill. Vilken grädde är vanlig grädde? För mig är vanlig grädde vispgrädde, alltså grädde med 40% fetthalt. Själv väljer jag vispgrädde (ovispad) som är en naturlig produkt utan tillsatser (läs innehållsförteckningen på matlagningsgrädde). Tycker man att vispgrädde är för fett så kan man blanda med vatten.

Svar till Tina: Lök finns ju i olika storlekar så ta en mindre lök nästa gång. Man kan också ta en mildare löksort om man gillar det t.ex. silverlök.

penna Skrivet av Tina
alldeles för mycket lök, hälften hade varit gott nog..
penna Skrivet av Janne T
Testa: stek bacon och lök på medelvärme, tillsätt matlagningsgrädde ca 3dl låt koka i stekpannan tillsätt lite extra salt och grovmalen svartpeppar. Häll såsen över den färdiga spagettin - rör om lite - ta i ett ägg - rör om lite mer. Klart!
penna Skrivet av Saiko
Då jag såg att en frågade vad man kunde ha istället för bacon om man var muslim så vill jag tipsa om kalkonbacon som finns i vissa välsorterade matbutiker. Detta tips fick jag av min polloterian-vän (dvs hon äter inte kött eller fisk, bara fågel). :)
penna Skrivet av janne
tack skall ni för alla goda tips ni skickar in
penna Skrivet av janne
skall det vara vispgrädde eller vanlig grädde
penna Skrivet av janne
skall det vara hela ägg?
penna Skrivet av Nesh
Det finns massor med varianter av detta recept. Finns varianter utan grädde. Finns varianter med bara äggulor och olika typer av riven ost. Gör som ni själva vill. Jag tänker nu göra just denna variant, med grädde och hela ägget...
penna Skrivet av Stefan Nipple
Det ska bara äggulan.
penna Skrivet av carina
ska det vara både ägg gulan och ägg vitan ?
penna Skrivet av EmmA
Super gott!!! tack sa mkt!!
penna Skrivet av Erik
Jag tycker personligen att parmesanosten är en av de viktigaste ingredienserna, men jag har testat paesano och det är en värdig ersättare.
penna Skrivet av Susanne
Svar till rosslyn: Vet ej, men någon annan kanske vet?
penna Skrivet av rosslyn
hej kan man använda paesano istället för parmesanost??
penna Skrivet av caroline
Så god!! Detta har blivit en favorit hemma.Både jag och sambon älskar Carbornara
penna Skrivet av Susanne
Svar till sa: Japp det stämmer. Jag tror till och med att det är vanligt att servera pasta carbonara med rå äggula till men det har jag själv svårt för måste jag säga. ;) Därför så, i mitt recept så blir äggröran inte rå eftersom ägget koagulerar av den varma spaghettin så det ser ut och smakar som tillagat. Så du behöver inte oroa dig för rå-äggsmak.
penna Skrivet av sa
ska man verkligen inte tillaga äggröran på något vis? utan bara blanda i spaghettin?
penna Skrivet av Ameli
Tack Totti, det var bra sagt (skrivit)!

Den har kommentaren har valdigt lite me Pasta Carbonara att gora (sorry), jag ville bara saga det att, som en som bor i nordostra USA finns det fa saker jag saknar MER fran Sverige an just Pizza. Svensk Pizza ar absolut godast. :)
penna Skrivet av Susanne
Svar till mooe: Rökt kalkonkött som du antingen köper färdigstrimlad eller som du köper i skivor och strimlar själv tror jag blir gott. Men du behöver då inte steka det rökta kalkonköttet eftersom det redan är tillagat så att säga. Stek löken i lite fett istället och sedan kan du röra ner kalkonköttet på slutet så att det bara blir varmt.
penna Skrivet av mooe
va kan man ha istället för skinka om man är muslim??
penna Skrivet av Totti
Det finns så fantastiskt många självutnämnda experter på italiensk mat. Som minsann "vet" hur det ska vara för att de varit en vecka på Capri.

Carbonaran har ingen grädde i originalreceptet, så långt är det sant. Väldigt få genuina italienska recept, särskilt söderifrån, inkluderar grädde. Däremot finns det en mängd varianter av denna rätt, precis som det finns mängder av varienter av Ragù, vid sidan av den från Bologna. Italien är inte ett homogent land, som Sverige.

