Nougatrutor

Nougatrutor är supergoda havrekakor som blir så där lagom mjuk-seg-knäckiga toppade med ett lent och fint nougattäcke. Receptet är mycket enkelt och kräver endast 15 minuters arbetsinsats.
nougatrutor
Nougatrutor, riktigt goda kakor som dessutom är väldigt enkla att göra.
Timglas Tid: 45 min varav 10 min i ugnen och 20 min i kylskåp
Portioner 24 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (28 g): 136 kalorier, 15 g kolhydrater, 8 g fett, 2 g protein

Ingredienser:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 200°C.

    Smält smöret. Ta bort kastrullen från värmen när ungefär hälften av smöret smält och låt resten av smöret smälta av värmen runtomkring.

  2. Ta fram en ugnsform 20x30 cm (för en sats) och klä den med bakplåtspapper.

  3. Blanda havregryn, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en bunke.

  4. Tillsätt det smälta smöret och sirap och rör till en jämn smet.

  5. Platta ut smeten till ett jämnt lager i formen.

  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 10 minuter tills kakan fått gyllene färg.

  7. Låt kakan ligga kvar i formen. Ta fram nougaten.

    Hyvla eller skär med kniv längs kanten på nougaten och lägg sedan nougatbitarna på kakan så att den smälter.

  8. Bred ut nougaten till ett jämnt lager. Gör gärna mönster med en gaffel.

  9. Låt nougaten stelna i kylskåp ca 20 minuter.

    (Låt svalna i rumstemperatur först eftersom det är olämpligt att ställa in varma saker i kylskåp, men har du tillgång till matkällare eller om det är kallt ute så kan du kyla ner kakan direkt.)

  10. Lägg kakan på en skärbräda och markera rutorna med en kniv.

    Använd sedan en vass och bra kniv för att skära ut kakorna. Var försiktigt så att inte kakan spricker.

    Lägg nougatrutorna i en burk med bakplåtspapper mellan lagren. Förvara i kylen eller frysen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara nougatrutorna i kylskåp där de håller sig minst 3 veckor. Går även bra att frysa där de håller sig minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Lena
Tack för ett toppenrecept. Det var både enkelt och gick snabbt att baka. Alla som fått smaka på den blev förtjusta och imponerade av min bakkonst.
✏️ Skrivet av Sandy
Smakade inte mycket mer än nougat
💬 Svar till Mariver ✏️ Skrivet av Susanne
Om du väljer en mindre form blir kakans area mindre och höjden på kakan blir högre och därför får du en längre gräddningstid och den kan skilja ganska mycket. Areans förändring i procent blir ofta mer än man tror när man tar en form som kanske bara ser lite mindre ut. Så att du fick ha den mycket längre tid i ugnen är inget konstigt.
✏️ Skrivet av Mariver
Gött men jag behövde ha den mycket längre i ugnen. Föredrar att baka denna i en långpanneform. Mer nougat per ruta 😉
✏️ Skrivet av Cher0
Du får full pott, 'All Star' innan jag hunnit testa att göra dem ens🤪 Men jag är helt övertygad de kommer gå hem hos Alla som jag tänker bjuda dem på, inkl mej själv oxå😉 Såg ut att vara Svårt att misslyckas mä dem./ Kram från Cher0

Visa alla kommentarer