⭐ webmaster
Morotskaka
Ingredienser:
- 3 st (ca 200 g) morötter
- 0,75 dl (ca 50 g) sötmandel
- eller hasselnötkärnor
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- eller råsocker
- 1 tsk kanel
- ev. 0,5 tsk ingefära
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl matolja
Glasyr:
- 100 g färskost naturell
- 0,5-1 dl florsocker
- ev. 1 tsk pressad citron
- eller pressad lime
Utrustning:
-
matberedare
eller rivjärn - 1 st form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter.
Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.
(Tips: använd slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och kladdfritt.)
-
Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.
Skala morötterna.
Om du använder matberedare: Skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.
Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och finhacka mandeln.
- 3 st (ca 200 g) morötter
- 0,75 dl (ca 50 g) sötmandel
- eller hasselnötkärnor
-
Tillsätt ägg, strösocker, kanel, ev. ingefära, vaniljsocker och bakpulver.
Med matberedare: Kör ca 30 sek med matberedaren.
Utan matberedare: Kör ca 30 sekunder med elvisp tills smeten blir fluffig och blandad. Man kan även vispa för hand, då tar det lite längre tid.
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- eller råsocker
- 1 tsk kanel
- ev. 0,5 tsk ingefära
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
-
Tillsätt olja och vetemjöl.
Med matberedare: Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt.
Utan matberedare: Använd elvispen på lägsta hastighet eller rör med en sked tills det blir en jämn smet.
-
Häll smeten formen.
Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 min.
(Man ser att kakan är klar när den släpper kanten och man kan även om man är osäker prova med en provsticka som ska vara torr när kakan är klar.)
-
Låt morotskakan stå i formen 5-10 minuter.
Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå (så att kakan hamnar i men under formen) och låt morotskakan kallna.
-
Gör glasyren. Blanda färskost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft.
- 100 g färskost naturell
- 0,5-1 dl florsocker
- ev. 1 tsk pressad citron
- eller pressad lime
-
Bred glasyren över morotskakan med en kniv.
Förvara morotskakan i kylskåp före och efter servering.
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
⭐ webmaster
Hoppas att du svarar. Jag vill göra denna morotskaka men tycker att 20 cm form är för lite. Jag har 23 cm form kan jag göra den i den? Isåfall borde jag inte ha mera ingredienser då?