Jag har italienska rötter och har tillbringat somrarna där sedan barnsben. Jag kan vara konservativ när det kommer till italiensk mat. Däremot är jag inte så konsevativ som vissa självutnämnda experter. En liten skvätt grädde i Carbonaran tycker jag absolut hör hemma, om man vill ha det. På samma sätt föredrar jag en pizza från nordöstra USA framför en Napolitansk, även om min farfar skulle mörda mig för att jag sa så. =)

Mat ska vara till glädje, inte vara en elitistisk, social markering.
penna Skrivet av Maria
Men gud va dryga ni e, beställer du in pasta carbonara på en restaurang så e den gjord på grädde, och är såååå god. Båda recept e säkert lika bra.
penna Skrivet av Nenna
Jisses!!! Det finns varken grädde eller lök i riktig italiensk spaghetti carbonara. Det ska endast vara ägg, rimmat och därefter rökt sidfläsk eller tjockt bacon, vilket inte ofta finns i Sverige, spaghetti förstås (kokt al dente), rikligt med svartpeppar, riktig Parmigiano reggiano (absolut inte färdigriven i påse) samt ev. en klick smör för att runda/blanka av det hela. Varför kan inte vi svenskar lära oss att Carbonara inte är en sås och inte alls ska ha den konsistensen. Pastan ska bara få en beklädnad av scrambled egg konsistens på ytan och till det ska det finnas bitar av det välstekta, tärnade sidfläsket. Jag har varit i Italien och där får man det aldrig som i Sverige, tack och lov.
penna Skrivet av Susanne

Svar till Teresia: Tack för receptet på äkta Pasta Carbonara. Jag ska prova det!

Dock så tycker jag inte det är så konstigt att det finns flera olika receptvarianter på Pasta Carbonara, så är är det ju med de flesta recept. Min variant är lite enklare och med mer vanliga ingredienser som man har hemma så jag tror även att mitt recept fyller sin funktion. Men som sagt ska jag prova ditt recept när jag vill ha äkta Pasta Carbonara, så tack för det!

penna Skrivet av Teresia
Sarah din kommentar är klockren (2009-03-02)
Längesen jag skrattade så mycket... Varför ens publicera recept på carbonara när man inte kan hålla sig till rätt ingredienser? Det är ungefär som att säga att man gör janssons frestelse på potatis, lax, och färskost dvs!

Här kommer receptet, 4 portioner:

200 gr Pancetta eller guanciale (rimmat sidfläsk med svartpeppar)
Vitt vin efter smak, ca 1/2 dl
1 litet ägg per person
40 gr Parmigiano reggiano (även grana padana funkar)
40 gr romansk pecorino
Mycket svartpeppar...därav carbone...=)
Sparsamt med salt då sidfläsket och osten har sälta. Tortiglioni eller spaghetti ger bästa resultat. Koka INTE pasta enl instruktionerna på paketet utan cirka HALVA koktiden. Vänd sedan ned pastan i såsen och låt det puttra på svag värme. Resultatet ska bli krämigt. Om det är för torrt spä med lite pastavatten/vitt vin eller mjölk.
Busenkelt och gott!
penna Skrivet av Anders
Klockrent recept :)
penna Skrivet av Sofia
Super recept har gjort den flera gånger nu såååååååå gott!!!!
penna Skrivet av Anna
Att folk orkar, det är helt fantastiskt.. Ett jävla översittargnäll på många! :/ Bra recept, tack!
penna Skrivet av Oskar
Äkta eller inte, gott är det i alla fall.

