Kommentarer till Mörkt bröd - Sida 2

"Mycket enkelt recept på jättegoda mörka grova limpor med solrosfrön och annat gott som inte kräver jäsning. Blanda bara ingredienserna och grädda i ugnen!"

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

person Svar till susnet penna Skrivet av fanny 2012-02-20 20:06
http://sv.wikipedia.org/wiki/Natriumvätekarbonat

Bikarbonatet gör att det blir någon slags kemisk reaktion.. Jag har bakat vitt bröd med dubbla mängden mörk sirap ett flertal gånger utan att brödet blivit ett dugg mörkt. Men.. iallafall är detta ett jätte gott recept! :)
person Svar till fanny penna Skrivet av Susanne 2012-02-15 01:27
Nej bikarbonat ger inte någon färg. Bikarbonat är ett jäsmedel. Färgen kommer från sirapen och från gräddningen i ugnen.
penna Skrivet av fanny 2012-02-14 22:03
Jätte gott bröd!! :) Men det är väl ändå bikarbonatet som gör brödet mörkt..?
penna Skrivet av Tina Olander 2012-02-07 18:58
Jag skulle vilja veta om någon har bakat detta brödet helt utan sirap, jag skulle vilja utesluta det söta, men hur blir detta brödet då? Någon som vet.

mvh Tina
person Svar till Barbara penna Skrivet av Susanne 2012-02-06 02:46
Trevligt att höra! :)
penna Skrivet av Barbara 2012-02-05 08:45
Bakade brödet igår kväll och det blev jättegott. Mörkt och saftigt. Jag hade i fint rågmjöl och använde naturell yoghurt 3% (istället för fil). Dessutom var det enkelt och tog inte så mycket tid. Tack för receptet!
person Svar till Elizabeth penna Skrivet av Susanne 2012-01-16 07:03

Nej, brödet blir mörkt av den mörka sirapen. Det står rätt i receptet.

Tack för tipsen med pumpakärnor, valnötter och sesamfrön! Ja man kan ha i allt möjligt som du säger! Så finns stort utrymme för variation med detta bröd!

penna Skrivet av Elizabeth 2012-01-14 01:22
Hej, Det är ett bra recept! Men för att bli mörkt måste det vara rågmjöl, inte rågsikt; jag tror att det står fel i receptet.
Det gör i och för sig inte så mycket, det blir mycket gott ändå, bara man inte förväntar sig att det ska bli så mörkt som på bilden, för det blir det inte med rågsikt.
Pumpakärnor, valnötter, sesamfrön, allt möjligt kan man lägga i! och lätt att baka. Tack!
person Svar till Michi penna Skrivet av Susanne 2011-12-14 01:42

Kan kan man säkert, frågan är bara om det blir gott och det vågar jag inte lova, men ätbart borde det bli!

Vill du baka riktigt nyttigt bröd så rekommenderar jag annars rågsurdegsbröd. Innehåller varket socker eller fett, men däremot massor av grovt nyttigt mjöl. Det brödet blir jättegott, bakar det själv varje vecka och brukar ha i solrosfrön. Det är inte svårare än det här brödet, man rör ihop degen med en sked. Däremot kräver det lite mer planering och att man startar en surdeg med det är faktiskt väldigt lite jobb med det.

