Örtkryddad sås

En god och enkel sås med örtkryddor som ger god smak på såsen. Det går bra att använda färska kryddor likväl som frysta/torkade.
Örtkryddad sås
Örtkryddad sås med persilja, körvel och dragon.
Timglas Tid: 10 minuter
Portioner 4-6 portioner

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Vispa ut mjölet i smöret.

  2. Späd med grädden lite i taget och vispa till en jämn sås.

  3. Tillsätt kalvfond eller smula ner buljongtärning.

  4. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka ett par minuter.

  5. Späd med vatten. Ta den mindre mängden vatten om du vill ha en tjockare sås och den större mängden vatten om du vill ha tunnare sås.

  6. Tillsätt hackad persilja, körvel och dragon.

    (Det går bra att använda fryst färdighackad persilja och torkad körvel och dragon i kryddburk.)

  7. Rör om och låt koka på svag värme ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och ev. soja om man vill ha mörkare färg och sojasmak. Man kan också tillsätta mer kalvfond om man vill ha en fylligare smak.

servera Serveringstips:

Såsen är god till nötkött, griskött och kyckling.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Färdig sås kan förvaras i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Varma såser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Stephan
Såsen är grym!
💬 Svar till Daniel ✏️ Skrivet av Susanne
Såsen måste koka, då försvinner mjölsmaken. Det har inte med mängden vätska att göra.
✏️ Skrivet av Daniel
Följde receptet noga och tog även ca 2.5dl vatten. Ändå var såsen väldigt mjölig.
💬 Svar till Per Hultgren ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om såsen!
✏️ Skrivet av Per Hultgren
Suverän! Brunsås-bea!
Jag hade ingen körvel, men färsk persilja och (mycket) dragon.

Visa alla kommentarer