Tycker själv det upplevs lite krämigare om man bara använder gulan, och inte hela ägget. Det blir det ikväll. Tack o bock.
penna Skrivet av Jessicka
Super duper gott! Så HÄR smakar den bästa carbonaran. Ett av mina nya favoritrecept
penna Skrivet av Fia
Herreud vad alla tjabbar. pröva detta receptet och se om ni gillar de, spelar väl ingen roll vad som "ska" va i eller inte. Barnsligt...
penna Skrivet av fyfan
det är väll du själv som bestämmer hur en äkta carbonara ska se ut, det står ju inte direkt skrivet som en lag att carbonara ska innehålla salami etc. det finns heller inget som säger att den inte får innehålla ärtor mm.
penna Skrivet av Susanne
Svar till "..": Du kan ta vilken grädde du vill. Det går bra med både vispgrädde och matlagningsgrädde (valfri fetthalt).
penna Skrivet av ..
Ska man ha vanlig grädde eller matlagningsgrädde?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Sara: Jag har tyvärr inget recept på det. Kanske någon annan har det? Annars, har du provat att googla?
penna Skrivet av Sara
Finns det recept på hemmagjord pasta? Hellst nyttigare variant av pasta. Tack på förhand.
penna Skrivet av sarah
en sak som jag stör mig på är att folk ändrar recept TOTALT och sen säger att det är en viss rätt. T.e.x sånna som har i salami istället för bacon, och ärtor, paprika och champinjoner och påstår att det är en carbonara. det är så långt ifrån en carbonara som man kan komma. Det är som att jag skulle lägga upp ett recept på köttbullar, uatn kött, med riven paprika, uan ströbröd, utan lök, med champinjoner och ris.. Det spelar ingen roll om det är en svensk sida som receptet är på, receptet ska vara rätt iaf. Detta recept är ganska bra. kanske inte 100% rätt, men helt okej..
penna Skrivet av anonym
jag håller inte alls me dej davide
penna Skrivet av Petra
Du som tror att "äkta" carbonara är med salami" åkt till spanien/Italien och säg det!
Jag har ätit carbonara på många vis, i sverige, rom, barcelona, malaga you name it! Och detta recept var gott.
penna Skrivet av Davide Moretti
Okej, detta recept är det riktigt en Carbonara, men här ger man tips på varianter och egna recept. Ni som klagar på vad en äkta Carbonara är kan inte förvänta er att hitta det på svensk receptsida, så att ens komma hit och tro att man ska få den äkta varan är ganska korkat. Ni som klagar vet gott och väl att ni inte skulle hitta det "äkta" receptet här, utan ni är såna som bara surfar omkring på internet och klagar bara för att klaga och hävda sig, få uppmärksamhet och leka smarta, för att ni inte blir tagna på allvar i ert riktiga liv. Inte nog med det, ni har dessutom ingen aning om vad Carbonara är, en skojare nedanför sa att en äkta Carbonara är med Salami??!! Mamma Mia!! Hur god kan den ha varit?? Försök använd Pancetta ska du se. Anyways, gott recept var det iallafall, även fast det inte riktigt var en Carbonara.
penna Skrivet av vemfan bryr sig?
Seriöst JAG skiter i vart du kommer ifrån och vad en äkta Carbonara är gjort på denna är perfekt och smakar gott sen skiter jag fullständigt i ditt recept gå till nån som bryr sig fan va trött jag är på jävla gnällspikar som ska komma och tro dom är bäst för jag gör ''äkta carbonara'' ...
penna Skrivet av mammas recept
äkta carbonara är med salami
penna Skrivet av Anna N
Jag tycker det här receptet va lätt och enkelt, och smakade underbart.
penna Skrivet av Petrini
Denna Carbonara, har inget med en äkta Carbonara att göra. Där jag kommer ifrån görs denna på ett helt annorlunda sätt, solmogna tomater, fläsk kött t.ex. bog eller kottlett, paprika, vitlök, tryffel, oregano, salt och peppar och tagliatelle.
Serveras med hyvlad parmesan. det är en äkta Carbonara..
penna Skrivet av Marcus
Äkta italiensk carbonara tillagas utan lök.
penna Skrivet av Robin
Jättegott och enkelt recept! Jag upplever dock att resultatet blev bättre när jag blandade i knaperstekt bacon och lök samt svartpeppar i äggsmeten innan den hälldes i pastan.
penna Skrivet av Maria
Denna rätt var succé hemma i mitt hus,jag och min far gjorde den, den smakade mycket mycket gott .
tack för receptet det kommer användas mycket hemma hos oss : )
besökare Svar till sandra penna Skrivet av Susanne
Skriv gärna vad som inte blev bra. De flesta andra som skrivit kommentarer är ju positiva så det är intressant att veta _varför_ du inte tyckte receptet var bra.
penna Skrivet av sandra
är INTE nöjd med detta receptet!
tyvär
penna Skrivet av Susanne
Svar till Fredde: Det finns många olika recept på pasta carbonara, googla så får du se och du får gärna göra din utan grädde och bacon om du hellre vill det.
penna Skrivet av Fredde
Grädde, var kom det ifrån? Det skall inte vara grädde pasta carbonara. Bacon är väl rökt? Så det är ju inte heller särskilt lämpligt heller. Var har ni fått detta receptet ifrån?
penna Skrivet av AnnCharlotte
Enkelt och gott...
Sen att man blandar efter smak, är ju det härligaste med matlagning!!!...
penna Skrivet av martin
Gröna ärtor och paprika. usch snacka om att förstöra... Förstår mig inte på människor som måste blanda massa äckliga grönsaker i allt som finns. Kan det aldrig bara få vara enkelt? Det är ju det som är gott!
penna Skrivet av Susanne
Jättegott!!Men ett litet tips för att få det ännu godare..Tillsätt gröna ärter och paprika tärnad i små bitar..super smaskigt!!
penna Skrivet av Nora
Och lite champinjoner och creme fraiche istället för grädde - det är riktigt gott!
penna Skrivet av gothiqua.blogg.se
Ett litet tips! Om man som jag är demivegetarian (äter fisk) så kan man ta gravad lax och knapersteka istället för bacon! :) Blir jättegott och smakar väldigt lika stekt bacon.
penna Skrivet av Tord Toft
Prova med Purjolök istället för vanlig lök,stek baconen först sedan purjon mjuk i fettet från baconen.,sedn mycket grovstött svartpeppar till.
penna Skrivet av Ida från Flen
Denna maträtt är sååå otroligt god!!! Måste provas av alla! till vitlöksälskare ha i några klyftor, och man kan skippa löken lika god ändå :)
penna Skrivet av Susanne
Svar till lena: Nej, äggblandningen ska inte stekas. Följ bara receptet. Eftersom spaghettin är varm, eftersom man precis hällt av 100-gradigt vatten så blir det inte som att äta rå äggsmet.
penna Skrivet av lena
ska man inte steka äggblandningen?
  1