penna Skrivet av Michi 2011-11-17 10:30
Kan man utesluta socker/sirap helt?
penna Skrivet av Kumel 2011-09-22 12:42
Tack, mycket enkelt recept och jättegott bröd.
penna Skrivet av Henrik B 2011-07-20 01:02
Nöjd, smakar lite mindre bröd än vad jag trodde! Rekommenderar dock receptet! Bild:
http://i.imgur.com/q1Ql1h.jpg
penna Skrivet av Henrik B 2011-07-19 18:24
Testar just nu, bröden i ugnen... enkelt recept, kul att testa. Kör en nötmix, grovhackat. Brödsirap istället för mörk sirap, borde inte vara någon större skillnad förutom att det är lite mer malt i sirapen. Är väldigt nyfiken på hur det blir. Rapporterar tillbaka senare, med kanske en bild.
person Svar till leika penna Skrivet av Susanne 2011-04-02 15:59
Ja visst, nötter och torkad frukt går utmärkt!
penna Skrivet av leika 2011-03-31 08:42
kan man ha i nötter och torkad frukt.
penna Skrivet av Susanne 2011-03-07 20:33
Supergått bröd, alla våra ungdommar gillar det fast det är mörkt bröd och då är det bra :-)
person Svar till Sofie penna Skrivet av Susanne 2011-02-25 22:09
Tack! Kul att du gillar min receptsajt! :)
Mat är ett intresse, mitt yrke är systemutvecklare. Jag utvecklar webbsajter och mobilappar. Det är mycket jobb med recepten.se både med programmering och med innehåll. Jag försöker hinna lägga upp ett par nya recept varje vecka! :)
penna Skrivet av Sofie 2011-02-25 21:43
Det här brödet är verkligen supergott, jag kan äta skiva efter skiva som godis typ.
Du har jättefin sida förresten med jättebra men enkla recept! Har testat detta bröd, chokladtryfflarna, kladdmuffinsen och korvstroganoffen och alla har varit jättegoda. Fortsätt med denna sida och lägg gärna upp mer recept! Jobbar du förresten med mat eller är denna sida bara en hobby du gör på fritiden?
person Svar till Camilla penna Skrivet av Susanne 2011-01-24 23:57
Det går säkert att minska lite på oljemängden, inget jag provat dock, men frågan är varför man ska göra det? Vill du göra nyttigare bröd bör du minska på sirapsmängden.
penna Skrivet av Camilla 2011-01-23 15:04
Kan man utesluta eller minska oljemängden eller behövs den?
person Svar till Sofia penna Skrivet av Susanne 2010-10-15 01:00
Det går att ta betydligt mindre mängd sirap. Jag har dock inte provat med att utesluta sirap helt men det borde gå. Man måste inte ha socker i bröd (förutom när man bakar med jäst så kan man ha lite socker för jäsningens skull som jäser bort och inte är kvar i det färdiga brödet). Förstås finns sötningsmedel man kan använda men det är inget jag förespråkar.
penna Skrivet av Sofia 2010-10-14 09:45
Vad skulle man kunna ersätta sirapen med som inte innehåller socker?
person Svar till Stina penna Skrivet av Susanne 2010-10-14 07:17
Ja det kan man, brödet blir förstås ljusare då.
penna Skrivet av Stina 2010-10-13 13:49
Kan man byta ut den mörka sirapen till ljus?
person Svar till mattias penna Skrivet av Susanne 2010-06-21 17:01
Ta yoghurt istället. Om inte yoghurt finns heller kan du ta mjölk.
penna Skrivet av mattias 2010-06-21 16:58
jag bor i brasilien och jag har lite problem med råvaror det finns ingen filmjölk här kan jag byta ut den mot något annat
penna Skrivet av GunnBritt 2010-05-12 14:07
Jättegott bröd och så himla enkelt, har laggt in det bland mina favoriter.
penna Skrivet av Ingemar Ekberg 2010-03-31 14:48
Suveränt gott, Inte sista gången detta bröd bakas.
Tack så mycket!
penna Skrivet av Amelie 2010-03-07 19:17
Jag hittade inget rågsikt på affären utan tog rågmjöl istället, är det samma sak? Jag gjorde bara halva receptet eftersom jag bara hade en form. Rågkross fanns inte heller men jag hade i veteli, linfrön, solroskärnor och pumpakärnor. Ska bli spännande att se hur det blir, det luktar väldigt gott i köket i alla fall!
penna Skrivet av gigi 2010-01-08 12:14
Jag har gjort fler gånger,jättegott.Sedan andrade jag receptet.Inga filmmjök utan vatten,inga öljia innehöll i brödet utan bara smöjade på formen.Avändade jag russin och houngen.Och,tog bakpulver instället av bikarbonat för en annan smak. Fortfarande fick jag en framgång.Härligt.
penna Skrivet av gigi 2009-12-31 17:01
kan man använda bakpulver instället? Kan man ta möjl instället av vetemöjl,t ex rågsikt eller rågmöjl?Hur funker filmölk? Hur går det om man använder möjlk instället?
penna Skrivet av sus 2009-12-19 14:28
Älskar detta recept. Jag har lingonsylt i istället för sirap. Det blir jättegott, men det är ju en smaksak! :)
penna Skrivet av Susanne 2009-12-14 22:20
Svar till Lotta: Tack för att du skrev igen och kul att höra att ditt bröd blir bra nu kanske tack vare Monas tips! Jag brukar göra så som du beskriver med olja och sirap men det var bra att du påminde om det så kan jag lägga in det i receptet också!
penna Skrivet av Lotta 2009-12-13 21:34
Hej!
Jag skrev för c 2 mån sen om då brödet fick ett "tak" och att brödet ville bara gå sönder. Nu har jag provat med det som Mona skrev, naggat c 25 ggr med en lång sticka, men samtidigt så satte jag mer olja än förut. Nu håller brödet ihop, så det är inga problem med det något mera. Vet inte om det beror på "naggandet" eller oljan. "Vågar" inte lämna det ena eller det andra... :) Men tack i alla fall för tipset, Mona! Huvudsaken att brödet håller ihop. :)
Annars ett annat tips då man bakar och vill ha all sirap från måttet, så man inte behöver skrapa ur det och det ändå blir kvar av sirapen. Jag brukar alltid sätta oljan först, sen sirapen och då kommer allt med. Inget blir kvar. Men det kanske ni gör redan..? :)
penna Skrivet av Susanne 2009-11-06 14:51
Svar till Åsa: Yoghurt eller fil spelar ingen roll. Du kan nog ta honung istället för sirap. Vetemjöl och vetekross fungerar säkert, hittar du några andra frön eller torkad frukt i små bitar så ta det också så blir brödet mycket godare och roligare, solrosfrön är min favorit. Bara du hittar bikarbonat eller något liknande så går det nog! Lycka till och skriv gärna och berätta hur det gick om du provar!
penna Skrivet av Åsa 2009-11-05 05:39
Hej
Har just flyttat till Indien och hittar varken rågmjöl eller vanlig sirap här. Har vetemjöl och vetekross. Har honung och socker men bara hittat amerikansk pannkakassirap som man även kan köpa i sverige. Har även bara yoghurt, ingen fil, men det borde väl vara ersättningsbart? Tror du jag kan få ihop detta bröd här? Försöker också starta surdegar och vildjäst då torrjäsen här är konstig och jag börjar bli så trött på rostbröd.
Hälsningar Åsa
penna Skrivet av Blizzet 2009-11-02 20:27
Min tjej tyckte det luktade gott, så det kanske är en smaksak, och att jag bara inte gillar lukten. :) Men det luktar absolut inte som bröd bakat med jäst. Jag använde Santa Marias bikarbonat för den delen.
penna Skrivet av Susanne 2009-10-29 02:02
Svar till Blizzet: Jag har inte tänkt på att bikarbonat skulle ge illaluktande doft, jag har inte känt det när jag gjort det här brödet, däremot gör ju hjorthornssalt det, det luktar ammoniak som riktigt sticker i näsan under tiden man gräddar. Men det färdiggräddade brödet doftar och smakar gott.
penna Skrivet av Susanne 2009-10-29 01:57
Svar till Helena: Ja det stämmer att det ska vara 100 minuter, alltså 1 timma och 40 minuter. Det är lång tid men det är ganska låg temperatur i ugnen.
penna Skrivet av Helena 2009-10-28 15:16
Ska det verkligen gräddas i 100 minuter!!!??? Eller ska det stå 10 minuter?
penna Skrivet av Blizzet 2009-10-28 08:20
Brödet smakade bra, men lukten? Brödet luktar konstigt tycker jag och även under bakningen luktar det inte gott tycker jag. Antar det är bikarbonaten som framkallar den speciella doften eller? Inte alls den doft det blir när man bakar med jäst.
penna Skrivet av Ulrika 2009-10-24 08:56
Det här är det enda bröd vi äter här hemma numera :) Så gott! Vi bakar det i en stor fyrkantig lite avlång form och delar sen i fyra mindre bröd som passar bra att frysa och ta fram så att man alltid har färskt bröd framme :) Vi brukar ha i russin, linfrön, kross (vete eller råg) och ca 1 dl sirap OCH saltet- blir bäst då tycker vi :)
penna Skrivet av Susanne 2009-10-20 01:15
Svar till Lotta: Det har aldrig blivit så för mig så jag vet inte varför. Monas tips kanske kan vara en lösning? Skriv gärna igen om du provar det!
penna Skrivet av Mona 2009-10-19 16:27
När du fyllt degen i formen sticker du med en lång pinne ca 25 ggr ända ner i botten så att degen kan lufta genom dessa hål så får du inte problem med att det blir som ett lock. Du kan också trycka degen litet i mitten så det är högre på kanterna innan du sticker hålen
penna Skrivet av Susanne 2009-10-18 00:43
Svar till Clara: Ja det går lika bra med naturell yoghurt istället för fil.
penna Skrivet av Clara 2009-10-17 22:55
Går det bra att ersätta filmjölk med yoghurt eller liknande (bor i England så kan inte få tag i fil :-( ) ???
penna Skrivet av Lotta 2009-10-14 23:31
Vilket gott bröd!!! Hör till mina favoriter. Mm... Blir så gott med linfrön, pumpafrön, rågkross... Sen går det så fort att göra det också! =)
Har bara ett problem... Första gången jag bakade detta bröd, blev det helt ok, men sen då jag gjort det flera gånger så har den s.k. "skorpan" blivit som ett lock. Då man skär brödet, går brödskivorna sönder, oberoende av tjockleken. Hur ska jag göra för att de ska hållas ihop? Vet inga vad jag gjorde för skillnad den första gången, då det gick så bra. Min mamma har också bakat detta bröd och haft samma "problem". Försökte med lite mer matolja, men... Har någon nåt tips hur man ska göra?
penna Skrivet av Pernilla 2009-10-02 14:53
Mitt och sambons nya favoritbröd, gott OCH lätt att göra!
penna Skrivet av Kalle 2009-09-27 17:37
Mums! Vad gott det var!
penna Skrivet av Susanne 2009-09-11 20:44
Svar till Daniel: Trevligt att du gillar receptet! Tack för alla dina bra tips, ska prova när jag bakar brödet nästa gång!